Пісні російсько-української війни: що ми слухаємо з 2014 року та як музика допомагає бити ворога

IMG_9162
Чоловік , обгорнутий українським прапором, під час мітингу у центрі Львова. Березень 2020 рік. Автор: Микита Печеник

Творчість є ще однією реакцією на події, які відбуваються у державі. За час російсько-української війни створили сотні пісень, які стосувались вторгнення окупантів, боротьби українців та нашої мужності.

А нині, 30 березня 2014 року, у Харкові прозвучала популярна пісня про диктатора володимира путіна. Приспівку «Путін – ху*ло!»розробили вболівальники ФК «Металіст». Вона стала відповіддю на військову агресію рф щодо України, яка триває з 2014 року.

Увага! Відео, оприлюднене нижче, містить нецензурну лексику (18+)

А як же це працює?

Початок повномасштабної війни дав неймовірної сили поштовх для українізації вітчизняної естради, коментує для ІА Дивись.info культуролог Євген Савісько.

«Нарешті почалося те, про що говорилося вже не один рік: потрібні сучасні мелодії та тексти з елементами давніх козацьких пісень помножені на стильне виконання, а не шароварщина. І слухачам такі пісні подобаються де б вони не були: на фронті, в тилу чи за кордоном. Нині відбувається ренесанс української пісні. Зникли «пісні» в стилі «шльопки». Майже не чути пісень про «трин-траву». Годі й казати про російськомовні «шедеври». Слухачі їх не сприймають, тому автори і виконавці змушені прислухатися до слухачів і змінювати репертуар», — зазначає наш співрозмовник.

Фото: Микити Печеника, архів ІА Дивись.info

Говорить, що все можна описати кількома словами: нові часи – нові й пісні.

«Одними з персонажів, які набули поширення у піснях, створених після початку російської агресії у 2014 році, і особливо після 24 лютого 2022 року, стали орки. При їх зображенні використовуються прийоми характерні для українських народних пісень періоду 1500-х – 1700-х років при описі турків, татар, ляхів, москалів. Згодом такі засоби зображення ворогів відточував Тарас Шевченко. Їх зображують жорстокими, кроворжерливими, оскаженілими, знавіснілими, і водночас жадібними, недолугими, недоумками, грабіжниками, вбивцями і катами.

Ворогів і проклинають, і водночас висміюють. І це одна з рис властива саме українській поезії. Такий прийом ефективно діє на широкі верстви українців та і на закордонну аудиторію теж», — додає фахівець.

Пояснює, що йдеться про основи психології: якщо з ворога сміються, отже його не бояться, а якщо не бояться, то психологічно і морально ми сильніші. І тоді в народу виробляється  синдром переможця, без якого не можна виграти війну: «Люди розуміють що важко, і попереду ще будуть випробування, але сміх, іронія і самоіронія допомагають боротися, вистояти і перемогти».

Читайте також: Це також зброя, або Що відбувається з культурою в Україні після 24 лютого

Сьогодні ІА Дивись.info підготувала добірку композицій, які стали популярними під час дев'ятирічної війни, що розв'язала росія. Українці застосовують їх як розраду, піднімають свій бойовий дух, а самі окупанти обурюються, а часто й самі (ймовірно, через власну недолугість) підтанцьовують їм.

Так, росіяни зняли TikTok під пісню про свою майбутню смерть від ЗСУ. «Орка тіло ляже в ґрунт». Дивіться:

Влітку 2014 року Кузьма Скрябін заспівав на сцені «Бандерштату» славнозвісну «Коломийку», акцентуючи на сороміському жанрові. Це стало реакцією на вторгнення рф на Донбас (у відео є нецензурна лексика 18+):

Колискова для ворога

Водночас моторошна та правдива композиція виконавиці СТАСІК. У ній йдеться про те, що очікує росіян, які прийшли зі зброєю в Україну.

Ой, жаль мені, воріженьку
Що став на цю доріженьку
Йдеш на смерть, як навіжений
Спи!
Спи!
Спи!
Спи!

Від початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну, 24 лютого торік, з'явились нові композиції, які так полюбились українцям та стали такою собі протиотрутою ворогові.

Пісня «Байрактар» з'явилася у перші дні великої російсько-української війни. Автор — продюсер, співак, а до того ж й полковник Тарас Боровок.

В інтерв'ю турецькій пресі він розповів: «Керівництво ЗСУ знало мій творчий талант, тому мене попросили зняти відео про турецький безпілотник Bayraktar TB2, який дуже допоміг нашій армії на полі бою. Я вважав, що краще створити про це пісню: склав мелодію і миттєво знайшов текст. Пісня була написана за 2 години».

Прийшли окупанти до нас в Україну
Форма новенька, воєнні машини
Та трохи поплавився їх інвентар
Байрактар!
Байрактар!

Гасять москалів

Четверо рідних братів із Черкас створили гурт Spiv Brativ ще 2010 року. Торік бенд випустив пісню про героїчну оборону українськими захисниками Херсона та Харкова від російсько-окупаційних військ. Тут же іронічно висміюють окупантів.

«Хлопці б’ються з ночі і до ранку, не бувати в Україні окупантам! Ще до першоцвіту, на очах у світу, наші розвалили ворогів»!

Доброго вечора! Ми з України

Це те, що ми чуємо вже понад рік. Така композиція стала справжнім копняком не стояти осторонь і боротися із ворогом тут і зараз, пишуть користувачі.

Це композиція PROBASS ∆ HARDI із фразою учасника гурту ДахаБраха Марка Галаневича «Доброго вечора, ми з України».

VOVA *Bash їх B*yad'

Ця пісня захопила усі простори TikTok одразу після випуску. (Увага! Присутня нецензурна лексика). У ній заклик до українського президента Володимира Зеленського швидко впоратися із роісйсько-окупаційними військами усіма можливими методами.

«Цей трек – це крик душі не лише одіозного президента Футбольного Клубу "Інгулець" Олександра Поворознюка, а й мільйонів українців», — йдеться у описі під кліпом.

Шо ви, браття?

Цей речитатив радше мотиваційний. Він вийшов через місяць великої війни та на восьмий рік російського вторгнення в Україну.

«Це справжня вакцина для всіх нас всіх, хто вірить в перемогу України! Підйом морального стану, духу та настрою! Це бл..а класний репчик, а не те все, яке вимивало мозок нашій молоді», — пише один із користувачів у коментарях.

Слухаймо (присутня нецензурна лексика!):

Женемо москаля

У травні торік вийшов трек «Геть з України, москаль некрасівий». Кавер Jerry Heil та Вєрки Сердючки змушує піднятись зі стільця та танцювати у такт.

Ой на гооорі москаля ждуть

Ой на гооорі москаля ждуть

А попід горою, яром-долиною ЗСУ йдуть

ЗСУ йдуть.

Допоможе ЗСУ!

Той самий трек, про який ми згадували вище, випустили на третій місяць повномашстабного російського вторгнення в Україну.

Ніч яка місячна, зоряна, ясная!

Видно, хоч орків збирай.

Вийди, руснявий орк, нашими зморений,

Хоч на хвилиночку в гай.

Відьмове замовлення

Альт-Поп група Енджі Крейда на слова письменниці Людмила Горова переспівали пісню «Враже». У ній прекрасно все.

Скільки в святу землю

Впало зерен жита

Стільки разів буде

Тебе, враже, вбито.

Ванька-встанька

Пісня-жарт, яка підкорила мережі, вийшла у червні. Тоді ЗСУ вже знищили більш ніж 40 тисяч росіян.

Ванька-встанька - назва традиційної російської іграшки, що в контексті пісні характеризує окупанта, найкраща доля для якого на українській землі - знайти чорний пакет для себе, доки його не вручили йому наші козаки з ЗСУ, пояснює виконавиця Маша Кондратенко.

Це лише маленький перелік композицій, які були з нами від початку російсько-української війни. Їх набагато більше.

Що ж буде згодом та як розвиватиметься наш мистецький фронт? Редакція Дивись. info відстежуватиме ситуацію й надалі. І розповідатиме вам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: