Яніна Райхерт — скульпторка зі Старого Самбора, яка оздоблювала Львів

53b4d79a-336e-46d0-8c3d-ccfa1e295f32
Майбутня скульпторка народилась на Львівщині. Фото: pinterest

За своє життя ця жінка оздобила низку сакральних об'єктів Львова та створила безліч неповторних фігур, що збереглися й донині.

До покоління жінок, які на початку ХХ століття отримали шанс проявити себе на творчій ниві, належить скульпторка Яніна Райхерт.

ІА Дивись.info продовжує розповідати не лише про історію міста, а й про людей, завдяки яким цей процес існував. Нині — про уродженку Старого Самбора, у руках якої гіпс чи глина перетворювались на витвори мистецтва.

Яніна та її мрії

Нинішнього року у червні минуло вже 126 років із дня народження Яніни Райхерт, яка за якигось кільканадцять років сколихне мистецьке життя Львова неабияким талантом.

До дванадцяти років дівчинка мешкала у Старому Самборі разом із сім'єю — батьком Юзефом — нащадком австрійських колоністів, який обіймав посаду судового радника у Львові; мамою Антоніною Кіларською — донькою медика та трьома сестрами, котрі у майбутньому присвятили своє життя науці. Марія стала докторкою романістики, Елеонора — хіміком і Феліція — вчителькою. Тільки Яніна певною мірою виокремилась із сфери захоплень родичок і подалась у ризиковану творчість.

Варто й сказати, що сім'я на той час не була із бідних, проте Юзеф із Антоніною не розпещували власне чадо, радше — навчали були смиренними, любити працю та багато навчатись.

До Львова велика родина Райхерт переїздить 1907 року, де підліток Яніна продовжує навчання у приватній гімназії імені Словацького, згодом відвідувала Львівську художньо-промислову школу, а саме відділ декоративної кульптури.

У 23 роки Яніна вступає до Краківської академії мистецтв, де упродовж трьох років юнка навчалась скульптури у відомого польського живописця, скульптора і графіка Константина Лащки. Однак дівчина не закінчила академію, натомість повернулася до Львова, де працювала у скульптурній майстерні Людвіка Тировича — місцевого підприємця і скульптора вірменського походження.

Майстерня у кам'яниці, ніжне кохання і перші здобутки

Здобувши тут чималий досвід, Яніна вирішує відкрити власну справу і наприкінці 20-х років минулого століття облаштовує  майстерню у родинній кам'яниці на вулиці Курковій (нині вулиця Лисенка) у будинку №25, яка діяла за цією адресою до 1939 року.

нинішній вигляд будинку, де у 20-30-х роках ХХ століття діяла майстерня Яніни Райхерт. Прінт-скрін з Google maps

Між тим, у 41 рік Яніна Райхерт виходить заміж за скульптора Фридерика Тотта. Майбутній чоловік скульпторки колись замовляв у Яніни роботи в її майстерні та закохався в неї. Щоправда, як пишуть «Варіанти», їхньому коханню стояли на заваді безліч факторів.

Видання із посиланням на книгу про життєвий і творчий шлях Яніни Рейхерт від авторки Катажини Гродзіцької вкажує, що на момент знайомства з Яніною Райхерт він служив в одному з підрозділів залізниці. Це було кохання вже зрілих людей. Тот заради Яніни вирішив покинути першу дружину і цей розрив відбувався достатньо болісно. Тоту, за свіченням Катажини Гродзіцької, довелося навіть змінити віросповідання і тому церковний шлюб Яніна з Фредериком брали в євангелістко-реформаторській церкві. Через рік сім'я Райхертів-Тотів збільшилася на одну особу, адже до батька перейшла жити донька від першого шлюбу.

Після шлюбу Яніна перенесла майстерню у нову віллу на вулиці Одровонжів 4 (нинішня назва — вул. Літня). Тепер тут вілла, в якій проживав відомий український скульптор Євген Дзиндра.

вулиця Літня, 4 у Львові. Фото: Rbrechko

«Ангельські» мотиви та щоденна праця

Доробок Яніни Райхерт оспівують як модернізм. Свої перші роботи ще будучи початківицею, жінка відтворювала, надихаючись традиціями французького скульптора Антоніо Бурделя.

скрін із афіші . Фото: allevents.in

Під час подорожі Італією і Францією особливо зацікавилась скульптурами катедри у Страсбурзі. Певний час підпадала впливові Пікассо, Ліпшиця і Бранкузі — сліди кубістичних студій помітні в деяких роботах. Після чергового періоду інспірації (цього разу арт деко) нарешті створила власний стиль, що прямував до тектонічності, конструкції і ритму. Працювала у царинах монументальної, монументально-декоративної, станкової скульптури, займалась дрібною пластикою.

Декоративна голова (маскарон) на фасаді Лабораторного корпусу Механічного факультету Львівської політехніки (вулиця К. Устияновича). Фото з відкритих джерел

У костелі св. Єлизавети та Ольги Яніна виліпила ангелів, зробила декоративні голови на фасаді Лабораторного корпусу Механічного факультету Львівської політехніки на нинішній вулиці Устияновича, виліпила бронзове погруддя Пілсудського у головному корпусі Кадетської школи у Львові.

Скульптури у церткві св. Єлизавети та Ольги. Фото: "Варіанти"

З-під її пера залишилось безліч надгробків на Личаківському цвинтарі.

Рельєр гробівця родини Ральських. Авторка Яніна Райхерт. Фото з вікіпедії

Яніна Райхерт оздобила частину скульптурного декору інтер'єру театру імені Лесі Українки (колишній Скарбківський, нині — Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької.

Зламані крила

Загалом Яніна Райхерт-Тот дебютувала у червні 1919 року на II Виставці «Союзу польських мисткинь», коли жінці було лише 24 роки. Між тим вона працювала вчителькою у гімназії і виконувала безліч замовлень по скульптурі. До початку Другої світової війни опікувалась над чисельними проєктами від від Римо-католицької церкви.

Проте внаслідок окупації Львова Радянським Союзом 1939 року, монументальні проєкти Марії Райхерт-Тот не було завершено. У 55 років Яніна починає працювати на щойноствореній Львівській кераміко-скульптурній фабриці, та через рік із коханим переїжджає до Томашова Любельського — містечка у тепершіній східній Польщі, де вони прожили п'ять років.

Коли мисткині було 60 років, разом із чоловіком вона переїжджає до Кракова. Її обранець Фредерик помер у травні 1983 року, за три роки після важкої втрати Яніна дарує близько сотні, а саме 97 скульптур, які вони із чоловіком виготовили разом, владі Нового Сонча, що в Польщі: ці твори зберігаються в ратуші міста і досі не експонуються.

Жінка помирає у 90 років у березні 1986-го в Кракові.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: