Студенти Львівської політехніки розробили систему розпізнавання облич

sshi-glogic-t

Студенти кафедри систем штучного інтелекту Національного університету «Львівська політехніка» створили прототип системи безпеки, який відрізняє живу людину від підставленого фото- або відеозображення.

Про це повідомляє НУ ЛП.

Вбудований алгоритм ідентифікує фейки в режимі реального часу. За задумом розробників, технологію можна буде використовувати для оснащення систем безпеки вхідних дверей, розпізнавання підозрюваних у злочинах чи пошуку зниклих. Робота тривала 5 місяців, а до її реалізації долучилися викладачі кафедри систем штучного інтелекту і ментори міжнародної компанії-партнера GlobalLogic.

Третьокурсники зі Львова разом із досвідченими інженерами спроєктували високоточну систему верифікації особи. Алгоритм у режимі реального часу ідентифікує обличчя й перевіряє – людина авторизується особисто чи це підроблена роздруківка, фото або відео. Якщо технологія визначить, що зображення фейкове, то подасть сигнал про помилку або спробу несанкціонованого входу.

Система аналізує кілька кадрів за короткий проміжок часу. Алгоритм враховує можливість спотворення обличчя людини під час ідентифікації, різні середовища та схожість рис обличчя. За допомогою штучного інтелекту система помічає навіть незначну відмінність зображення особи від реальної людини, завдяки чому неможливо пройти перевірку з чужим фото. Процес аналізу особи відбувається завдяки нейронній мережі, яка створює унікальний набір значень для кожної людини. Процес аналізу особи схожий на технологію розпізнавання користувача в iPhone.

У процесі розробки менторами студентів були експерти міжнародної IТ-компанії GlobalLogic. Вони допомогли визначитися з технологічною складовою проєкту, розв’язувати складні завдання в процесі, системно направляли роботу, вчили взаємодіяти в команді та консультували із суміжних питань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: