Палата представників США з 15 спроби обрала спікера

Vote For Speaker Of The House Stretches Into Fourth Day
Фото: cnn.com

Палата представників Конгресу США обрала спікера, ним став республіканець Кевін Маккарті. Загальна кількість голосів, відданих за Маккарті — 216 з 428 поданих.

Про це 7 січня повідомляє CNN.

Він переміг із 15-ї спроби, здобувши в підсумковому голосуванні 216 голосів із 428. Демократа Хакіма Джефріса підтримало 212 колег.

"Я радий, що все закінчилося", – заявив Маккарті, встаючи з підлоги у залі засідань, повідомляють журналісти.

Маккарті представляє штат Каліфорнія і раніше був лідером меншості в Палаті представників. Його вже привітав колишній президент США Дональд Трамп.

"Процес вибору спікера, хай яким божевільним він видається, зробив усе це набагато масштабнішим і важливішим, ніж якби його проводили у більш традиційний спосіб", – цитує його телеканал.

CNN зазначає, що це не найтриваліші вибори спікера нижньої палати Конгресу (1855 року знадобилося 133 тури голосування), але найтриваліші за 164 роки.

Востаннє голосування за спікера Палати представників відбувалося за кілька турів у 1923 році – тоді Фредеріка Джиллетта обрали на цю посаду лише з дев'ятої спроби.

Як пише Українська правда, у вівторок лідеру Республіканської партії Кевіну Маккарті не вдалося заручитися достатньою підтримкою, щоб отримати пост спікера за підсумком трьох турів голосування.

У середу лідеру Республіканської партії Кевіну Маккарті знову не вдалося заручитися достатньою підтримкою, щоб отримати пост спікера.

Республіканська більшість у Палаті представників США в четвер перевершила 100-річний "антирекорд" своїх же однопартійців, проваливши 11 спроб обрання спікера. Голосування перенесли на п’ятницю.

Маккарті не зміг заручитись достатньою кількістю голосів ще у першому турі, що стало першим із 1923 року випадком, коли кандидата не було призначено з першої спроби.

Кевін Маккарті раніше стверджував, що виступає за продовження підтримки України у її повномасштабній війні з Росією, але не погоджується виписувати, за його словами, "безлімітний чек". Республіканці також раніше виступали за встановлення механізмів більш пильного нагляду за допомогою Києву – це не означає її зменшення, та процедурно може її уповільнити.

У свою чергу Президент України Володимир Зеленський привітав Кевіна Маккарті з обранням на посаду спікера Палати представників Конгресу США.

"Підтримка США в усіх сферах була життєво важливою для успіху України на полі бою. Ми розраховуємо на вашу постійну підтримку та подальшу допомогу США, що наблизить нашу спільну перемогу" - написав президент у Twitter 7 січня.

Читайте також: У росії вирішили «не помічати» нову допомогу США на $ 3,75 млрд

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: