Чи вплине здорожчання газу в Європі на тарифи в Україні взимку

газ ціна

Ціна на газ в Європі перевищила 770 доларів за тисячу кубометрів. Вартість змінюється на тлі низьких запасів у європейських сховищах.

Водночас прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив напередодні, що попри рекордне подорожчання природного газу в Європі, ціни на газ для побутових споживачів в Україні не зміняться, а річний тариф діятиме, як мінімум, до травня наступного, 2022 року.

ІА Дивись.info розпитала у експертів, чого очікувати українцям з початку опалювального сезону, як сьогодні працює тариф за газопостачання і який обирати для того, аби заощадити.

Задовго перед заявою Шмигаля експерт із енергетичних питань Юрій Корольчук пояснював, чому газ для населення під час опалювального сезону не подорожчає.

Зі слів фахівця, до квітня 2022 року вартість блакитного палива не зміниться, позаяк вже підписані стосовно цього відповідні контракти між Нафтогазом України і постачальниками.

За його словами, завдяки запропонованому Нафтогазом річному тарифові на газ для населення, для українців нині вони є прийнятними. Окрім того, тепер споживач може обирати постачальника газу.

«Ціна виходить 8 тис. грн в середньому за газ і 1700 грн — за транспортування (за 1000 куб.м. — ред.). Це 9700 грн. Ось така ціна газу. Вона, власне, не маленька. Вона велика. Але, з іншого боку, якби діяла ринкова ціна, якби не було цих контрактів про постачання газу, якби не було цих пропозицій, не було б такої ціни. І ми б змушені були платити ринкову ціну за газ. Зараз на біржі в Україні він коштує 22 тис. грн за 1000 куб. м. Ще місяць тому ціна була 16 тис. грн», — повідомив він 9 вересня в етері телеканалу «ДОМ».

Що буде із цінами на газ

Отже, з 1 травня нинішнього року всі домогосподарства в Україні, які користуються газом, за замовчуванням перевели на річний тариф з фіксованою ціною. Всі постачальники на своїх сайтах опублікували ціну газу для побутових споживачів напередодні старту річного тарифу і тепер до 1 травня 2022 року не мають права її підвищувати.

Як пояснює перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов, в більшості постачальників ціна газу становить 7,99 гривні за куб і така ціна для споживачів збережеться до 1 травня наступного року, попри зростання цін в Європі.

«Тож постачальники мають можливість тримати ціни для побутових споживачів на зафіксованому рівні», – говорить експерт.

Тим часом на порозі нового опалювального сезону українці мають змогу самотужки обрати, який тариф обрати, аби заплатити найменше. Крім цього, змінити постачальника варто у разі, якщо ви мали проблеми із неправомірними нарахуваннями чи навіть якістю обслуговування.

Також споживачі мають право змінювати постачальника газу ледь не щомісяця, це прописано у чинному законодавстві.

Який тариф є найоптимальнішим

Торік у серпні із запуском ринку газу для населення держава більше не регулює вартість блакитного палива, тому кожен побутовий споживач може обирати його постачальника залежно від ціни, сервісу тощо.

Різні постачальники пропонують місячні тарифи — це коли вартість кубометра залежатиме від сезонних коливань у цінах. Вартість газу за таким тарифом змінюється щомісяця, а оплата відбувається наприкінці місяця.

А також є «зимові» тарифи, у яких вартість є фіксованою, проте тут вартість є дещо більшою. Водночас обираючи «фіксований» тариф, споживач має бути напоготові оплатити 100% всього замовленого обсягу газу на сезон.

Однак є ще одна форма оплати за так званим «зимовим» тарифом — «щомісяна післяоплата контрактного обсягу рівними частинами». Себто споживач замовляє  необхідний обсяг газу наперед і сплачуєте за нього кожен місяць рівними частинами.

«На мій погляд, зручним є тариф з рівномірними платежами за газ. У деяких постачальників він так і називається «Рівномірний платіж». Цей тариф дозволяє весь газовий рік — до 1 травня наступного року (ред.) — сплачувати за газ однакові суми щомісяця і не перейматися передачею показань лічильника. Щоб зрозуміти, який платіж потрібно буде робити кожного місяця потрібно розділити загальний обсяг споживання газу у попередні 12 місяців на ту кількість місяців, яка залишилась до 1 травня», - радить Євген Нацвін-Степанов.

З його слів, тут йдеться не про економію, а радше про зручність, тому що більшість українців мають однаковий дохід і влітку, і взимку, то й платити зручніше однакові платежі. До того ж тариф дозволяє уникнути великих сум у платіжках під час зими.

Деякі постачальники пропонують сплачувати за газ наперед, а не після завершення місяця постачання і дають за це невеличку знижку.

«На жаль, стрімке зростання ціни газу цього року, яке все ще продовжується, не дозволило постачальникам вийти з більш різноманітною пропозицією тарифів. Українці, дивлячись на такі цінові ралі, не поспішають змінювати тариф», - пояснює наш співрозмовник.

Поради для споживачів

Українці можуть зекономити, уклавши договір із постачальником напередодні опалювального сезону. Порівняти ціни від постачальників газу можна онлайн на єдиному нині сервісі «Газотека».

Фахівці радять звернути увагу не лише на ціни, а й прочитати відгуки клієнтів, фінансове становище постачальника та якість обслуговування.

Натомість впевнитись у тому, що обрана вами компанія законно замається постачанням блакитного палива, можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Ви переходите за цим посиланням, обираєте розділ «Ліцензійний реєстр НКРЕКП». Файл із повним переліком ліцензіатів НКРЕКП завантажиться на ПК. У цьому списку потрібно знайти постачальника природного газу за його юридичною назвою та у розділі «Статус ліцензії» перевірити її чинність.

Після цього, обравши оптимальний для себе тариф, варто зібрати документи та оформити заяву на приєднання.

Які документи необхідно подавати:

  • заява-приєднання до умов договору постачання природного газу з підписами власника та за наявності співвласників (підписи зареєстрованих осіб, що проживають в помешканні, непотрібні). Важливо, якщо є декілька співвласників — кожен має поставити свій підпис. Далі підписану заяву разом з усіма іншими документами варто надіслати на поштову чи електронну адресу постачальника або принести їх до офісу компанії.
  • у заяві-приєднання необхідно вказати EIC-код – «персональний газовий номер» об’єкта газопостачання, який містить 16 символів (літери та цифри). Дані про ЕІС-код можна знайти в особистому кабінеті оператора ГРМ (облгазу), в розділі Особисті дані; в додатку до договору постачання газу під назвою Заява-приєднання; в рахунку за розподіл газу (якщо в поточних платіжках дані відсутні, варто зазирнути в рахунки, надіслані до червня 2020 року).
  • копія паспорта (всі сторінки). Деякі постачальники просять поставити електронний підпис, декотрим досить фотографії паспорта.
  • Копія ідентифікаційного коду.
  • Свідоцтво на право власності будинком чи квартирою.
  • Остання платіжка за розподіл газу.
  • Обов'язковим є підписання заяви, адже заява без підпису є підставою для відмови в приєднанні. Ви можете скористатись електронним підписом чи роздрукувати заяву і підписати вручну.

Постачальник повідомляє про приєднання або відмову впродовж 21 дня з моменту подання заяви. Якщо вас приєднюють, що впродовж шести тижнів ви отримуєте остаточний рахунок від попереднього постачальника, який потрібно сплатити упродовж 10 днів з моменту отримання.

Важливо. Угода із попереднім постачальником розривається автоматично.

Тим часом прем'єр-міністр Денис Шмигаль на останній прессконференції сказав, що українська енергосистема на 90% готова до опалювального сезону. До газосховищ закачано понад 18 млрд кубометрів газу, що є найвищим показником за останні 10 років.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: