Головні моменти виступу Зеленського у Верховній Раді

зеленський префекти

Сьогодні голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив сьому сесію парламенту дев‘ятого скликання.

В урочистому засіданні з нагоди відкриття сесії беруть участь Президент України Володимир Зеленський, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів, керівники судової гілки влади, посадові особи, яких призначає Верховна Рада, голови дипломатичних представництв іноземних держав та керівники представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні, а також інші офіційні особи.

Єдність та зовнішня підтримка

Перша за все Зеленський закликав усі гілки влади України та ЗМІ до єдності.

«Дуже хочу, аби у перший день другого місяця три владні гілки і четверта влада, увімкнувши всі п'ять і навіть дуже важливе шосте почуття, усвідомили ці слова про те, що ми часто чули, рідко досягали і гостро, дуже гостро потребуємо, - це єдність, єдність усіх завжди і в усьому, насамперед у сприйнятті нашого сьогодення, а головне - нашого майбутнього, майбутнього нашої держави», – зазначив він.

Зеленський підкреслив, що наразі зовнішня підтримка України єднає майже весь світ, але ми маємо бути єдиними і у внутрішній політиці. Він також заявив, що в України багато друзів та подякував їм за підтримку, водночас зауважив, що українці мають розраховувати на власні сили.

Президент  відзначив низку запланованих візитів західних посадовців до Києва. Він зазначив, що це є підтвердженням того, що ніхто не вирішує дою України за її спиною.

«Чутки, плітки, прогнози великих блогерів і Ванги не справдились. Ніхто не вирішує нашу долю за нашими спинами. Це дуже важливо. Всі їдуть до нас. Нам готові підставити плече, а не підніжку і ми за це вдячні нашим партнерам», – сказав він у залі Верховної Ради.

У цьому контексті він нагадав, що минулого тижня провів розмови з президентом Євроради, президентами Литви, Азербайджану, Франції, США, зустрівся з послами країн G7, ООН, НАТО, ЄС, Міжнародного валютно фонду, ОБСЄ – загалом це 80 представників іноземних держав та міжнародних організацій.

«Вони єдині щодо підтримки нашої держави. Єдність розблокувала Нормандський формат, показала готовність до діалогу, дала надію на деескалацію і мирне врегулювання», – акцентував глава держави.

Малий альянс Україна-Польща-Велика Британія

Також Зеленський підтвердив підготовку нового формату співпраці з Британією і Польщею.

«Ми створюємо новий формат політичної співпраці у Європі між Україною, Британією і Польщею», – зазначив Володимир Зеленський.

Збільшення ЗСУ

Окрім цього під час свого виступу Зеленський підписав указ про перехід України до засад професійної армії, збільшення протягом наступних трьох років чисельності ЗСУ на 100 тисяч осіб.

«Розроблено указ Президента України про зміцнення обороноздатності держави і привабливості військової служби. Цим указом передбачено збільшення грошового забезпечення усіх військових до рівня не нижче трьох мінімальних заробітних плат. Перехід України до засад професійної армії. Розроблено систему кар’єрного росту офіцерів, а також збільшення протягом наступних трьох років чисельності ЗСУ на 100 тисяч осіб професійної армії», – сказав Президент.

Крім того, йдеться про створення додаткових 20 бригад ЗСУ. «Цей указ – це старт переходу Україну на професійну армію. Цей указ не тому, що скоро війна, а для того, щоб скоро і надалі був мир в Україні», – наголосив Глава держави.

Він також додав, що йдеться і про розробку концепції житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей.

Зона вільної торгівля

Також Зеленський анонсував створення зони вільної торгівлі з Туреччиною, угода про яку має бути підписана впродовж декількох днів.

«Ми забезпечуємо для нашої держави гарантії фінансової стійкості. Готуємось надати потужний економічний сигнал - підписати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною вже впродовж цих двох днів. Наші групи працюють, упевнений, що ми про все домовимось», - зазначив Президент.

Фінансова система

Зеленський запевнив всіх, що економіка стабілізується, а фінансова система України – під контролем.

«Наша економіка стабілізується. У фінансовій системі все під контролем. Надходження до бюджету у січні перевиконано на 7 мільярдів. Гривня на сьогодні, слава Богу, почувається краще. Учора зміцнилася на 30 копійок. Поступово повертаємося до стабільного і запланованого курсу», - сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: