Мобільне обладнання здатне врятувати життя великій кількості поранених бійців, - медик

index

Для кожної медичної бригади потрібні сучасні портативні УЗД-системи та мобільні рентгенівські апарати.

Про це ІА Дивись.info розповіла Світлана Друзенко, заступниця медичного директора Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова.

За її словами, мобільне медичне обладнання здатне врятувати життя великій кількості поранених. 

«За допомогою мобільних сучасних УЗД-систем і рентген-апаратів можна врятувати сотні поранених бійців. Саме тому дуже велика потреба в постачанні такого обладнання», — підкреслила вона. 

Медик розповіла, що сучасна УЗД-система дає змогу діагностувати наявність рідини у черевній чи плевральній порожнині пораненого, а отже встановити, які органи зазнали уражень, наприклад, печінка чи селезінка. 

«Портативні УЗД-системи дають змогу визначити, чи є кровопостачання дистальних відділів кінцівок, що, по-справжньому, може врятувати пораненого від ампутації кінцівок та рятує від інвалідизації», — сказала фельдшерка. 

Читайте також: Уперше в історії ЗСУ для жінок створять уніфіковану військову форму

Крім того, як вона зазначила, портативні УЗД можна застосовувати у каретах швидкої допомоги та у стабілізаційних пунктах з обмеженим простором. 

Також, на думку Світлани Друзенко, у лікарнях дуже потрібні сучасні цифрові рентгенівські апарати.

«За допомогою флюороскопічної рентгенівської пересувної цифрової системи лікарі можуть визначити чи є пневмоторакс (скупчення газу у плевральній порожнині з підвищенням  в ній тиску, що може призвести до колапсу легені) при проникних пораненнях грудної клітини, чи є повітря у черевній порожнині, чи не зміщені контури легень при цьому», — наголосила вона.

Світлана Друзенко звернула увагу на те, що у травні-червні найпоширенішими на фронті є мінно-вибухові травми — 80% поранень стаються внаслідок множинного ураження осколками та уламками. Тому, як сказала фахівчиня, важливим фактором порятунку пораненого є можливість оперативно діагностувати сторонні елементи в тілі. А без сучасних рентген-апаратів це зробити дуже важко. Крім цього, рентгенівський апарат важливий для візуалізації проникних поранень черепа, грудної порожнини та усіх переломів кісток.

Читайте також: Іспанія передала Україні партію «швидких» та прийняла на лікування військових

Фельдшерка розповіла, що волонтери, благодійні фонди та організації надають понад 70-80% від усього необхідного дорогого обладнання: це реанімобілі, системи катетеризації, надсучасні мобільні системи тощо. Вона повідомила, що на початку липня Благодійний фонд УНІТА доставив до одного з госпіталів, що знаходиться в тилу, сучасну портативну УЗД-систему та операційний рентгенівський апарат. 

Натомість Валерій Кодецький, засновник благодійного фонду громадянської солідарності УНІТА, розповів, що діяльність фонду зараз спрямована на те, щоб продовжити роботу із забезпечення мобільним медичним обладнанням. За даними БФ УНІТА, для госпіталів необхідно щонайменше кілька десятків портативних діагностичних систем та мобільних цифрових рентген-апаратів.

«Одна сучасна система в середньому коштує до 2 млн грн. Звісно, що великий бізнес, зокрема девелоперські компанії, забудовники надають допомогу залежно від власних фінансових ресурсів, бажання, або певних стосунків з тією чи іншою волонтерською організацією чи благодійним фондом. В той же час, можна стверджувати, що, об’єднавши зусилля, будь-яка допомога чи то медикам, чи безпосередньо бійцям, стане більш ефективною», — розповів він Валерій Кодецький.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: