В Україні дозволили третю дозу вакцини проти коронавірусу, але не для всіх

IMG_6966

В Україні дозволили застосування третьої дози вакцини від коронавірусу, але не усім.

Відповідний наказ підписав міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко 13 грудня.

Згідно з наказом, додаткова доза вакцини, незалежно від того, яким препаратом щепилися раніше, рекомендується людям:

  • з ВІЛ-інфекцією;
  • з онкологією;
  • після трансплантації органів;
  • які проходять імунодепресивну терапію;
  • які проходять імуномодулюючу терапію;
  • з імунодефіцитним станом.

«Ми рекомендуємо вводити додаткову дозу тим, хто має медичні показання для неї у зв’язку з важкими захворюваннями, адже їхня імунна система могла не сформувати належний захист», — цитує Ляшка пресслужба МОЗ.

За словами Віктора Ляшка, за прикладом Європи, сьогодні Україна вже готова запровадити бустерну дозу, втім щодо цього в ЄС поки не ухвалено рішення.

Вчені радять щепити додатковою дозою вже через дев’ять місяців після завершення курсу вакцинації.

«Якщо приймуть пропозицію вчених, схвалять на рівні парламенту, то ми будемо готові повторити це все на території України», — заявив очільник МОЗ.

Зі слів головного санлікаря України Ігоря Кузіна, ймовірно, бустерну дозу в Україні дозволять не раніше ніж з середини або ж кінця січня 2022 року.

Додаткову дозу вакцини проти COVID-19, якщо у людини є для цього медичні покази, можна отримати за направленням від сімейного чи профільного лікаря, пояснив Кузін 14 грудня на брифінгу.

«Тепер вони можуть отримати додаткову дозу через 28-90 днів після другої дози, незалежно від того, якою вакциною вони щепились раніше. Для того, щоб отримати додаткову дозу, необхідно звернутись до свого сімейного або профільного лікаря» – сказав він.

Сімейний чи профільний лікар може видати направлення довільної форми на щеплення за наявності медичних показань для цього. Важливо, що додаткову дозу можна отримати тією вакциною, якою було введено дві попередні дози.

Безпосередньо зробити щеплення можна буде у найближчому пункті щеплення. Натомість лікар вакцинальної бригади має внести дані про введення додаткової дози до електронної системи охорони здоров'я, як третю дозу.

Ігор Кузін також додав, що дія документу про вакцинацію продовжуватись не буде, тобто документ буде чинним 365 днів з дати введення другої дози.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: