Алмати у вогні: в Казахстані протестують через ціну на газ

1766590376_0_362_2884_1984_1920x0_80_0_0_e8d8388d7b3e110a480b8a00012ee026
Фото: РИА.

2 січня на заході Казахстану розпочалися «газові» протести. Масові акції спалахнули у місті Жанаозені після стрибка цін на скраплений газ, яким заправляють більшість автомобілів у регіоні.

Сотні учасників акцій протесту проти різкого зростання вартості пального провели ніч на вівторок на центральних майданах.

В Актау протестувальники встановили намети та юрту. До міста прибули також жителі сусідніх регіонів, у тому числі з міст Актобе та Уральськ.

Удень 3 січня на площі в Актау, за оцінками очевидців, було кілька тисяч людей.

Протестувальники закликали до відставки чинного уряду. Вимоги знизити вартість зрідженого газу розширилися: учасники акції вимагали також викорінення корупції та кумівства, зведення нових фабрик та заводів, скорочення безробіття.

Вранці 4 січня на площі у Жанаозені, за словами місцевих активістів, було близько 2 тисяч протестувальників. Вони вночі по черзі виступали на мітингу, під час якого казали, що «несправедливо, що люди змушені вимагати доступності газу в багатій на вуглеводні країні».

Учасників акцій протесту в Актау та Жанаозені підтримали в інших містах Казахстану.

Увечері у вівторок урядова комісія оголосила про зниження вартості скраплений газу та встановлення ціни 50 тенге за літр, але тільки в Мангістауській області.

Такі дії влади не влаштовують інші регіони і вони продовжують акції протесту.

Близько 20 людей були затримані в Алмати. В Астані затримали трьох учасників протесту, понад 10 людей – у Шимкенті.

Пізніше було повідомлено, що в Алмати поліція затримала близько півтори сотні людей на двох акціях протесту

За словами активістів, поліція блокувала шлях учасникам ходи, коли вони йшли вулицею Навої, але затримувала лише чоловіків – загалом близько 50 осіб.

Повідомляється, що серед затриманих у Казахстані – двоє журналістів Радіо Азаттик (місцеве відділення Радіо Свобода), які висвітлювали протести.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив введення режиму надзвичайного стану в місті Алмати та Мангістаунській області країни, які найсильніше охоплені протестами проти уряду.

Крім цього, окремі жорсткі обмеження торкнулися безпосередньо міста Алмати. У місті ввели комендантську годину з 23 години вечора до сьомої ранку. Всередині міста встановили обмеження на свободу пересування – це стосується також громадського та особистого транспорту. В місті заборонили продавати зброю, боєприпаси та отруйні речовини, всі запаси подібних речей у місцевих жителів тимчасово вилучать. В'їзд і виїзд з міста також заборонені.

Спецназ стріляє по протестувальниках гумовими кулями.

Також до міста увійшли колони військової техніки казахстанської армії.

Натомість учасники акції протесту намагаються штурмувати автомобілі поліції. Деякі вже підпалили.

Сьогодні, 5 січня, протестувальники увірвалися до міської адміністрації в Алмати (Акімат). У будівлі вибиті вікна та двері. Окрім цього, декілька тисяч мітингувальники намагаються прорватися на територію резиденції президента.

Біля мерії міста повідомляють про побиття близько 10 солдатів Нацгвардії, частина з них не в змозі пересуватися самостійно.

Крім того, там чутні звуки стрілянини - чути звуки автоматної черги та одиночних пострілів. Також вибухають світлошумові гранати. Повідомляється, що один із мітингувальників у руці мав автомат, але інші протестувальники відібрали у нього зброю.

Число побитих бійців Нацгвардії в акімату Алмати становить вже близько 20 людей, з них 4-5 людей мають серйозні травми. Нацгвардійці намагаються евакуювати постраждалих самостійно, оскільки на місці не видно машин швидкої допомоги.

Також стало відомо, що протестувальники штурмували карету швидкої допомоги.

В Алмати горить будівля прокуратури.

Крім цього, стало відомо про пожежу в мерії міста.

«Кількість постраждалих у результаті сутичок біля акімату Алмати пішов на десятки», - йдеться в повідомленні KazTAG.

За інформацією місцевих ЗМІ, до місця подій вдалося проїхати лише одній кареті швидкої допомоги, при цьому натовп намагався завадити відвезти побитих.

«Медикам вдалося заповнити машину швидкою максимальною кількістю постраждалих і поїхати», - додають у повідомленні.

За інформацією місцевого ЗМІ казахська еліта почала покидати Алмати.

«За інформацією джерела КазТАГ з Алмати вилетіли близько 5-6 бізнес джетів. З Астани один літак FlyJet. Все за інформацією джерел у напрямку Європи…», – йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: