Сьогодні - день ЗСУ під час запеклих боїв: як вітають захисників в Україні та світі

IMG_6493
Фото з військового маршу у Львові. 14 жовтня 2018 рік. Автор: Микита Печеник

Шостого грудня в Україні відзначають день ЗСУ. Армія, якій нині 31 рік, є головною опорою для українців під час всеосяжного вторгнення рф.

ІА Дивись.info розповідає, як вітали українських воїнів українські та світові політики сьогодні.

«Міцніші за сталь»

«Я гордий служити своїй державі пліч-о-пліч з вами», - звернувся до воїнів Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Читайте також: Обрав шлях воїна у складі ЗСУ, - захисник Сергій Пруцких

«Я вірю в кожного з вас і в нашу Перемогу. Сердечно вітаю із Днем Збройних Сил України! Бажаю швидкого відновлення пораненим воїнам! Всім, хто в строю, - сил і стійкості, натхнення і радості, переможного миру! Слава Збройним Силам України! Слава Україні»! - зазначив він.

Та емоційно звернувся до побратимів та посестер. Каже, що цього дня, насамперед, думає про загиблих воїнів, та про 9-річний шлях українців до свободи від російського гноблення.

«Усім, хто у строю, — сил та стійкості, натхнення та радості, переможного миру!», — додав Залужний.

Найміцніші. Наймогутніші. Найкращі

На тлі стели у Слов'янську Донецької обасті зі святом привітав ЗСУ президент України Володимир Зеленський.

«Сьогодні не лише день ЗСУ, зараз рік ЗСУ, я думаю, час ЗСУ. Час, коли всі бачать, хто такі українські захисники та захисниці. Хтось називав себе другою армією світу, але всі бачать у кого перше місце», — сказав він.

«Сьогодні ми на Донбасі. Зона бойових дій стала більшою, боротьба важчою, ціна вищою. Але є те, що залишається незмінним, сталим, сталевим — ваша відвага, витримка воля, а отже — наша свобода», — розповів глава держави.

Зі словами подяки звернувся до українських бійців й Андрій Єрмак, глава Офісу президента України.

«...Хочу подякувати кожному з вас, хто захищає Україну. Ви - герої. Український народ та армія - це формула перемоги. Основа нашої державності. Ми знищимо ворога, вийдемо на кордони 1991 року. Ніколи не забудемо тих, хто загинув у боротьбі за незалежність. Ви захищаєте своє. І за це вам вічна слава. Нація незламних. Слава ЗСУ. Слава Україні»! - написав він.

ЗСУ сьогодні — це дійсно Народна Армія

«Дев’ятий рік ви бороните нашу незалежність і територіальну цілісність, наше право на свободу. Крайній же рік це не просто бої, це звитяга на фоні якої тьмяніє давньогрецький епос та походи вікінгів. Ви вражаєте увесь світ своєю мужністю та героїзмом у боротьбі з терористом та окупантом. І найбільше вражаєте самих орків», - звернувся міністр оборони України Олексій Резніков.

І додав, що ЗСУ - це опора України.

«Завдяки вам абревіатура «ЗСУ» стає популярнішою за абревіатуру «НАТО». ЗСУ сьогодні — це дійсно Народна Армія. Поки російські «чмобіки» драпають тисячами «аби куди пустили», українські чоловіки і жінки родинами записуються до лав найкрутішого війська світу. Ви трощите ворогів і у морі, і на суші, і в повітрі», - написав він.

Надія України

Привітав воїнів із професійним святом й прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Він зазначв, що міць ЗСУ є непохитною. Такою, як і віра українців у них.

Фото УНІАН

«Збройні Сили України сьогодні — це хоробрість, звитяжність та надія українців. Надія України. На їхніх бойових плечах — роки захисту нашої Батьківщини», - написав глава уряду.

Шмигаль назвав символічним, що сьогодні, 6 грудня, також згадуємо початок Першого зимового походу Дієвої армії УНР 1919 року: «Українські воїни ніколи не здавалися. І більш ніж через століття Збройні Сили України продовжують боротьбу. Україна понад усе»!

Читайте також: Як змінилась українська армія з початку війни

Сила добра

Цього року ЗСУ дійсно змінили хід світової історії, каже сьогодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Фото: Микити Печеника

«Українська армія сьогодні — це сила добра, яка захищає не лише Україну, а й всю Європу та фундаментальні принципи cтатуту ООН», - пише політик.

ЗСУ зробили легендарною українську армію, висловився міністр культури Олександр Ткаченко. Додає, що герої - серед нас.

«Це ті, хто став на захист нашої країни проти сильного ворога. Ті, завдяки кому ми прокидаємось, маємо змогу жити та працювати, виховувати наших дітей та дивитись в завтрашній день, навіть під час війни. Ви вже зробили українську армію легендарною», - написав він.

Як вітали у світі?

Пані посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен побажала кожній родині українських воїнів зустріти їх живими.

«Честь і слава Героям, які до останнього подиху залишились вірними Батьківщині, вічна пам'ять загиблим, доземна вдячність тим, хто нині в строю! Кожній родині від усього серця бажаю обійняти своїх рідних, зустрівши живими. А Перемога буде»! - заявила вона та оприлюднила зворушливе відео із українськими захисниками, яких зустрічають місцеві на звільнених територіях.

військовий ЗСУ
Фото: Генштаб ЗСУ

«Ви переможете», - звернулась до воїнів України президента Європейського парламенту Роберта Мецола.

Читайте також: День великих людей, які обрали шлях воїнів: як вітають українських захисників політики

«Ви переможете заради своїх полеглих героїв. Ви переможете заради своїх дітей. Ви переможете заради своєї свободи. Ви переможете заради наших цінностей. Ви переможете заради України. Ви переможете заради Європи», - привітала ЗСУ вона.

А пані посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до наших військових з нагоди Дня ЗСУ.

«Безстрашні. Незламні. У День Збройних Сил України ми вшановуємо воїнів-героїв України, які борються за свої родини, свої домівки та своє вільне майбутнє», – зазначила Брінк.

Довідка

31 рок тому, 6 грудня 1991 року, Верховна Рада прийняла закони «Про оборону України» і «Про Збройні Сили України».

Того ж дня було затверджено текст Військової присяги, яку в залі Верховної Ради першим склав міністр оборони України генерал-полковник Костянтин Морозов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: