Прикуті до країни, або Що буде з афганськими жінками після приходу талібів

_119940688_gettyimages-1234530624
Фото: Getty Images

У Афганістані, який напередодні захопили таліби, жінки залишились найвразливішою категорією населення, позаяк їх кинули напризволяще, а вже нині проти них почалися репресії, незважаючи на обіцянку представників радикального руху «Талібан» гарантувати їм права «у межах ісламу».

У Афганістані, який напередодні захопили таліби, жінки залишились найвразливішою категорією населення, позаяк їх кинули напризволяще, а вже нині проти них почалися репресії, незважаючи на обіцянку представників радикального руху «Талібан» гарантувати їм права «у межах ісламу».

Попри те, що війна в Афганістані триває більш ніж сорок років, поки в країні були війська США, що повалили режим, жінки мали можливість навчатися, будувати кар'єру, одягатися у короткі спідниці та робити макіяж. Сьогодні ж вони знову стають заручницями ситуації та змушені виявляти покору, однак ситуація є доволі заплутаною.

Що чекає на афганок — у матеріалі ІА Дивись.info.

Трагедія афганського жіноцтва

«Думаючи про жінок в Афганістані сьогодні, надії у мене немає. 1996-2001 роках терористична організація «Талібан» вже правила в країні. Цей час багатьом запам'ятався як період тотального безправ'я жінок. Їм було заборонено вчитися, виходити з дому без супроводу родича-чоловіка, демонструвати шкіру (наприклад, носити сандалі), звертатися до лікарів-чоловіків, займатися політикою, публічно виступати. За порушення були жорстокі покарання аж до ударів батогами і побиття камінням. 1996 року в Кабулі жінці відрізали кінчик великого пальця за нанесення лаку для нігтів. В Афганістан прийшли екстремісти, які відмовляють жінці навіть у праві на ім'я. Жінка не має права на ім'я: ні в свідоцтві про народження її дитини, ні в рецепті, ні навіть на надгробку. Вона — лише чиясь дочка, сестра, мати чи дружина», – розповідає експерт із міжнародного права Василь Сасанчин.

Фото: Getty Images

Тобто чоловіки мають абсолютну владу над жінками.

Співрозмовник каже, що за роки, що минули після падіння режиму талібів, афганські жінки здобули право на вищу освіту, займатися бізнесом, увійшли в парламент, обіймаючи високі держпосади.

«В останні місяці з різних районів Афганістану надходять повідомлення про новий наступ на свободу жінок. Дівчата з провінції Тахар, були побиті за носіння сандалів. А у провінції Баміан, у мечеті, склали списки вдів і молодих незаміжніх жінок. Місцеві жителі побоюються, що їм можуть загрожувати примусові шлюби з бойовиками «Талібану». І це все тільки початок. Тепер, коли у талібів є повна влада, Афганістан, найімовірніше, повернеться до часів 1996-2001 років. Під забороною тепер все: музика, кіно, телебачення, будь-які види мистецтва. Зрозуміло, інтернет», – пояснює експерт.

Нагадаємо, що під час першої прессконференції 17 серпня речник «Талібану» заявив, що бойовики поважатимуть права жінок, себто вони, як і раніше, матимуть доступ до освіти, роботи, вільного пересування, їх не дискримінуватимуть, проте у межах системи шаріату.

«Заяви «Талібану» щодо прав жінок, здається, є відповіддю на глобальну стурбованість. Втім, вони суперечать повідомленням, які надходять з інших частин країни, що потрапили під контроль талібів», – вважають у Центрі «Жіночі перспективи».

Там також наводять приклади за інформацією світових медіа про антигуманні заборони і правила, які тепер діють щодо жінок.

Як пише The Guardian, терористи розглядають дівчат та жінок як «військову здобич», яку слід розділити між переможцями. Є свідки випадків, коли таліби вбивали молодих чоловіків та ґвалтували дівчат та молодих жінок із сім’ї. Також відомо, що у сексуальне рабство до бійців «Талібану» потрапляють навіть 12-річні дівчатка.

«Як підтверджує нам приклад Афганістану, релігійний фундаменталізм завжди обмежував і продовжує обмежувати права жінок, змушував їх коритися чоловіку, його волі і владі, посилював нерівність та домінантність», – заявили у Центрі.

Підводні течії

Водночас голова правління правозахисної організації «Разом із законом» Вікторія Нестеренко вважає, що ситуація в Афганістані сьогодні дуже нестабільна і висновки щодо майбутнього жінок робити рано, однак глобально є два сценарії розгортання подій.

Вікторія Нестеренко.

«Поки що немає чіткої зрозумілої системи, яку хоче запровадити «Талібан», і це заважає щось прогнозувати, оскільки ми бачимо, що у Кабулі, наприклад, з жінками нічого такого поганого не відбувається: вони можуть вільно пересуватися містом, виходити на мітинги, працювати, навчатися у школах, але водночас у інших областях Афганістану — ситуація трохи відрізняється. Надходить інформація, що до жінок застосовують фізичне насилля, у деяких місцях школи не працюють, також нещодавно з’явилася інформація, що жінкам забороняють володіти бізнесом. Так, днями до власника однієї клініки, який володіє нею зі своєю сім’єю (це його дружина і також його сестра), прийшли таліби. Останні вимагають, аби жінок у реєстрації не було. Це ще одне таке порушення прав, тому що шаріат не вимагає того, щоб жінка не мала бізнесу чи нерухомості, чи не була власницею взагалі будь-чого», – пояснює експертка.

І згадує про останні заяви представників «Талібану» щодо гарантії прав жінок та зазначає, що в межах кількох днів ситуація видається суперечливо.

«З огляду на те, що зараз «Талібан» намагається декларувати те, що вони говорять, те, що висловлює від імені очільників їхній спікер чи так званий прессекретар, виходить, що зараз мають право працювати чи вільно пересуватись без супроводу чоловіків. Також їм дозволено не одягати бурку (верхній одяг, що покриває тіло, який жінки носять в межах ісламських традицій, щоби прикривати себе на публіці), а можуть покривати голову хусткою, яка закриває повністю волосся і видно тільки обличчя. Тобто таліби наразі намагаються дотримуватись прав жінок. Наскільки це виконуватиметься із часом — немає жодної гарантії», – розповідає Вікторія Нестеренко.

Фото: Getty Images

Зі слів нашої співрозмовниці, якщо ж «Талібан» дійсно встановить правила шаріату — закони, які не є радикальними, а радше помірними і які сьогодні розповсюджені у країнах правомусульманського світу, то це не стане трагедією для менталітету афганського народу.

«Бо іслам є звичною для них релігією і був там досить довго, а багато жінок носили бурку, наприклад, і відмовлялися працювати під час того, коли Афганістан був так би мовити під окупацією США і, відповідно, якщо будуть встановлені норми шаріату помірні, то це буде вважатися нормальним для мусульманок, тому що кожна жінка, яка ідентифікує себе як мусульманка, поважає норми шаріату і для неї це є звичним», – додає правозахисниця.

Що очікує на жінок в Афганістані

Схожою думкою ділиться з ІА Дивись.info релігієзнавець Євген Савісько. Експерт стверджує, що йдеться про регламентування життя в Афганістані, згідно із нормами шаріату.

«Може видатися дивним, але після нинішнього приходу талібів до влади в Афганістані, права жінок можуть навіть дещо зрости. Адже попри поширений на Заході міф про те, що в ісламі порушуються права жінок, насправді це не зовсім так. Для цього уважно прочитати бодай Суру 4 Корана. Насамперед жінкам гарантується право на поважне ставлення від їх чоловіків, також затверджується права їхніх дітей і особливо в разі коли вони стають сиротами. Там же міститься право жінки на особисту власність. Окрім цього, покарання за порушення цих прав  — швидке і неминуче. І це те, про що західне правосуддя може лише мріяти», – зазначає релігієзнавець.

З його слів, також слід врахувати і те, що, незважаючи на попередній проамериканський уряд і спроби запровадити ними норми західного образу життя і законодавства, більш-менш великого поширення вони набули в містах, але не серед сільського населення, котре становить більшість у цій державі.

«Тому для значної частини жінок фактично нічого не зміниться», – резюмує він.

Натомість нині правозахисні організації усього світу намагаються допомогти афганкам, які опинились у скруті, щонайменше поширенням інформації щодо збору пожертви. Найпершими є світові Women for Women Intl — осередок, який допомагає жінкам, що пережили війну. Зараз на їхньому сайті відкрили збір пожертв спеціально для жінок Афганістану.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: