Арестович повідомив про перші результати перемовин з РФ

833c9fda5e7c6e8590322e13e0f62ba2a968f53a

Українська делегація під час перемовин наполягла на виведенні усіх військ окупанта, зокрема з Донбасу та Криму.

Про це заявив радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович 28 лютого в етері «Настоящего времени».

Він пояснив: згідно з міжнародними конвенціями, у тому числі Віденською конвенцією про дипломатичні відносини, «хід переговорів не висвітлюється до того, як сторони не висловлять спільне комюніке».

«Пропоную цього не порушувати. Позиція наша приблизно зрозуміла: жодних умов та ультиматумів», – зазначив він.

І пояснив, що вперше Київ відмовився брати участь у переговорах, оскільки російська сторона хотіла зайти «збоку: ви там капітулюйте, а потім ми з вами розмовлятимемо». Каже, посміялись з цього та відмовили у розмові.

«Коли вони вдруге попросили, а сам факт того, що вони просять першими нас про переговори, багато про що говорить, на мій погляд, і пообіцяли зняти попередні умови, ми на це погодилися», – розповів радник глави офісу президента.

Він зазначив, що умови України зрозумілі – припинення вогню та виведення всіх російських військ, і це лежить на столі з української сторони.

Він також уточнив, що йдеться і про Донбас, і про Крим, адже «і так усіх російських військових похоронять, тому краще піти з власної ініціативи».

«Ви не уявляєте, що тут діється. У нас понад 100 тисяч резервістів за добу стали стрій», - відповів він на уточнююче питання кореспондентки.

Окрім цього, перемовини він не вважає як такими, радше — це консультації.

«До переговорів ще рано. Я думаю, що це перша проба пера. Але сподіватимемося, що розсудливість переможе, бо те, що коїться. Не так шкода Україні, як російська армія. Ви не уявляєте, що тут відбувається з нею», – зазначив Олексій Арестович.

Перемовини: що відомо

На четвертий день війни Росії проти України, 27 лютого, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із самопроголошеним главою Білорусі Олександром Лукашенко. За результатами розмови, глава української держави повідомив про перемовини російської та української делегацій, що відбудуться наступного дня, 28 лютого, на кордоні з Білоруссю. Як пояснив Зеленський, про це попросив у нього сам Лукашенко, мовляв, вони зійшлись на тому, що жодних ультиматумів не буде. Олександр Лукашенко взяв на себе відповідальність за те, що на час проїзду, переговорів та повернення української делегації всі літаки, гелікоптери та ракети, розміщені на білоруській території, залишаться на землі.

Також Зеленський заявив, що не вірить у їхню результативність. Водночас під час переговорів лунали в українських містах лунали обстріли: окупанти у той час обстріляли з «Градів» Харків, загинули мирні мешканці.

Переговори стартували у білоруському Гомелі, початок транслювало державне агенство країни «БелТА», після вступу журналісти покинули залу.

До складу української делегації входять: голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, міністр оборони України Олексій Резніков, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Андрій Костін, народний депутат Рустем Умєров та заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Напад РФ на Україну

Нагадаємо, під час офіційного звернення до росіян 21 лютого Володимир Путін повідомив, що визнав «незалежність» угруповань «Л/ДНР».

22 лютого російська Рада Федерації дозволила Путіну використати на Донбасі збройні сили РФ у якості «миротворчих сил».

У відповідь на це рішення Кремля США оголосили економічні санкції проти крупних російських банків та членів родин урядовців РФ. Санкції також запровадили Японія, Австралія та країни Європейського Союзу.

23 лютого народні депутати України під час засідання схвалили санкції проти депутатів Держдуми РФ, політиків та чиновників Росії, причетних до визнання ОРДЛО.

Верховна рада України підтримала рішення РНБО щодо впровадження надзвичайного стану.

24 лютого Путін виступив із зверненням в якому повідомив про рішення розпочати повномасштабну війну проти України. Були обстріляні військові об’єкти, аеродроми, склади у Києві, Харкові, Дніпрі.

У відповідь Україна оголосила воєнний стан і розірвала дипломатичні відносини із Російською федерацією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: