З крамниць в Україні зникнуть безкоштовні одноразові пакети

pltlpkt-scaled_1
1 червня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який забороняє продаж пластикових пакетів.

Тепер, аби нести покупку в целофановому пакеті, українцям доведеться заплатити. Уже наступного місяця починає діяти перший етап відмови від пластикових пакетів.

З 10 грудня забороняється використовувати у всіх сферах обслуговування пластикові пакети. Виняток — біорозкладані пакети для упаковки у виробництві, а Кабмін тим часом опікується питанням щодо встановлення мінімальних роздрібних цін на них.

«Я позитивно оцінюю таку ініціативу. Пакети мають розповсюджуватися виключно за гроші, бо тоді людина вмикає свідомість і починає заощаджувати власний бюджет. Відповідно, шлях до збереження довкілля в Україні, принаймні поки що ґрунтується на факторі грошей. Хоча, умовно, безкоштовних пакетів ніколи не було. Просто платимо ми іншу ціну за це – засміченням пакетами водойм, лісів тощо», - оцінює перспективу Богдан Красавцев, голова ГО «Екологічна нація».

Утім, каже він ІА Дивись.info, турбує, як буде здійснюватись контроль за тим, щоби пакети дійсно продавали, а не видавали безкоштовно, оскільки магазини та кафе самі визначатимуть цю вартість, і є ризик, що пакет і надалі видаватиметься як подарунок від закладу.

«Але такі випадки можливі не у великих мережах, а в невеликих крамницях і кафе, що обслуговують невелику кількість людей (у селах, наприклад). Також турбує питання щодо штрафів. Зараз, коли через коронакризу бізнес і так боїться нових перевірок та санкцій, може бути серйозний екологічний спротив», - вважає екоактивіст.

Додамо, згідно із законом «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», забороняється поширення в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг надтонких пластикових пакетів (зі стінками товщиною менше 15 мікрометрів); тонких пластикових пакетів (зі стінками товщиною від 15 до 50 мкм); оксорозкладаних пластикових пакетів.

У проєкті документа, який підготувало Мінекономіки, йдеться про мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети у формі рукава, з дном і відкритою горловиною зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів у таких розмірах, гривень за один пакет з ПДВ:

  • 2,00 — без ручок (без бічних складок);
  • 2,50 — без ручок (з бічними складками); з ручками (без бічних складок);
  • 3,00 — з ручками (з бічними складками).

«Думаю, що ідеї збереження довкілля переможуть, бо найважливіша річ, яку уряд хочете досягнути цим проєктом - щоб в Україні дедалі більшало біопакетів із кукурудзяного чи картопляного крохмалю. Це заразом дасть можливість знизити на них відпускні ціни, й за кілька років поліетиленовий пакет може поступово піти в забуття», - додає Богдан Красавцев.

Нагадаємо, в червні нинішнього року Верховна Рада ухвалила закон, який стосується обмеження обігу пластикових пакетів на території України. Заборона не стосується біорозкладаних пластикових пакетів, а також надтонких пакетів, призначених для пакування свіжої риби та м'яса, сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою. Утім, і їх хочуть заборонити, щоправда, після 2023 року.

У разі порушень доведеться заплатити штраф —  від 8,5 тис. до 17 тис. грн, у разі повторного правопорушення – до 34 тис. грн.

Цей закон стане чинним з 1 січня 2022 року.

Нинішній міністр екології Руслан Стрілець напередодні ділився статистикою, згідно із якою щороку кожен українець використовує пів тисячі пластикових пакетів. При цьому, в більшості випадків кожен пакет використовують тільки раз.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: