Кібератаки на банки та держустанови: в СБУ заявили про слід іноземних спецслужб

хакери
Зображення ілюстративне

До кібератак на державні банки та урядові установи 15 лютого причетні іноземці спецслужби. Також є спільні риси із тими атаками, які стались на початку січня, у яких підозрюють РФ. Водночас попри чіткий слід спецслужби, поки рано говорити про точних виконавців.

Про це заявив начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк на брифінгу у середу, 16 лютого.

Він пояснив, що розслідування таких злочинів є тривалою та складною роботою і додав, що вартість атаки сягає мільйона доларів, відтак, не кожен хакер чи навіть група у змозі собі це дозволити.

«Такі атаки проводять держави через спецслужби та спеціальну створену інфраструктуру. Ми чітко бачимо тут слід іноземних спецслужб», — сказав Вітюк.

Начальник департаменту кібербезпеки СБУ додав, що кібератака є чимось схожою на ту, яка відбулась 13-14 січня, коли намагались зламати сайти Кабміну та низки відомств, зокрема міністерств освіти і науки, закордонних справ, у справах ветеранів, енергетики, ДСНС та інших. За даними Служби безпеки України, до цього були причетними хакерські групи, близькі до спецслужб РФ.

Водночас у Мінцифри погодились із цим, мовляв поки аналіз доказів свідчить про те, що держсайти атакували з Росії.

Нагадуємо, пообіді у вівторок, 15 лютого, користувачі Приватбанку та Ощадбанку почали масово скаржитись у перебої в роботі: у банкоматах не можливо було зняти готівку, також були проблеми із розрахунком банківськими картками чи в застосунках.

У той же час перестали працювати офіційні сати Міністерства оборони України та Збройних сил України. У першому відомстві заяивли про технічні роботи.

Вранці у середу, 16 лютого, сталось це саме: МОУ та ЗСУ зазнали хакерських атак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: