Затримання Саакашвілі: що буде з українсько-грузинськими відносинами

IMG_3654-1-1-2-696x464
Фото з архіву.

1 жовтня у Тбілісі затримали громадянина України Міхеіла Саакашвілі. Третьому президентові Грузії загрожує щонайменше шестирічне ув’язнення.

«Михайло Саакашвілі заочно вже визнаний винним трьома інстанціями суду у справі про побиття депутата парламенту Валерія Гелашвілі і у справі про вбивство співробітника «Об’єднаного банку Грузії» Сандро Гиргвліані і засуджений до шести років позбавлення волі. Вироки остаточні і оскарженню не підлягають», – заявили в прокуратурі.

У прокуратурі також нагадали, що Саакашвілі проходить у справі про розтрату 9,2 мільйона ларі, розгону акції протесту 7 листопада 2007 року, розгрому телеканалу «Імеді» і конфіскації майна нині покійного мільйонера, власника «Імеді» Бадрі Патаркацишвілі. Ці справи ще перебувають на розгляді в Тбіліському міському суді.

Як стало відомо, третій президент Грузії Міхеіл Саакашвілі прибув до країни через морський порт Поті, сховавшись в контейнері з продовольством.

Згідно з озвученою версією, в українському місті Чорноморськ політик сховався в контейнері з продовольством, який 27 вересня був завантажений на паром Vilnius, що належить судноплавній компанії «Укрферрі» і регулярно виконує рейси до Грузії. Увечері, 29 вересня, паром зайшов у Поті, контейнер вивіз водій Елгуджа Цомая та доставив Саакашвілі в Батумі. Там він зняв два відеозвернення, які були опубліковані на сторінці у Facebook 1 жовтня. Як політик дістався в Тбілісі – невідомо. Соратники експрезидента розповідали, що він переміщався Грузією чотири дні. Стало відомо, що водій Цомая також є власником квартири, в якій Саакашвілі заарештували. Більше того, Цомая особисто передав силовикам ключі від будинку.

Третього президента Грузії помістили до в’язниці в Руставі (30 км від Тбілісі). Натомість президент України Володимир Зеленський заявив, що має намір повернути Саакашвілі до України. Невдовзі стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування у в’язниці.

Його адвокат Георгій Чівіашвілі розповів, що Саакашвілі почувається добре, однак продовжує голодування на знак протесту. Що стосується питання екстрадиції Саакашвілі в Україну, громадянином якої він наразі є, адвокат повідомив, що колишній грузинський лідер відмовиться від цієї думки.

«Позиція Міхеіла Саакашвілі з приводу цього питання полягає в тому, що він приїхав до Грузії, на свою батьківщину, і ми плануємо політичну боротьбу», – зазначив Чівіашвілі.

В Україні Саакашвілі обіймав декілька посад. У грудні 2014 року йому запропонували посаду першого віце-прем'єра України, але він відмовився через небажання змінювати громадянство Грузії. Але вже у лютому 2015 року президент Порошенко створив Дорадчу міжнародну раду реформ та призначив її головою Міхеіла Саакашвілі.

А 30 травня політик став головою Одеської ОДА. На цій посаді він перебував до листопада 2016 року. Конфлікт між Саакашвілі і президентом Порошенком загострювався, аж зрештою грузинського політика позбавили громадянства. Проте Саакашвілі прорвався через польський кордон і всю зиму 2017-2018 років організовував у Києві протести проти Петра Порошенка.

Врешті його таки депортували з України. Міхеіл Саакашвілі повернуся після перемоги на виборах Володимира Зеленського, який повернув йому громадянство і призначив головою виконкому Ради реформ.

Вважається, що вирішальну роль у поверненні Саакашвілі до України відіграв глава Офісу Президента Андрій Єрмак, який є його інститутським другом.

Як арешт громадянина України Міхеіла Саакашвілі позначиться на грузинсько-українських відносинах, ІА Дивись.info запитала в експертів.

Віктор Таран, політичний експерт, стратегування кампаній, засновник Центру «Ейдос»:

«Наразі нічого не вказує, що ситуація з Саакашвілі вплине на відносини між Україною та Грузією. Україна надає посильну правову допомогу. Грузія – не чинить цьому перепон. Єдиний спірний момент, який міг виникнути, стосується можливої екстрадиції третього президента Грузії. Однак і тут не має суперечностей. Саакашвілі вже заявив, що не збирається просити, щоб його екстрадували до України. Україна теж не сильно наполягає. Тому підстав для конфлікту немає».

Дмитро Сінченко, голова ГО «Асоціація політичних наук»:

«Затримання Міхеіла Саакашвілі не матиме суттєвих наслідків для українського політичного життя. Для нинішньої української влади Саакашвілі – це «зіграна карта», все що вони хотіли від нього отримати, вже давно отримали. Скандальний експрезидент не має ані своєї політичної партії, ані своєї команди, ані рейтингу, він ні на що не впливав і від нього нічого не залежало. З цих та інших причин йому стало нудно в Україні, тому він вирушив туди, де, на його думку, у нього кращі перспективи повернутися до активного політичного життя. Тому цей крок матиме наслідки не так для української, як для грузинської політики. Цим кроком він спробує активізувати і підсилити опозиційні сили, щоб повернути собі владу.

Реакція України повинна бути суто на дипломатичному і інституційному рівні – мають надійти запити до грузинських колег і мають бути отримані відповіді, проте сваритись через цей арешт у жодному разі не слід. Схоже, саме таку лінію поведінки і обрали українські дипломати, а тому переконаний, що ця подія не матиме суттєвого впливу на українсько-грузинські відносини, а якщо і матиме, то швидше позитивний, адже Україна з цим арештом водночас позбулась суттєвого подразника у наших міждержавних стосунках».

Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук:

«Вже протягом багатьох років партія прихильників Саакашвілі в Грузії «Єдиний національний рух» на виборах посідає друге місце та знаходиться в опозиції. 2 жовтня в Грузії відбулися місцеві вибори. Проте вони мали важливе значення, оскільки за домовленістю між владою та опозицією за посередництва ЄС, в разі якщо на місцевих виборах влада набрала би менше 43% голосів, то вона мала погодитися на перевибори до парламенту. Однак правляча партія набрала на виборах 46,5%, а партія Саакашвілі – лише 30,7%. Очевидно, приїзд Саакашвілі мав би мобілізувати прихильників його політичної сили. Та цього не сталося. Зараз в Грузії відбуваються акції протесту, учасники яких вимагають звільнити Саакашвілі. Проте їх масштаб поки що не дає підстави сподіватися, що влада піде на це. Найімовірніше, Саакашвілі доведеться відсидіти свій тюремний термін. Водночас ув'язнення Саакашвілі не позначиться на українсько-грузинських відносинах. Обидві країни зацікавлені в їх розвитку. Тому скоро про цей інцидент забудуть».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: