Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

natsionalnyj-muzej-holodomoru

Європейський парламент ухвалив резолюцію про визнання голоду в Україні 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Заяву у четвер, 15 грудня, цитує «Укрінформ».

«За» проголосували 507 депутатів, «проти» – 12, утрималися – 17.

«Європейський парламент… визнає Голодомор, штучний голод 1932-1933 років в Україні, що був спричинений навмисними діями радянського режиму, геноцидом проти народу України; рішуче засуджує такі дії тоталітарного радянського режиму, що призвели до смерті мільйонів українців, та істотно підірвали основи українського суспільства», – йдеться у документі.

Читайте також: Вбиті голодом: чому Голодомор 1932-1933 років в Україні – це геноцид

Також, згідно із резолюцією, висловлюється солідарність з українським народом. Вшановує пам'ять мільйонів українців, які загинули внаслідок цілеспрямованих дій сталінського режиму з організації штучного голоду.

У документі також йдеться про заклик до всіх країн, особливо до рф, відкрити їхні архіви щодо щодо голоду 1932-1933 років в Україні.

«Європарламент закликає країни-члени ЄС та треті країни просувати обізнаність про ці події, а також про інші злочини, що були скоєні радянським режимом, шляхом внесення історичних знань про них в освітні та дослідницькі програми, щоб упередити повторення подібних трагедій у майбутньому», – сказано в резолюції.

Читайте також: Скільки українців вважають Голодомор геноцидом, - опитування

Депутати Європарламенту засудили повномасштабну війну росії проти України у той час, коли згадуються 90-ті роковини Голодомору.

Поряд із цим, резолюція засуджує дії росії, агресія якої проти України спричинила глобальну продовольчу кризу. При цьому росія руйнувала та розкрадала зернові сховища в Україні та продовжує чинити перешкоди для України в експорті українського зерна до найбільш нужденних країн світу.

Визначення змістовного поняття геноциду міститься в Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Цей документ визнає злочином геноциду дії, що спрямовані на навмисну руйнацію, частково або в цілому, національних, етнічних, расових або релігійних груп людей; вбивства членів таких груп; спричинення серйозної тілесної або ментальної шкоди членам таких груп; навмисне створення таких умов життя цих груп, що можуть призвести до їх фізичного знищення, в цілому або частково; запровадження заходів, що перешкоджають народженню дітей в межах цих груп; насильницьке передання дітей від цих груп іншим групам.

Ухвалена Резолюція Європарламенту буде передана у Верховну Раду, Президенту та уряду України, високому представнику ЄС, Раді ЄС, Європейській комісії, урядам та парламентам країн-членів ЄС, президенту, уряду та парламенту російської федерації, генеральному секретарю ООН, генеральному секретарю ОБСЄ та генеральному секретарю Ради Європи.

Нагадаємо, у листопаді нинішнього року Німеччина стала 19-ю країною, яка визнала Голодомор 1932-1933 геноцидом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: