Що стоїть на заваді зміцненню гривні та які прогнози на майбутнє

125721-1_large

З нового року гривня зберігає тенденцію щодо ослаблення. Вранці 13 січня долар і євро різко подорожчали на 20 та 30 гривень, відповідно, за один банківський день.

З нового року гривня зберігає тенденцію щодо ослаблення. Вранці 13 січня долар і євро різко подорожчали на 20 та 30 гривень, відповідно, за один банківський день.

Чи продовжить нацвалюта послаблюватись, чим це зумовлено та які прогнози щодо курсу ІА Дивись.info розпитала у експертів.

За декілька днів нового року курс долара до гривні зріс приблизно на 40-50 копійок. І це незважаючи на рекордні врожаї в аграріїв, рекордні виручки експортерів, валютні надходження до країни від заробітчан та IT-сектора, пояснює Андрій Олійник, начальник управління казначейства АТ «МЕГАБАНК».

«Послаблення гривні радше пов'язано з геополітикою, ніж з
економічними факторами. Приміром, на курс могли вплинути хвилювання
інвесторів через протести в Казахстані, а також проведення 7 січня
позачергового засідання НАТО через нарощення військової присутності РФ
біля кордонів України та засідання ради Росія-НАТО 12 січня», – зазначає він.

Послаблення гривні на початку січня – цілком нормальний процес, що повторюється майже щороку, тому непокоїтись поки немає серйозних причин, вважає директорка департаменту казначейських операцій «Юнекс Банку» Анна Золотько.

Причин є кілька, пояснює експертка.

«Послаблення провокується дисбалансом у діловій активності між українським та іноземним бізнесом. Наприкінці та на початку року компанії-нерезиденти досить активно проводять репатріацію отриманих прибутків, для чого їм потрібна іноземна валюта. У цей час попит на МВРУ зростає, тоді як пропозиція досить обмежена, адже активність українського бізнесу у цей період мінімальна», – каже ІА Дивись.info фахічиня.

Водночас на ринку багато гривні, яка залишилася після відшкодування
підприємствам ПДВ наприкінці року. Відповідно, експортери менше
продають валюту, додає Андрій Олійник.

«Виділення коштів Держказначейством наприкінці року також вплинуло на надлишок гривні, що натомість стимулювало зростання курсу валюти», – вважає експерт.

Коли гривня відновить зміцнення

Анна Золотько пояснює: покращиться ситуація ще цього місяця, у другій декаді січня, як воно традиційно буває, та на заваді може стати напруженість стосовно ситуації на східних кордонах.

«Цей інформаційний фон чинить щонайменше психологічний тиск на іноземних інвесторів-тримачів ОВДП. З початку року їхній портфель скоротився на 3 млрд гривень. Та поки немає приводу прогнозувати зміну цього тренду. Окрім іншого, цікавість до українських облігацій знижує ще й очікування підвищення ключових ставок в США та Європі найближчим часом», – говорить вона.

І додає, що цими днями тенденції до зростання курсу долару залишатимуться актуальними. Вище зазначені фактори стимулюють покупців поспішати з придбанням валюти, а продавців, навпаки, притримувати валютну виручку.

«Я навіть не можу виключити, що на піку курс перетне позначку 28,0 грн/долар. Проте період з лютого по квітень традиційно є дуже сприятливим для гривні за рахунок великого обсягу пропозиції валюти з боку агровиробників, які потребують чималі обсяги гривні для проведення сівби. У цей час національна валюта традиційно зміцнюється», – прогнозує Анна Золотько.

Водночас, додає експертка, значний вплив на курс найближчим часом чинитимуть кілька факторів великого ступеню невизначеності.

Перший – розвиток геополітичної ситуації. За її словами, будь-яка деескалація на сході буде стимулювати прискорене зміцнення гривні.

Другий, каже фахівчиня, – це епідемічна ситуація.

«Україна разом з Європою, схоже, входить до нової хвилі, що спричинена штамом «Омікрон». Й наразі ніхто не може чітко прогнозувати, як саме буде розвиватися ситуація, чи потребуватиме якихось обмежувальних заходів. Тож неможливо спрогнозувати й вплив цього фактору на курсові тренди», – коментує наша співрозмовниця.

Через це, пояснює Анна Золотько, нині важко щось передбачати у довгостроковій перспективі.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: