У Львові врятували 2-річну дівчинку, яка наковталась таблеток від тиску

324901562_1599655523806349_3517665375401066175_n
Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

Львівські медики врятували 2-річну пацієнтку, яка отруїлась пігулками від підвищеного тиску.

Про це розповіли у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Сталося все напередодні Різдва. До лікарів звернулись батьки 2-річної львів'янки Юліани. Кажуть, що дитина з'їла кілька пігулок «Каптопрес», який батько забув заховати і залишив на дивані у вітальні. Кілька пігулок були подрібнені, а у ротику малечі виднілись сліди від ліків.

Читайте також: У Львові пересадили нирку від мами 17-річній дівчині, яка жодного дня не була на діалізі

«Наша донечка з народження гіперактивна, усім цікавиться і усе куштує на смак. Тож ми намагаємось не залишати на видноті ліки чи побутову хімію. Але у той день у мого чоловіка піднявся тиск, він прийняв ліки і вийшов з кімнати, забувши покласти їх в аптечку. Коли я побачила подрібнені ліки у руках Юліанки, то одразу викликала швидку», - розповіла мама дівчинки.

Малечу із підозрою на отруєння ушпиталили до реанімації. Як пояснив дитячий анестезіолог Центру Павло Бодак, стан дитини вдалось стабілізувати: їй промили шлунок і розпочали терапію. Після цього Юліану перевели до педіатрію, де вона пробула два дні.

Читайте також: Під час ракетної атаки по Львівщині у Чорнобильській лікарні успішно прооперували двох дітей

Педіатр-гастроентерологиня ЗУСДМЦ Ірина Лошак розповідає, що головною небезпекою при отруєнні гіпотензивними засобами є різке падіння артеріального тиску та порушення гемодинаміки, себто руху крові судинами.

«Наслідки від отруєння ліками можуть бути різними – від легких і до летальних. Залежить, який препарат спожила дитина і в якій кількості. Це також стосується і мийних засобів (прального порошку, рідкого мила, відбілювача, ацетону), засобів гігієни і антисептиків, таблеток від шкідників (тарганів, молі і комарів) тощо», - додає фахівчиня.

Щороку до медзакладу звертаються майже пів сотні маленьких пацієнтів із підозроюю на отруєння. Лікар Ірина Лошак зауважує, що наприкінці року, у холодну пору, частішають випадки отруєння антипіретиками (парацетамолом), які використовують при лихоманці у дітей.

Тому батькам малюків медики нагадують, що ліки та інші небезпечні для дитячого здоров’я речі варто зберігати у недоступних місцях.

«Якщо хтось у родині вживає «серцеві» ліки, гіпотензивні препарати, психотропні чи заспокійливі засоби, подбайте про те, щоб дитина не могла до них дістатись. А батьків підлітків закликають розмовляти з дітьми про небезпеку безвідповідального вживання ліків з реклами, наприклад, сумнівних засобів для схуднення чи заспокійливих. І також застерегти їх від участі у ризикованих челенджах у соцмережах, які передбачають вживання великої дози ліків», - йдеться в повідомленні лікарні.

Нагадуємо, торік у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, відомому як «чорнобильська лікарня», почала працювати клініка трансплантації кісткового мозку у дітей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: