Операція «деокупація»: як розгортатимуться події на фронті найближчим часом

херсон 2

Поки місцеві жителі святкують визволення Херсона, російські загарбники покинувши місто готуються до зимової кампанії. Попри це, українські захисники продовжують вести успішний контрнаступ.

Як зміниться ситуація на лінії зіткнення після звільнення Херсона дізнавалася ІА Дивись.інфо.

Відхід з Херсона

Відхід окупантів з Херсона був подією прогнозованою. Такий розвиток ситуації експерти прогнозували ще наприкінці серпня. Утім після нього виникає безліч питань, зокрема те, чого слід очікувати від ЗСУ та окупантів після звільнення важливої стратегічної мети.

Стало відомо, що після деокупації Херсона росіяни перекинули 15 тисяч десантників у різних напрямках – від Донбасу до білорусі. Попри це, втішною є ситуація і для української армії. Адже ті бригади, які брали участь у звільненні Херсона, зараз зможуть з’являтися на нових напрямках.

Військовий оглядач Кирило Данильчено у розмові з BBC News Україна зазначає, що відступаючи окупанти залишили чимало військової техніки, яка зараз може використовуватися для потреб ЗСУ.

«Але загалом вийшли. Не стали влаштовувати Сталінград», - додає він.

Президент України Володимир Зеленський відвідав звільнений Херсон

«Був обвал командної вертикалі. Тобто йдеться про деморалізацію росіян. І це піднімає питання про те, як російські військові тепер будуть ставитися до своїх командирів», - відзначає військовий аналітик компанії Defense Express Іван Киричевський.

Натомість військовий аналітик Михайло Жирахов зазначає, що відхід росіян від правого берега Херсонщини може свідчити про те, що таким чином окупанти готуються до зимової кампанії.

«Очевидно, що подальші бої на херсонському напрямі призвели б до продовження «сточування» кадрової армії росії. Саме ці частини зараз вкрай необхідні як базис, навколо якого за рахунок бойового злагодження мобілізованих та підняття зі зберігання техніки за зиму нарощуватиметься «м'ясо», - каже він.

Думки військових експертів сходяться і на тому, що навіть після вирівнювання лінії фронту по природному бар'єру, яким є Дніпро у своїй нижні течії, паузи у війні не буде. Аналітики наголошують і на тому, що українські військові натомість будуть продовжувати кампанію зі звільнення лівого берега Херсонщини.

Лівий берег Херсонщини

Речник Оперативного командування «Південь» Владислав Назаров повідомив, що окупанти продовжують вивозити людей із населених пунктів. Зокрема загарбники проводять там фортифікаційне облаштуванння оборонних рубежів.

Водночас Збройні сили України зазначають, що ворог не припиняє обстрілювати Харківську та Миколаївську області.

За словами керівниці пресцентру охорони та оборони Наталії Гуменюк, російські військові залишають облаштовані рубежі на лівому березі Дніпра та відсуваються вглиб на 15-20 км, щоб убезпечитися від обстрілів ЗСУ.

Мер Нової Каховки Херсонської області Володимир Коваленко у коментарі «Новинам Приазов'я» розповів, що російські військові ще перебувають у місті, але більшість угруповання вже відійшла на 10-15 км.

«Права сторона звільнена, а ліва – це територія, яку ворог готував до оборонних дій: окопи, бліндажі. Але останні день-два ворогів в місті залишилося не так багато, є патрульні, представники росгвардії, а більшість відійшла кілометрів на 10-15 у глибину від Дніпра. На території наших населених пунктів – Обривка, Маслівка, Райське, Чернянка – там теж окопи. Але по місту їх стало значно менше», – повідомив мер.

Окупанти продовжують вивозити людей із населених пунктів

Він зазначив, що російські окупаційні сили продовжують пропонувати жителям Нової Каховки залишити місто.

Політолог Володимир Молчанов розповідає, що російські окупанти на лівому березі Херсонщини вдалися до масованішого вивезення цивільних, ніж на правому.                                      

«Виселення велося під приводом евакуації з 15-кілометрової зони вздовж берега. Але такого масового, загального, тотального виселення не сталося. Навіть з тих будинків, які вони використовували як опорні пункти, є повідомлення, що не всіх звідти вигнали. Більш-менш масова депортація саме сталася з лівого берега, на відміну від правого. Тобто на правому березі примусових виселень, крім ув'язнених, дітей з інтернатів та пацієнтів геріатричних закладів, не було», – зауважив експерт.

Політолог зазначає, що росія намагається повторити сценарій правого берега. Хоча це навряд чи їм вдастся.

  Наступні цілі ЗСУ

Важливими стратегічними цілями, які ЗСУ можуть деокупувати наступними, є Мелітополь, де розташований транспортний вузол у центрі сухопутного коридору з росії в Крим, а також Енергодар з атомною електростанцією.

Звільнення Херсона має два основних значення – тактичне та стратегічне, адже відтепер загарбники фактично втрачають контроль на правобережжям. Що свідчить про те, що окупанти втратили можливость здійснювати ворожі дії у Миколаєві, Кривому Розі та Запоріжжі.

Також контроль над Правобережжям давав окупантам змогу створювати імітацію загрозливих атак. Ці процеси значно прискорять деокупацію інших територій України, переконані експерти.

Дії росіян свідчать про те, що вони посилюватимуть наступ на Донецькому напрямку

Військовий експерт Петро Черник розповідає, що ЗСУ здійснили успішнй контрнаступ на Херсон, однак як розгортатимуться події на фронті далі спрогнозувати важко.

«Важко назвати, що буде наступним – Донецька область, Луганська чи Херсон. Адже уся територія України є важливою та потребує деокупації захоплених території. Дії росіян свідчать про те, що вони посилюватимуть наступ на Донецькому напрямку», - зазначає Петро Черник.

Також експерт зазначає, що ті війська росії, які вийшли з Херсону, тепер підсилюватимуть іншу лінію фронту росіян, що теж є невтішним.

«Стає очевидно, що взимку атаки з обох сторін послабнуть і холодна пора буде переходом до більш масштабних наступальних операцій уже навесні. Загалом очікувати різких змін у переломі подій варто уже тоді», - додає військовий експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: