Чи доцільно зараз підвищувати ціни на електроенергію в Україні

IMG_7365-630x420
Фото Микити Печеника, з архіву редакції.

В Уряді анонсують підвищення тарифів на електроенергію удвічі. Кажуть, що це станеться одразу після закінчення опалювального сезону в Україні, що прогнозують з наступного місяця.

Напередодні процитували заяву радника прем'єр-міністра України Юрія Бойка, котрий назвав нинішній тариф для побутових споживачів майже у чотири рази нижчим за реальну ціну.

«Сьогодні тариф для побутових споживачів приблизно вчетверо нижчий, ніж реальна ціна енергії. І підтримуючи цей тариф, держава дотує кожну кіловат-годину, незалежно від рівня доходів всіх споживачів. Сьогодні на такі дотації витрачається вже понад 140 мільярдів гривень на рік. Причому, оскільки заможні громадяни, як правило, споживають більше енергії, ніж бідні, то виходить, що вони отримують більше державної допомоги», — розповів він в інтерв'ю «Апострофу», яке оприлюднили 20 лютого.

У Міністерстві енергетики України також говорять про те, що питання щодо підвищення, найімовірніше, розглядатимуть, після завершення опалювального сезону, себто у середині квітня нинішнього року.

Фото 2020 року, з архіву ІА Дивись.info

«Якщо тарифи й переглядатимуть, то тільки після завершення опалювального сезону, і підвищення може бути лише диверсифікованим, тобто залежно від споживання кожного домогосподарства», —пояснив очільник відомства Герман Галущенко.

Чого очікувати українцям і чи доцільним є таке рішення, з'ясовувала ІА Дивись.info.

Про які зміни йдеться?

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), обмежила зростання тарифів на «світло». Та попри це, в уряді хочуть розгялнути кілька концепцій лібералізації ринку електроенергії. І одну із них, ймовірно, доведеться ухвалити, сказав Бойко.

Так, на думку радника глави уряду Шмигаля, найрадикальніша ідея стосується встановлення ринкових цін. Наступні передбачають графіки зростання тарифів, аби пом'якшити наслідки підвищень для самих споживачів.

Бойко зазначив, що навесні, можливо, затвердять одну із таких стратегій. Інакше — кризу в енергетиці не подолати. Водночас, каже він, підвищення цін сприятиме швидшому надходженню інвестицій.

Але додає, що пом'якшити негативні наслідки зростання тарифів на світло вдасться, якщо заствердять адресні монетарні субсидії. Ідеться про незахищені верстви населення.

Чи варто зараз підвищувати ціни на електроенергію?

Нині саме час зайнятись структурним реформуванням енергетичної галузі, позбутися монополії і на першому місці поставити забезпечення безпеки енергетичних об‘єктів і галузі в цілому. Це закладе міцний фундамент для вільного конкурентного ринку електроенергії в майбутньому, каже ІА Дивись.info енергетична експертка Марія Яковлєва.

Вона коментує це на тлі наслідків російських масованих атак, які зазнали електропідстанції по всій країні. Нагадуємо, з жовтня торік росіяни завдали 15 масованих ракетних та 18 атак БПЛА на енергооб’єкти. Майже всі ключові підстанції магістральних мереж «Укренерго» були атаковані щонайменше по 3-4 рази. На об’єкти прилетіло понад 200 ракет та дронів, які завдали важких пошкоджень обладнанню.

Фото ілюстративне

«Можна передбачити замість крупної генерації — локальну ( на рівні району, мікрорайону) в поєднанні з будинковою, обов‘язково із застосуванням відновлюваних джерел енергії. Державі необхідно зайнятися потужностями для збереження електроенергії — сховищами-накопичувачами. Обговорити з ЄС фінансування такої програми, де щонайменше 90% коштів нададуть донори, а 10% самі громадяни України», — вважає наша співрозмовниця.

З її слів, нині українці сильно потерпають від війни. А підприємства, бізнес не можуть нормально працювати під постійними обстрілами, дефіцитом робочої сили та низькою купівельною спроможністю громадян.

«Безробіття в країні перебуває на рівні приблизно 35-40% , росте заборгованість населення за комунальні послуги за існуючими цінами та тарифами. Більшість людей виживає за рахунок допомоги, яку надає держава та благодійні організації. Піднімати ціни в такій ситуацііі не тільки не гуманно, але й не справедливо. Вважаю, що це є злочинним щодо людей, які потерпають від війни», — додає фахівчиня.

На думку Марії Яковлєвої, варто ввести мараторій на підвищення тарифів на електроенергію, поки триває російсько-українська війна.

До слова, нині така відстрочка діє на підвищення вартості тарифів на газ та тепло.

Експертка говорить, що варто також займатися і структурними фундаментальними реформами енергетичної галузі «з нашими партнерами в ЄС та США».

Тим часом 24 березня уряд ухвалив рішення про продовження спеціального періоду із пільговими цінами на електроенергію, повідомив Шмигаль.

«В умовах складної економічної ситуації ми продовжуємо підтримувати людей. Підвищуємо пенсії, зберігаємо всі субсидії, виплачуємо нові види допомог», — підкреслив очільник Уряду.

Механізм покладеного спеціального обов’язку, за словами прем’єр-міністра, продовжить діяти до 30 квітня цього року. Він наголосив, що ціна на електроенергію до кінця опалювального сезону залишиться незмінною.

Що передувало?

У листопаді торік НКРЕКП схвалила проєкти постанов щодо затвердження нових тарифів на електроенергію на 2023 рік. Згідно з цим, ціни на світло подорожчають від 54,4 до 81,7% з квітня та липня нинішнього року.

У чому причина?

Це пов'язано із тим, що зросли витрати на виробництво електроенергії, інфраструктуру та інші фактори, котрі стосуються змін в урядовій політиці.

Компанії-постачальники повинні отримувати затвердження від регулюючого органу перед зміною тарифів. Таким чином, НКРЕКП переглянула тарифи на розподілення електроенергії для шести операторів.

Так, весною насамперед зростуть тарифи для непобутових споживачів.

Водночас для обленерго, які нині перебувають у зоні бойових дій, тарифи на розподіл електроенергії підвищуватимуть поетапно.

Фото ілюстративне. Джерело: ЕнергоЛайф.інфо

До них належать:

  • ДТЕК Донецькі електромережі;
  • Запоріжжяобленерго;
  • Херсонобленерго;
  • ДТЕК Високовольтні мережі;
  • Луганське енергетичне об'єднання;
  • ДП Регіональні електромережі.

Тут переглянули витрати на:

  • виплати зарплат;
  • оплату послуг із передачі електроенергії і диспетчерських послуг НЕК Укренерго;
  • закупівлю втрат електроенергії у мережах;
  • закупівлю електроенергії на спотовий ринок.

Яка ситуація в енергосистемі України?

За тиждень в Україні суттєво знизилось споживання електроенергії, оскільки значно потепліло. У всіх регіонах, окрім Житомирщини, не вводили обмежень або лімітів споживання.

Нині працюють усі види генерації, а виробництва електроенергії є достатньо, аби покрити споживання.

Також активна робота гідроелектростанцій зберігається протягом доби і додатково зростає, покриваючи пікові години споживання в енергосистемі. Триває й незначний імпорт електроенергії. Обсяг доступної потужності генерації підвищує операційну безпеку енергосистеми та дозволяє проводити ремонти на деяких електростанціях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: