Переговори з рф: в ОПУ заявили, що конкретні результати будуть за лічені дні

Михайло_Подоляк

Учасники переговорів між Україною та Росією заявляють про можливість досягнення домовленостей про перемирʼя вже найближчим часом.

Зі слів радника очільника Офісу президента України Михайла Подоляка, рф почала адекватніше «сприймати навколишній світ і набагато чутливіше ставиться до тієї позиції України».

«Наші пропозиції на столі, вони дуже жорсткі, стосуються перш за все відводу військ, припинення вогню і такого іншого. Ми принципово не поступимось ні в яких позиціях. Росія це вже розуміє, Росія починає конструктивно розмовляти, думаю, що на якісь конкретні результати ми вийдемо буквально в лічені дні», – повідомив Подоляк 13 березня.

Прогрес у переговорах з українською делегацією переросте у підписання документів, сподівається член російської делегації Леонід Слуцький.

На четвертий день війни Росії проти України, 27 лютого, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із самопроголошеним главою Білорусі Олександром Лукашенко.

Нагадуємо, за результатами розмови, глава української держави повідомив про перемовини російської та української делегацій, що відбудуться наступного дня, 28 лютого, на кордоні з Білоруссю.

Як пояснив Зеленський, про це попросив у нього сам Лукашенко, мовляв, вони зійшлись на тому, що жодних ультиматумів не буде. Олександр Лукашенко взяв на себе відповідальність за те, що на час проїзду, переговорів та повернення української делегації всі літаки, гелікоптери та ракети, розміщені на білоруській території, залишаться на землі.

Також Зеленський заявив, що не вірить у їхню результативність. Водночас під час переговорів лунали в українських містах лунали обстріли: окупанти у той час обстріляли з «Градів» Харків, загинули мирні мешканці.

Переговори стартували у білоруському Гомелі, початок транслювало державне агенство країни «БелТА», після вступу журналісти покинули залу.

До складу української делегації входять: голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, міністр оборони України Олексій Резніков, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Андрій Костін, народний депутат Рустем Умєров та заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Перший раунд завершився 28 лютого. Українська та російська делегації поїхали до столиць для консультацій. Українська делегація під час перемовин наполягла на виведенні усіх військ окупанта, зокрема з Донбасу та Криму. Радник голови ОП Олексій Арестович тоді повідомив, що згідно з міжнародними конвенціями, у тому числі Віденською конвенцією про дипломатичні відносини, «хід переговорів не висвітлюється до того, як сторони не висловлять спільне комюніке».

Другий тур пройшов третього березня. На ньому сторони домовились про гуманітарні коридори для цивільних у містах, де точаться інтенсивні бойові дії. Однак це не дало результату: наступного дня окупанти не впустили вантажівки із продуктами до Херсона, натомість мали намір зняти пропагандистське відео, де городяни приймають гумдопомогу від них та вітають їх як визволителей: цей задум херсонці зірвали, вийшовши до загарбників із жовто-блакитними стягами та викрикуючи «Слава Україні»!

Радник глави ОПУ Подоляк 12 березня заявив, що переговори із російською делегацією в України тривають безперервно в онлайн-форматі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: