За два заняття ніхто стрільцем не стане, – керівник управління тероборони Львова

IMG_79381
Микола Грицайчук

В умовах загрози війської агресії з боку Росії градус напруги в країні зростає. На порядку денному серед найважливіших питань, як місто готується до розгортання сил тероборони, а також як підписати контракт резервіста ТРО у Львові.  

В умовах загрози війської агресії з боку Росії градус напруги в країні зростає. На порядку денному серед найважливіших питань, як місто готується до розгортання сил тероборони, а також як підписати контракт резервіста ТРО у Львові.

Про це та інше ІА Дивись.info поспілкувался з Миколою Грицайчуком, начальником управління з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та територіальної оборони Львівської міської ради.

– Як відбувається зараз формування територіальної оборони? Наскільки укомплектований штат?

– Штат бригади укомплектований майже повністю. Маю на увазі організаційне ядро. Тобто ті люди, які будуть на постійній основі вести військову службу в складі бригади та батальйонів.

Паралельно відбувається процес набору резервістів. Але оскільки для того, щоби стати резервістом, потрібно пройти медичний огляд, зібрати пакет документів, ця процедура займає певний час. Мешканці Львова та області приходять до нас, активно пишуть заяви. Отримують перелік документів. Відповідно, очікуємо, що за тиждень-півтора почнеться реальна постановка в штат резервістів.

– Скільки приблизно уже звернулось людей з наміром підписати контратк резервіста?

Звичайно, краще станом справ володіє командування бригади. Однак, за моїми підрахунками, це вже сотні кандидатів.

– Як змінився цей процес після того, як запрацювала гаряча лінія і сам Центр рекрутингу територіальної оборони та сайт?

– Нам стало набагато легше інформувати населення. Кандидати спочатку телефонують, цікавляться, після того приходять, беруть список документів, які потрібно надати, пишуть заяви. Раніше треба було знайти, де знаходиться бригада, розібратись у всьому. А от координаційний центр знаходиться на одному місці (центр розташований у Львові, на вул. Пекарська, 41, - ред). Працює гаряча лінія, туди завжди можна зателефонувати і про все розпитати. І це доволі спрощує процедуру оформлення документів.

Багато людей скаржаться на те, що потрібно збирати великий перелік довідок. Чи можна так, щоб весь комплекс послуг був в одному місці?

– Теоретично – так. Але я впевнений, що всі ці довідки обов’язково потрібні. Адже резервісти будуть мати доступ до зброї. Відповідно, вони повинні мати стабільне психічне здоров’я, бути вільними від алкогольної та наркологічної залежності.

Наприклад, якщо людина хоче отримати дозвіл на придбання мисливської зброї, перелік довідок такий самий. Але ж мисливці не вимагають влаштувати їм спрощену процедуру отримання дозволу.

Насправді, отримати усі ці довідки не так важко, як здається на перший погляд. Одна довідка виробляється упродовж півгодини. Тим більше, що маємо домовленості із однією з клінік для того, щоб можна було оформити усі довідки в одному місці.

– Хто ці люди, які вертаються до вас, щоби підписати контракт резервіста?

До нас звертаються люди дуже різного соціального статусу і вікових категорій. Від студентів і до пенсіонерів. Але прийом резервістів відбувається з 18 до 57 років. Чому саме така верхня межа ? Контракт резервіста підписується на три роки. Тому на момент завершення контракту такому резервісту має бути не більше 60-ти років.

– А депутати міської чи обласної ради, чиновники?

Це таке трохи провокаційне питання, тому що серед тих, посад які ви перерахували, є багато таких, що мають бронь. Але є такі, що звертаються і виявляють бажання вступати в резерв тероборони.

– Нещодавно у Львові проводили військові навчання для чиновників мерії та працівників комунальних підприємств. А також для депутатів. Це ваше управління цим займалось?

Всі ці заняття проводяться на базі двох стрілецьких тирів. Перший – це стрільбище в селі Сапіжанка. Це стрілковий полігон, на якому є можливість використовувати снайперський та напівавтоматичний карабін для тренування. Друге навчальне місце – тир «Чотири сезони» на вулиці Промисловій у Львові. Там проводяться навчання з використанням АКМ та пістолетом Glock.

 – Наскільки після таких навчань їх учасники будуть готові до виконання обов’язків у територіальній обороні?

– Звісно, що за два заняття людина стрільцем не стане. Але принаймні ознайомиться із заходами безпеки, щоби не поранитись самому і не поранити свого ближнього. Тут все дуже просто: чим більше ви будете займатись на стрільбищі, тим кращими у вас будуть навики і тим більше ви будете готовими до бойових ситуацій.

 – Що буде далі, коли перші навчання для резервістів?

 – Треба розуміти, що бригада має бути спочатку сформована, озброєна, екіпірована. Після цього почнеться планове навчання. Звісно, навіть після того, як резерв буде повністю укомплектований, навчання з першого дня ніхто не проводитиме. Тому що потрібно з’ясувати рівень підготовки та знань.

А вже після цього будуть проводитись навчання, згідно із затвердженим планом. Таких навчань буде дуже багато. Але спочатку ми маємо пройти підготовчий етап.

– Якою зброєю будуть користуватись резервісти? Це буде лише стрілецька зброя?

У плані передбачене навчання різним видам стрілецької зброї. Але зараз ми поки що не маємо повного розуміння, що саме буде перебувати на озброєнні бригади. Ми можемо говорити і про легкі міномети, і про легкі протитанкові комплекси. Але ви повинні розуміти, що навчання поводженню з такою зброєю дуже дороге. І є питання, чи доцільно його вивчати тут, у Львівській області. Адже те, що є актуальним для тероборони в Донецькій області, може виявитись неактуальним на Львівщині.

– Чи будуть спільні навчання з ЗСУ?

Переконаний, що так. Взаємодія з різними видами військ – це основна основ будь-якої воєнної тактики чи стратегії. Тому думаю, що це буде в будь-якому випадку

– Чим будуть забезпечені резервісти в разі мобілізації?

Форма – єдина стандартна, яку використовують Збройні Сили України. Обкладання та забезпечення – також на рівні армійських підрозділів. Зброя – стандартна в українській армії. Це АК-74. Можливо, якщо будуть поставки союзниками зброї іншого виробництва, тобто інших калібірів, вона також буде опрацьовуватись силами ТРО.

– Зброя буде закріплена за кожним резервістом?

Така практика в будь-якому військовому підрозділі. За людиною закріплюється певна одиниця зброї. Вона має свій номер. Це номер записується у військовий квиток. Втрата чи пошкодження передбачає кримінальну відповідальність. І коли резервісту чи іншому військовому вручається зброя, він розписується в її отриманні і в тому, що ознайомився з статтями Кримінального кодексу про поводження зі зброєю.

– Можливо, варто б було дозволити резервістам зберігати зброю вдома?

– Коли говорять про такий варіант, часто згадують як приклад Швейцарію. Але для того, щоб отримати статус резервіста в цій країні, людина повинна відслужити в армії або на альтеративній службі 6 років з періодичним відвідуванням зборів та тренувань. Однак в Україні законодавство не передбачає таких механізмів.

– Що будуть охороняти резервісти у Львові? Чи можливо, що їх будуть залучати до протидії диверсійним групам (про це йдеться у Законі України «Про основи  національного спротиву)?

Перелік таких об’єктів, звісно є, після укомплектування тероборони будуть проводитись навчання з охорони цих об’єктів. Але такий перелік є таємним.

Щодо диверсійних груп, зрозумійте, що така група – це високопрофесійні бійці, треновані діяти в тилу противника,  в оточенні військ ворога. Щоби протидіяти таким професіоналам, потрібно мати ще кращу підготовку, аніж мають вони. Це вимагає багато часу і сил. Тому це навряд.

– Комітет з нацбезпеки та оборони підтримав зміни до закону про основи національного спротиву, які дозволять використовувати частини територіальної оборони у районах ведення бойових дій. То все таки резервістів можуть скеровувати на передову?

– Теоретично, це можливо. Але для того, щоб відправити тероборону з Львівщини на фронт, у Донецьку чи Луганську області, мають бути знищені, розбиті і виведені з строю всі регулярні підрозділи, які можуть брати участь в бойових діях. Дуже важко уявити собі таку ситуацію на практиці.

– Зараз у нашому місті триває дуже багато різних альтернативних навчань та акцій. Різні громадські формування і навіть партії проводять свої навчання. Як ви до цього ставитесь?

– Проводити навчання, звичайно ж, корисно. Всі громадські організації чи інші формування, які проводять такі навчання, роблять, мабуть, добру справу. Але будь-яка громадська організація, яка проводить такі навчання, повинна називати речі своїми іменами.  Є 103-тя бригада територіальної оборони ЗСУ і жодна громадська організація не має права вживати в назвах терміни, які використовують збройні сили. Маю на увазі такі назви, як «штаб оброни Львівщини», «територіальна обрана». Є державна структура, яка виконує ці функції, покладені на неї законом. І громадські організації не мають права перебирати на себе ці повноваження і вводити в оману громадян.

– Що б ви сказали тим, хто роздумує над чи варто вступати до лав тероборони?

–  Шукайте відповіді у своєму серці. Якщо ви хочете жити в своїй країні, хочете, щоб тут жили ваші діти,  приходьте, ми на вас чекаємо!

Нагадаємо, Дивись.info продовжує знайомити читачів із розбудовою структур територіальної оборони на Львівщині. У попередньому інтерв’ю ми спілкувались із очільником 103-ї Окремої бригади територіальної оборони регіонального управління сил територіальної оборони «Захід» Валерієм Курком.

Розмовляв Віктор БІЩУК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: