Е-лікарняні в Україні запрацюють із жовтня

лікарняні4

З 1 жовтня оформлення усіх лікарняних буде відбуватись винятково з внесенням даних до електронної системи охорони здоров’я.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький.

«Успішне запровадження системи е-лікарняних – ще один важливий крок у діджиталізації медицини та реалізації програми Президента paperless, яка передбачає цифровізацію державних послуг усіх рівнів», - пише він у Telegram.

Паперові лікарняні з 1 жовтня видавати вже не будуть, але ті, які видали до цієї дати, ще будуть дійсними.

Система е-лікарняних у тестовому режимі запрацювала з червня. З 1 вересня медзаклади мали припинити видавати паперові довідки. Та перехід затягнувся – на початок осені з 3 тисяч закладів у електронній системі змогли працювати лише 2,2 тисячі.

Впровадження е-лікарняних дозволить більш ефективно боротися з корупцію, додає Радуцький. Електронна система дозволяє перевірити, скільки та кому той чи інший лікар листів непрацездатності. Адже кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника.

«На виплату лікарняних Фонд соціального страхування України витрачає величезні кошти. За 8 місяців цього року отримано для виплат листків непрацездатності на суму майже 10 млрд грн. Співробітники Фонду фізично здатні перевірити не більше 10% лікарняних. Тому «індустрія» продажу фіктивних листків в Україні традиційно доволі масштабна», - зазначає олова Комітету Верховної Ради з питань здоров‘я нації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: