рф використовує Twitter, аби послабити підтримку України, там теж занижують охоплення дописів про війну

Social Media on Portable Devices
A Twitter logo is seen on a computer screen on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

Країна-агресорка рф використовує соціальну мережу Twitter, аби впливати на користувачів. Мета — послабити підтримку України у війні із рф.

ІА Дивись.info досліджувала, у чому справа.

Twi впливає на канадців

За даними канадського дослідження, про яке пише Globe and Mail, одна із ключових постатей операцій впливу росіян та атак є пані віцепрем'єр Канади українського походження Христя Фрілянд. Є припущення, що саме вона може стати кандидаткою на посаду генсекретаря НАТО.

Звіт оприлюдинили наприкінці березня. Це спільна робота Центру штучного інтелекту, даних і конфліктів Університету Реджайни, а також Коледжем інформаційних досліджень Університету Меріленда і некомерційною організацією Digital Public Square з Торонто.

За даними аналітиків, урядові країни потрібно вжити заходів, аби боротись із російськими операціями впливу, які «спалахують» в Канаді.

Аби підірвати підтримку України, прокремлівські акаунти у Twitter використовують користувачів соцмереж як крайніх правих, так і крайніх лівих позицій.

Так, аналітики дослідили активність у соцмережі за два роки, зокрема напередодні повномашстабного вторгнення росіян в Україну. Досліджено, як прокремлівські акаунти надалі поширювали наративи диктатора володимира путіна, а також ідеї в дискусіях канадців.

У межах дослідження відстежували російські кампанії інформаційної війни. Автори стверджують, що їх адаптували до канадської авдиторії у Twitter. Окрім цього, йдеться про так звані «підтримуючі спільноти акаунтів», простими словами ботоферми, які перепощували ці твіти. Судячи зі звіту, до початку теперішнього року йшлося про майже 200 тисяч акаунтів Twitter, які ділилися цими повідомленнями з мільйонами канадських користувачів.

Головні наративи

Отже ботоферми рф націлені на поширення ідей, які є орієнтованими на кремлівську пропаганду. Це стосується таких тез, буцімто:

  • «Зовнішня політика Канади контролюється українськими канадцями»;
  • «Канадські санкції спричиняють інфляцію і зростання цін на енергоносії»;
  • «Україна корумпована і не заслуговує на нашу підтримку»;
  • «НАТО несе відповідальність за війну», а росія «денацифікує Україну».

Читайте також: ІПСО рф: які наративи нині просувають окупанти та яка їхня мета

Люди все ще вразливі в інформаційній війні

У звіті аналітики нагадують, що уряд Канади вже надав Україні понад 8 мільярдів доларів фінансової, військової та гуманітарної допомоги, щоб допомогти Києву відбити військову атаку росії від початку повномаштабного вторгнення окупантів.

«Міжнародна допомога необхідна для виживання України. путін визнає цю вразливість і активно намагається підірвати підтримку України серед західних демократій», — вважають вчені.

Поміж цим, левова частка канадців досі є вразливими до зовнішньої інформаційної війни, наводять вони результати опитування громадської думки у країні від NanosResearch для Digital Public Square, у якому взяли участь більш ніж 2 тисячі громадян Канади

За його даними, 36% респондентів або вважають, що Організація Північноатлантичного договору несе відповідальність за війну в Україні, або не впевнені в цьому.

Окрім цього, щонайменше 25% респондентів не впевнені або не можуть ідентифікувати російські дезінформаційні послання, «що свідчить про те, що деякі канадці залишаються вразливими до зовнішньої інформаційної війни».

Майже сотня проросійських акаунтів

Канадські аналітики додають, що знайшли головну групу із майже 90 акаунтів, які транслюють наративи країни-агресорки рф. Ті ж сторінки мали суттєвий вплив серед користувачів із Канади. А от найбільше із цими акаунтами взаємодіяли ті, хто сповідує ультраправі та ультраліві погляди. Ці сторінки є одними із найактивніших в Канаді.

«Навіть мимоволі "політичні ультраліві і ультраправі знайшли спільну мову: підрив громадської підтримки канадської фінансової, гуманітарної та військової допомоги Україні», — роблять висновок дослідники.

Натомість уточнюють, що ультраправі спільноти «все більше підтримують антиглобалістську, ксенофобську і націоналістичну риторику владіміра путіна», тим часом «ультраліві історично підтримували антизахідну і антинатовську пропаганду москви з перших днів Холодної війни».

Тому, йдеться в дослідженні, акаунти представляють потужну стратегію уряду рф, яка є спрямованою на посилання його атаки проти підтримки Канадою України.

Отже автори закликали канадський уряд вжити більше заходів для боротьби з операціями російського впливу в країні, включаючи створення парламентського комітету з боротьби з дезінформаційними кампаніями, до якого увійшли б усі партії та експерти з громадянського суспільства, а також медіа.

Які є пропозиції?

Аналітики вважають, що урядові варто активізувати зусилля, щоб інформувати федеральні та провінціальні виборні посадовців щодо масштабів операцій впливу, котрі лунають з рф, а також про операції, які застосовуються.

На їхню думку, потрібно проводити регулярні брифінги. Це стане підґрунтям того, щоб політики ненавмисно не посилювали й не «нормалізували» наративи країни-агресорки.

Зниження охоплення у Twitter

Нещодавно провели аналіз коду алгоритму Twitter. Його соцмережа оприлюднила 31 березня. Згідно із результатами, тут занижують охоплення дописів, які стосуються російсько-української війни.

Що відомо?

Профільне видання Ain.ua пояснює: код алгоритму формує стрічку рекомендованих постів. Дослідники почали його вивчати й виявили, що твіти, які стосуються російсько-української війни, маркують як дезінформація і, відповідно, такі дописи занижуються у видаванні.

Зважаючи на таку політику соцмережі, користувачі бачитимуть публікації про Україну з меншою ймовірністю. Натомість акаунти, націлені на висвітлення війни в Україні, отримають набагато менше охоплення.

Показовим є і те, що після того, як Ілон Маск обійняв посаду очільника платформи у жовтні торік, користувачі, котрі регулярно дописують у Twitter про події в Україні, помітили набагато меншу взаємодію зі своїми обліковими записами.

Посилаючись на коментар United24.media, Інститут масової інформації пише, що проблеми також виникали з українськими номерами, які публікували у соцмережі.

«Тепер, після того як Twitter розкрив свій алгоритм, ми бачимо, що пости про Україну занижуються. Нічого страшного, це ж лише дописи про країну, яка зазнала вторгнення та де люди щодня борються за своє життя… цікаво, кому це вигідно», — кажуть там.

Натомість з опублікованого коду неможливо однозначно визначити повний ланцюг роботи алгоритмів Twitter та з однозначною впевненістю стверджувати про факт заниження видавання публікацій про Україну.

А втім користувач Twitter Аакаш Гупта зібрався разом із групою інших, щоб переглянути код для алгоритму та відкрив секрети збільшення кількості підписників на сайті, а також той факт, що подібні теми, які вважаються «дезінформацією», тема України нині перебувають на високому рейтингу.

Що не так із Маском?

Попри підтримку України, зокрема передачею станцій супутникового зв'язку Starlink, засновник комапаній Tesla та SpaceX Ілон Маск встиг неоднозначно висловитися щодо російсько-української війни.

3 жовтня він оприлюднив на своїй сторінці у Twitter власні припущення щодо найімовірніших, на його погляд, сценаріїв закінчення війни рф проти України. З-поміж іншого мільярдер порадив Україні відмовитися від нині анексованого Криму та обрати нейтралітет. Це обудило не лише українців, а й світову спільноту.

На думку мільярдера, є кілька сценаріїв закінчення російсько-української війни. Зокрема він каже, що потрібно провести вибори у регіонах, які анексувала рф під наглядом ООН.

Також Маск закликав Україну віддати тимчасово окупований рф Крим, як це було з 1783 року до «помилки» Микити Хрущова.

Окрім цього, гарантується водопостачання Криму, а Україна залишається нейтральною.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на припущення американського бізнесмена, запитавши користувачів, який Ілон Маск їм подобається більше: той, що підтримує Україну чи росію.

Пізніше Маск піддав сумніву територіальну цілісність України, зробивши нові заяви про те, що нібито у східних регіонах більшість населення віддає перевагу рф.

Після цих подій волонтер Сергій Притула відправив американському підприємцю Ілону Маску книгу з історії України авторства Романа Піняжки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: