Російське лобі у Ватикані дуже потужне, – релігієзнавець

orig_578863

росія десятиліттями просували наративи про свою культуру та глибоку духовність. Як наслідок, світ підхопив їх і продовжує просувати ідею про гуманізм російського народу на тлі агресії в Україні. 

«Я волію думати так, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму. Достатньо згадати Достоєвського, який до сьогодні надихає християн до осмислення християнства», – цитує Папу Римського Франциска видання Vatican News. 

Це не перша скандальна заява Понтифіка. Раніше він говорив про «гавкіт НАТО на двері рф», що, на його думку, могло стати причиною російської агресії в Україні, а в Страсну п’ятницю процесійний хрест несли спільно українка і росіянка.  Всі ці події і заяви щоразу викликали бурхливу реакцію та обурення. 

На думку релігієзнавця Дмитра Горєвого, Папа Римський є заручником бінарності в Католицькій церкві, коли Понтифік є не лише релігійним пастирем, а й політиком. 

Читайте також: Папа Римський, який повірив у «російський гуманізм», неуважно читав Достоєвського

«Це цілий комплекс проблем. І зокрема вплив його світогляду на ситуацію, його латиноамериканський контекст, його бекграунд як понтифіка у розрізі ватиканської дипломатії щодо москви, «Ostpolitik» в його ставленні до москви, яке тягнеться з ХХ століття. А також бажання Папи Франциска бути миротворцем. На його погляд, це означає тиснути руку представникам обох ворогуючих таборів. Тому він не може собі дозволити якісь різкі заяви. Плюс дія пропаганди, яку просувала москва у ХХ столітті про велику російську культуру, духовність – усе це бла-бла-бла вплинуло на захоплення Папою Достоєвським. Крім того, Папа Римський долучений до переговорних процесів у розрізі обміну військовополоненими. І ми розуміємо, щоби мати можливість бути залученим до цих процесів, тебе має чути російська сторона, а це означає, що не можна їх критикувати, значить залишатися переговірником», – каже Дмитро Горєвой. 

Дмитро Горєвой

Релігієзнавець зазначає, що проблема Папи – це інституційна проблема Католицької церкви. Понтифік водночас є політиком і духовним діячем. Виконуючи політичні завдання на кшталт питання обміну військовополоненими, він втрачає свій моральний авторитет як релігійний пастир і навпаки – там, де він би здобував авторитет релігійного пастиря і казав би правду, то втрачав би як політик. 

«Йдеться про те, що, обіймаючи дві посади – міжнародного гравця-очільника держави Ватикан, з одного боку, а з іншого, духовного пастиря – якщо перемагатиме одна сторона, інша втрачатиме. Це два боки однієї медалі. Якщо одна чаша терезів опускається вниз, інша піднімається вгору. Папа заручник бінарності, закладеної в Католицьку церкву і зокрема інститут папства», – наголошує пан Дмитро. 

І в той час, коли росія не шкодує грошей на лобіювання власних інтересів у Ватикані, українське представництво тут фінансувалося за залишковим принципом. 

«Мені здається, що всі попередні роки ми дуже мало вкладалися у просування своїх наративів, ідей, у контрпропаганду. Тобто донесення своїх ідей – це теж ресурси, на які ми не витрачали кошти. 

Ця зачарованість росією з’явилася не минулого літа. Все це тривало десятиліттями. Сформований імідж перебити доволі важко. І ми ж бачимо, що йдеться не лише про зусилля держави, але й церкви, зокрема УГКЦ. Її представники, не покладаючи рук, намагаються донести інформацію, але не все вдається. Це свідчення того, наскільки російське лобі у Ватикані потужне», – підсумував Дмитро Горєвой.   

Нагадаємо, вчора, вранці, Блаженніший Святослав зустрівся з Папою Римським Франциском в Апостольському палаці у Ватикані. Глава УГКЦ вперше з початку повномасштабної війни росії проти України приїхав до Рима.

На завершення аудієнції Блаженніший Святослав подарував Святішому Отцеві символічний подарунок – фрагмент російської міни, яка в березні знищила фасад храму УГКЦ в Ірпені.

«Це символічний подарунок не лише тому, що це фрагмент російської міни, котра знищила наш храм у місті-мученику Ірпені, але також тому, що подібні фрагменти російських мін, бомб і ракет ми щоденно витягуємо з тіл військових, цивільних і навіть невинних дітей. Вони є видимими знаками тотального знищення та смерті, які росія несе на українську землю», – сказав Блаженніший Святослав.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: