Diia Summit: які нові послуги з’являться у «Дії»

45_main

У застосунку «Дія» з’являться нові послуги, якими, зокрема, зможуть скористатися пенсіонери, водії, внутрішньо переміщені особи, люди з інвалідність тощо. 

У застосунку «Дія» з’являться нові послуги, якими, зокрема, зможуть скористатися пенсіонери, водії, внутрішньо переміщені особи, люди з інвалідність тощо.

Про це йшлося під час сьогоднішнього Diia Summit, присвяченого запуску порталу «Дія».

«Не бійтесь мріяти! 3 роки тому ми почали говорити про державу в смартфоні, і це була мрія. Два роки тому ми почали її будувати. І це був виклик. Сьогодні ми маємо 14 млн користувачів «Дії» — і це реальність!» – сказав президент України Володимир Зеленський, який розпочав самміт.

Окрім цього, президент анонсував нову послугу в «Дії» — опитування.

«Це важливий сервіс для розвитку е-демократії в країні. Опитування серед користувачів «Дії» допоможуть владі дізнатися думку людей, а команді — розробляти нові послуги», – сказав він.

Брати участь в опитуваннях зможуть лише користувачі віком від 14 років.

Також за словами Зеленського, застосунком «Дія» сьогодні користуються понад 14 мільйонів українців: «Майже стільки ж людей віддали за мене свої голоси на виборах президента України».

Крім того, як заявив український президент, дев'ять із 10 родин користуються послугою «єМалятко», яка була запущена 2019 року.

«10 послуг за 15 хвилин просто в пологовому будинку отримують молоді батьки завдяки «єМалятко», — сказав він.

Також, за словами Зеленського, довідка А4, яку раніше треба було носити з ID-карткою, відтепер також непотрібна, адже реєстрацію можна буде змінити онлайн.

Функція вже доступна в «Дії», для цього потрібно оновити програму для останньої версії та перейти в меню послуги.

Там ви одразу знайдете «Зміна місця реєстрації» у списку доступних послуг. Натисніть на неї та оберіть, що ви хочете зробити: змінити своє місце проживання або зареєструвати у своєму житлі іншу людину.

Після цього потрібно буде заповнити всі дані та сплатити адміністративний збір (також онлайн), потім інформацію обробить програма та створить документ автоматично.

Окрім цього, президент анонсував запуск проєкту «Дія.City».

Він заявив, що завдяки «Дія.City» частка IT у ВВП України зросте з 4% до 10%, а доходи галузі до 16,5 млрд долларів.

За словами Зеленського, резидентами «Дія.City» стануть не тільки українські, але й іноземні IT-компанії.

«Нам дуже потрібно діяти, щоби не тільки талановиті україніці залишалися вдома, а й залучати до України таланти з усього світу. Технологічний бізнес, який формує нову цифрову економіку. Тому ми хочемо, щоби резидентами «Дія.City» ставали не тільки українські, а й закордонні IT-компанії. І наскільки я знаю, вже сьогодні до «Дія.City» доєднаються і перші, і другі», — наголосив президент.

Керівник проєкту «Дія.City» Олександр Борняков повідомив, що буде запущено фонд, який оплачуватиме 50% онлайн-навчання IT-спеціальностей.

Перша леді України Олена Зеленська анонсувала запуск «Дія.Бізнес без бар’єрів» та «Дія.Безбар’єрність».

«Державні послуги в один клік – це шлях до суспільства рівних можливостей, де комфортно кожному. Це те, чого ми прагнемо, що ми називаємо державою без бар’єрів – де немає вікових, гендерних обмежень або перешкод за станом здоров’я», – наголосила вона.

Олена Зеленська нагадала, що «Дія» вже залучена до формування культури безбар’єрності – два роки тому з’явилася спільнота «Бізнес без бар’єрів», і її учасники, великі українські та міжнародні компанії, вирішили ділитися досвідом саме на порталі «Дія».

Тут представлені успішні кейси безбар’єрного бізнесу в країні: як створювати робочі місця та інтегрувати в колектив людей з інвалідністю, як подолати вікові та гендерні обмеження, організувати умови для рівного батьківства.

Дружина президента презентувала окрему сторінку «Дія.Бізнес без бар'єрів», на якій відтепер будуть зібрані такі кейси.

Перша леді також анонсувала ще один новий розділ – «Дія.Безбар’єрність».

«Зараз ми запроваджуємо безбар’єрність на всіх рівнях – від будівництва пандусів до доступності робочих місць. І дуже важливо, щоби безбар’єрність втілювалася також на цифровому рівні», – зазначила вона.

У розділі «Дія.Безбар’єрність» буде доступно викладено інформацію, як отримати пільги, послуги, документи, допомогу, дізнатися про свої права та можливості.

Вакциновані громадяни України віком від 60 років зможуть отримати від держави «безкоштовний, якісний, сучасний смартфон і пільговий тариф» для користування ним.

«Навесні ми запускаємо нову велику державну програму: всі охочі вакциновані українці віком від 60 років отримують безкоштовний, якісний, сучасний смартфон», — заявив Володимир Зеленський.

Крім того, Зеленський нагадав, що українська влада розширила дію програми «єПідтримка», в межах якої українці віком від 60 років зможуть витратити кошти на купівлю ліків та оплату комунальних послуг.

Також у додатку буде можливо згенерувати довідку про несудимість.

«Близько мільйона довідок про несудимість видається щороку. Вона потрібна, наприклад, для військкоматів чи для роботи», – сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Раніше цей документ треба було отримувати або у сервісних центрах МВС, або через посередників, або онлайн, проте треба було заповнювати багато полів.

«А тепер послугою можна буде скористатися в додатку «Дія» в кілька кліків. Усі замовлені довідки ви зможете переглянути та скачати в «Дії», – зазначив Федоров.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що Україна єдина держава у світі, де державну допомогу можна отримати онлайн.

«Сьогодні Україна стала єдиною державою в світі, де державну допомогу можна отримати за кілька кліків у смартфоні. Також цифровізація — один із найефективніших засобів для боротьби з корупцією. Завдяки запуску електронних послуг українці заощадили 14,7 млрд за 2020-2021 роки», – заявив Шмигаль.

Міністр цифрової трансформації анонсував послугу – шеринг техпаспорта.

За його словами, у декілька кліків можна буде поділитися техпаспортом у застосунку з близькою людиною, яка користується вашим авто. Заява подається в кілька кліків та обробляється до 10 хвилин.

Також відслідкувати свої штрафи стане простіше.

«Інформація про штрафи тепер доступна у «Дії». Ви можете сплатити за кілька кліків. Але є люди, які ще не встановили програму. Вони й не дізнаються про штрафи – тоді на них відкривається виконавче провадження, але й про нього вони не дізнаються без« Дії», зараз про провадження можна дізнатися лише у додатку. Якщо і на цьому етапі користувач не встановив сервіс – почнеться судовий процес. Якщо з’являться судові справи, то «Дія» може про них сповістити», – розповів міністр цифрової трансформації Федоров.

Щодо судових справ, сервіс надасть усю докладну інформацію – наприклад, коли суд і хто суддя.

Ще однією новою послуга з'явилась для внутрішньо переміщених осіб – продовження чи припинення грошової допомоги онлайн.

Переселенці зможуть без жодних черг, стосів паперів та ходіння кабінетами продовжити чи припинити грошову допомогу. Для цього достатньо зробити кілька кліків на порталі «Дія».

«Тепер замість того, щоби ходити до чиновників та приносити стоси паперів, можна за кілька хвилин отримати послугу на порталі «Дія», – сказав Федоров.

Також він розповів про підготовку до запуску нової функції, яка допоможе змінити медичну систему.

Міністерство цифрової трансформації разом з МОЗ працюють над розробкою «Електронного кабінету пацієнта» у додатку «Дія».

Там можна буде дізнатися про те, хто є вашим сімейним лікарем, а якщо такого немає, за кілька кліків укласти договір з лікарем.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: