В Оленівці, ймовірно, вибухнув заряд від вогнемета, - ОГУ

53c2c34da2a4d5b6

Ймовірно, термобаричний боєприпас став джерелом вибуху у колонії в тимчасово окупованій Оленівці на Донеччині, де перебували українські військовополонені. Тоді внаслідок цього загинули щонайменше пів сотні українських захисників і отримали поранення близько 130.

Про це повідомили у Офісі Генпрокурора України у відповідь на запит DW, яку видання оприлюднило 29 серпня.

«А саме — капсула з горючою сумішшю термобаричного вибуху вогнеметів типу ШМЕЛЬ, ШМЕЛЬ-М, РИСЬ», — вказують прокурори.

Такого висновку слідство дійшло за підсумками аналізу наявних у вільному доступі відеозаписів, за участю спеціалістів з питань застосування частин, підрозділів військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту, ідентифікації боєприпасів та застосування інженерних частин та підрозділів.

«Водночас у кримінальному провадженні триває проведення судової комплексної експертизи зброї та слідів і обставин її використання, вибухотехнічної, пожежно-технічної експертиз», — зазначили в Офісі генпрокурора.

Нагадуємо, рф завдала удару по колонії в тимчасово окупованій Оленівці 29 липня задля звинувачення України у воєнних злочинах, а також, щоб приховати тортури над полоненими та розстріли, які чинили за наказами окупаційної адміністрації та командування на тимчасово окупованій території Донецької області.

У колонії окупанти утримували зокрема захисників Маріуполя, серед яких — бійці полку Азов. ООН та Червоний Хрест мали гарантувати їхню безпеку, проте в другому відомстві заявили, що про це не йшлось.

Російські пропагандистські ЗМІ заявляли, що загинули щонайменше 53 українські полонені військовослужбовці. Наступного дня в міноборони рф опублікували список 42 загиблих, в Україні заявили, що поки що не отримували ці дані. За даними Офісу генерального прокурора, внаслідок російського теракту загинули близько 40 осіб і 130 отримали поранення.

рф не планувала обмінювати полонених бійців полку «Азов», яких утримували в колонії в Оленівці, та навмисно замінувала її, аби приховати факти тортур і знущань над військовополоненими, заявили 3 серпня в українській воєнній розвідці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: