Коли на Львівщині очікують максимального рівня захворюваності на коронавірус

карантин
ілюстративне фото, з архіву редакції.

Ситуація із захворюваністю на коронавірус на Львівщині продовжує залишатись напруженою.

Про це під час брифінгу розповів регіональний координатор з питань вакцинації проти коронавірусної інфекції на Львівщині Олег Когут.

Так, за минулу добу обласним центром контролю і профілактики захворюваності було виявлено 3411 випадків захворювання на Covid-19.

«Хочу зазначити, що ця кількість – із неповних 4 тисяч зразків. Це свідчить про дуже високий ступінь інфікованості населення», - розповів Олег Когут.

За його словами, при такій великій кількості інфікованих є багато випадків госпіталізації.

«Лише за вчорашній день було госпіталізовано 306 осіб. На інтенсивній терапії перебувають 139 людей, частина з яких під’єднані до апаратів ШВЛ. Захворюваність серед дітей також залишається високою. 198 дітей проходять лікування від ковіду у двох лікарнях Львівщини», - розповів Олег Когут.

За його словами, причиною стрімкого поширення інфекції є особливості перебігу захворювання спричиненої штамом «Омікрон».

«Легкий перебіг захворювання та симптоми аналогічні до простуди, призводять до того що люди не звертаються за медичною допомогою, а йдуть на роботу, їдуть у громадському транспорті, контактують з близькими. Це спричинює таке поширення захворювання, яке в епідеміологічному плані є вкрай небезпечним. Якщо з’явилися ознаки простуди, не ризикуйте йти на вулицю і в колективи, зверніться до лікаря», - пояснив Олег Когут.

На його думку, Львівщина ще не вийшла на пік захворюваності.

«Враховуючи значне наростання захворюваності, яке маємо сьогодні, його треба чекати цього або наступного тижня», - розповів Олег Когут.

Він додав, що лабораторії, які роблять ПЛР-дослідження, є завантаженими, тому у деяких випадках не варто поспішати робити ПЛР-тест.

«Якщо в людини є ознаки простудного захворювання, то підтвердження діагнозу може бути і за допомогою швидких тестів. Це цілком достатньо для лікаря. Якщо є ознаки захворювання а швидкий тест негативний, тоді вже потрібно робити ПЛР-дослідження. Також не завжди доцільно проводити ПЛР-тест для осіб, які одужують. Якщо від початку захворювання минуло 10 днів, ознаки хвороби зникли і відсутні ще впродовж наступних трьох днів, то ПЛР-тесту робити не потрібно. Все це зменшить навантаження на лабораторії і збільшить можливості тестування для тих осіб, яким це дійсно необхідно», - пояснив координатор з вакцинації.

Тим часом темпи вакцинації на Львівщині залишаються невисокими.

«На вчора в області було проведено 1 млн 992 тисячі вакцинацій. Мабуть післязавтра ми перетнемо позначку у 2 мільйони щеплень, але якщо говорити про першу і другу дози, то тут показники майже не змінюються, бо обсяги вакцинації не надто хороші, особливо у вихідні дні. Тому першою дозою вакциновано 50,7%, двома дозами – 47%. Тобто для створення популяційного імунітету ще треба працювати. Готуємо план виїздів мобільних бригад в сільські населені пункти, де великий відсоток невакцинованого населення віком 60+», - розповів Олег Когут.

«Науково доведено, що введення бустерної дози підвищує рівень імунітету до 90%. На жаль, показники введення бустерної дози на Львівщині невеликі – наразі ми маємо 15300 вакцинованих бустерною дозою людей. Це досить низькі цифри, навіть порівняно з іншими областями», - розповів координатор з вакцинації.

Від сьогоднішнього дня також почали вакцинальну кампанію проти поліомієліту. Показаннями для вакцинації підлягають усі діти від 6 місяців до 6 років, які не були до того вакцинованими проти цієї недуги.

«Усім батькам, чиї діти не є вакцинованими проти поліомієліту, необхідно звернутися в пункти щеплення та до своїх сімейних лікарів для вакцинації дітей. Лише це допоможе врятувати здоров'я ваших дітей від небезпеки захворіти на поліомієліт», - наголосив Олег Когут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: