Що відомо про віялові відключення електрики на Львівщині та як з цим впоратися

IMG_7365-630x420
Фото з архіву редакції, ілюстративне

З 25 жовтня нинішнього року у Львівській області запровадили віялові відключення електроенергії. Від планових вони відрізняється тим, що невідомо, коли відбуватимуться та скільки триватимуть.

Це пояснив очільник обласної військової адміністрації Максим Козицький, а ІА Дивись.info зібрала актуальну на зараз інформацію.

Вранці аварійні відключення розпочалися в усіх районах області та у Львові - орієнтовно 3% від загальної потужності.

Станом на 12:00 світла немає на деяких вулицях Сихова та у Шевченківському районі. Йдеться про понад чверть сотні адрес, а також на декількох у Винниках, розповіли в обленерго.

Окремого графіка немає, тому важко спрогнозувати, де саме вони відбуватимуться та доки триватимуть.

Козицький говорить, що електрики чергуватимуть відключення у різних населених пунктах, щоб у всіх була можливість скористатися електроприладами у своїх потребах.

До кого звертатись

Перевірити інформацію про відключення ви можете у розділі «Чому немає світла» на сайті «Львівобленерго» або в кол-центрі за номерами:

  • 0-800-30-15-68
  • 067-333-15-68 
  • 050-460-15-68
  • 093-170-15-68
  • 093-170-15-68

Також інформацію повідомлять чат-боти у Viber і Telegram.

Навіщо це роблять

Такі обмеження у подачі електроенергії діють у всіх областях України для промислових та інших категорій споживачів. Це контрольовані заходи, щоби знизити навантаження на електромережі та збалансувати роботу енергосистеми.

Що передувало

Через російські обстріли 10 та 11 жовтня постраждали чотири підстанції, які подають живлення не лише на всю Львівщину, а й на експорт. Два об'єкти зруйновані повністю. Першого дня після ворожих атак практично весь Львів та тисячі населених пунктів регіону залишилися без світла та подекуди без води. Фахівцям вдалося полагодити мережі менш ніж за добу. Наступного дня ворожий удар спричинив знеструмлення частини міста.

У середу, 19 жовтня, уряд ухвалив рішення про обмеження постачання електроенергії по всій Україні. Ворог продовжує руйнувати генеруючі об'єкти енергетики. Цей крок став вимушеним через дефіцит потужностей.

За даними Міненерго, з початку минулого тижня окупанти атакували енергосистему країни понад 300 разів.

Читайте також: Ситуація складна, але контрольована, або Що відомо про електропостачання на Львівщині

Як підготуватися до відключення електрики

У разі відключення електроенергії у кожного напоготові мають бути такі речі:

  • ліхтарики та аналоговий радіоприймач на батарейках, а краще на акумуляторах (ідеально, якщо вони заряджаються від сонячного світла). Завдяки радіо ви зможете отримувати важливу інформацію, якщо раптом усі інші ґаджети розрядяться;
  • сірники, свічки і сухий спирт;
  • заряджені телефони й інші необхідні пристрої та додаткові павербанки (обирайте павербанки з максимальною ємністю). У разі відключення електроенергії увімкніть на ґаджетах режим енергозбереження;
  • тижневу потребу питної води та їжі, яка готується «у польових умовах» або уже готова до вживання. Їжа та вода довше залишатимуться теплими у термосах;
  • аптечку з необхідними ліками, які ви приймаєте постійно, а також з тим, що може знадобитися в разі поранення;
  • теплі речі та ковдри.

До слова, у Центрі громадського здоров'я поділилися порадами, як зберігати заморожену чи охолоджену їжу, якщо довго не буде світла. Читайте про це тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: