Козак української карикатури: ким був Едвард Козак

24kozak

Едвард Козак – український карикатурист, гуморист, художник, письменник, іконописець, редактор і видавець німецького походження родом зі Стрийщини.

ІА Дивись.info розповідає про творчий шлях митця.

Едвард Козак народився 3 лютого 1902 року у селі Гірне, що у Стрийському районі Львівщини, у родині з німецьким корінням. Однак з дитинства чітко відчував свою приналежність до українства. Навчався у Стрийській гімназії, а відтак у Львівській художній школі Олекси Новаківського, мистецьких школах Відня та Любліна.

Козак – карикатурист за покликанням. Він і майстер моделювання смішних (або гірких) життєвих ситуацій, і майстер підмічання конфліктних сцен, і майстер типажу.

«Говорять, що деякі обличчя не надаються до карикатури, – писав він у 1934-у році. – Таких людей нема, бо людину з обличчям без виразу ніхто на вулиці не пізнав би»

Чи не кожна праця художника на цій стезі практично підтверджує цю думку. Багато рис його мистецтва вказує на вершинний успіх української карикатури.

У 1930-х роках у Львові видавав карикатури в редагованих ним сатирично-гумористичних журналах «Зиз» (1926—1933) та «Комар», проілюстрував усі видання Івана Тиктора у Львові (1933—1939), ілюстрував дитячий журнал «Світ дитини» під редакцією Михайла Таранька, розробляв малюнки журнальних обкладинок, створював олійні етюди та картини.

Читайте також: Художниця з Львівщини, яка проілюструвала кожну четверту дитячу книгу в Україні

Надзвичайно влучними були його карикатури на трагічну ситуацію в радянській Україні та на сталінські репресії, уникнути яких йому вдалось, лише виїхавши 1939 року разом з сім'єю до Кракова. Став головою мистецької організації «Зарево» та ілюстратором видань «Українського Видавництва».

На початку 1950-х років переїжджає у США (місто Детройт), де працював в церковному мистецтві, ілюстрував казки для телебачення (навіть отримав від американської вчительської організації окрему нагороду), оформлював книжки та часописи, видавав власний журнал сатири та гумору «Лис Микита», утримував власне видавництво з такою ж назвою, був автором сатиричних і гумористичних оповідань. Створив образ «Гриця Зозулі» — тип українського мудрагеля-селянина, «хитрого сільського філософа, в уста якого вкладав неповторні монологи» — гумористичний персонаж, тісно пов'язаний з сатиричним журналом «Лис Микита», останні числа якого вийшли з друку 1990 року.

Помер Едвард Козак в інший світ о 10 годині ранку 22 вересня 1992 року в лікарні Детройта. Поминальне богослужіння відбулося 26 вересня в українській католицькій церкві (УКЦ) св. Йосафата у Воррені. Похований Едвард Козак на місцевому кладовищі поруч зі своєю дружиною.

Читайте також: Ікер – емігрант з Львівщини, що став найпопулярнішим письменником за океаном

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: