ІПСО рф: які наративи нині просувають окупанти та яка їхня мета

image
Зображення: euvsdisinfo.eu

У межах повномашстабної російсько-української війни окупанти вдаються до ІПСО —  військової інформаційної операції. Ідеться про передачу конкретної інформації до іноземних аудиторій, аби вплинути насамперед на їхні почуття, мотиви, критичне мислення або ж навіть діяльність урядів.

За дев'ять років вторгнення росії в Україну окупанти поширювали низку повідомлень, які, схоже, могли впливати на перебіг подій. Нині, через рік повномасштабної війни, загарбники активізувались і на це кілька причин.

Про те, які нині наративи росіян займають чільне місце в інфопросторі, як працює ІПСО та яка мета таких операцій, розбиралась ІА Дивись.info.

Лютий. Три дні до роковин повномашстабного вторгнення рф в Україну, яке відбулось 24 числа. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак пише, що ІПСО ворога побільшало у інфопросторі. Пояснює: чим слабшою стає орда, тим сильнішим стає ґвалт з боліт.

Немає перемог — більше брехні

Уже через три місяці Єрмак заявляє, що велика кількість пропаганди і фейків, які продукують загарбники довкола подій на фронті, що стосують військ ЗСУ, стали результатом провалів росармії та невиконання завдань їхнього автократа: «Немає перемог = більше брехні. Ця пропорція у них без змін».

Лише за тиждень, що минув, росіяни активізували щонайменше дві потужні ІПСО. Перша стосувалась нібито розпродажу гуманітарки в Україні, а друга — оборона Бахмуту.

Про що йдеться?

№1. Загарбники поставили на рекламу текст начебто іноземних видань, у якому йшлося про те, що буцімто спекулянти накручують ціни та виставляють на продаж допомогу від Заходу, зокрема, амуніцію для ЗСУ.

Мовляв, через це у Польщі набирає обертів гучний скандал. Насправді текст – фейковий. росіяни далеко не вперше брешуть про перепродаж гуманітарки та зброї українцями. Так вони намагаються дискредитувати українців і послабити допомогу від партнерів, кажуть аналітики із Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при РНБОУ.

№2. російсько-окупаційні війська запустили чергову інформаційно-психологічну операцію, аби підкріпити свої військові дії та провокацій на ухвалення помилкових рішень. рф подає Бахмут як «апокаліптичну подію» та показує бої за це місто як «фактор, який кінцевим чином вплине на хід війни».

«Пропагандисти нескінченно експлуатують прізвища президента Зеленського та командувача Сухопутних військ Сирського з метою посіяти недовіру до них та внести конфлікт у військове керівництво держави», — зазначила Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України.

Нині ворог медійно відпрацьовує три задачі:

  • підірвати довіру нашого суспільства і військових до рішень командування по Бахмуту;
  • демотивувати і психологічно ослабити наше військо;
  • спровокувати наше військове керівництво на помилкові дії.

росіяни розраховують, що зможуть «накрутити» і налякати українців, щоб вони врешті почали тиснути на військово-політичне керівництво з вимогою припинити оборонні дії. Саме тому вкидаються додаткові фейки:

  • нібито рішення тримати Бахмут політичні;
  • нібито Бахмут немає сенсу тримати – там майже все в оточенні;
  • нібито героїзм українських бійців роздуває українська пропаганда.

Натомість Маляр наголошує, що оборона Бахмута обумовлена оперативно-тактичною доцільністю. І військове командування України, а не російське ІПСО, буде визначати, до яких пір здійснюватиметься оборона міста.

До цих оборонних задач належить:

  • утримання рубежів та позицій;
  • недопущення просування ворога углиб території;
  • завдання ворогові значних втрат;
  • створення умов для переходу у контрнаступ.

Аналіз російських ІПСО

Зображення: funnytube.com.ua

«На моє переконання, до поняття ІПСО (Інформаційно-психологічна операція) варто підходити системно із відповідним ступенем підготовки, для глибшого розуміння її мети, методів реалізації завдань, арсеналу інструментаріїв впливу, прогнозованих негативних наслідків її реалізації та механізмів протидії деструктивному інформаційно-психологічному впливу. Комплексний аналіз  ІПсО рф, зокрема, на початку весни цього року, дозволяє  не дає підстав для заспокоєння, недооцінки їхнього використання проти України та інших держав», — вважає доктор політичних наук Василь Гулай.

А PR-консультант Олександр Коваленко пояснює, що будь-яка ІПСО може мати таку мету:

  • залякати опонента;
  • «легітимізувати» власну позицію;
  • дискредитувати супротивника.

«По хорошому, перед тим як проводити ІПСО, слід вивчити супротивника, але (ці - ред.) автори більшості з них самі свято вірять в темник про «одін народ» і вивчити та зрозуміти нас не мають ні бажання ні змоги. «Вкиди», які робить росія, з їх точки зору, вкрай розумні і доречні. Ці «вкиди» опираються на світосприйняття типового росіянина. Наприклад, пам'ятаєте, як нас намагатись лякати «кадирівцями»? Приводом до цього послужив власний страх росіян», — говорить експерт.

При цьому цілі ІПСО рф, вважає Гулай, спрямовані як на окремі результати, так й в сукупності для досягнення інформаційної переваги та інформаційного домінування, інформаційної блокади, інформаційного вакууму чи інформаційна інтервенція у залежності від конкретних об՚єктів впливу, що варте окремого розгляду.

Тим часом пан Коваленко згадує відео, яке з'явилось у мережі нещодавно. На ньому нібито український військовий розстрілює авто з росіянкою та дитиною. «Автор спробував умістити в відео все найкраще: «фашистські хрести» на авто ЗСУ, крик і образи жінки, та ще й матері, тільки через її російську мову, «розстріл» авто з дитиною. Забули тільки розіп'ятих хлопчиків додати».

А ось про деталі не подумали, каже. Співрозмовник додає, що відеореєстратори заборонені навіть в глибокому тилу, а події, начебто, відбуваються недалеко від «нуля», відео має розходження зі звуком і будь-який режисер монтажу підтвердить монтаж, і, головне, за зовнішніми елементами вдалось встановити, що відео зняте під Донецьком.

«Таким чином в очах українців дискредитувати ЗСУ не вдалось, бо наші співвітчизники звикли не вірити на слово і перевіряти факти. Проте, це ж відео використовується для легітимізації військових рф в очах співвітчизників, а вони залюбки повірять в подібний спектакль», — додає Олександр Коваленко.

Безглуздих ІПСО не буває

Водночас Сергій Штурхецький, кандидат наук з державного управління та доцент каже нам, що безглуздих ІПСО не буває, бо під час війни усе використовується як зброя.

«Кожен меседж, вочевидь, має свого адресата, свою авдиторію. І те, що нам, людям з певною освітою та певним культурним рівнем, видається безглуздим, може впливати на досить широке коло людей. Візьмемо ті ж конспірологічні теорії, а просто засилля таро-прогнозів в медіа...Війна завжди виснажує, не тільки фізично і психо-емоційно, але і інтелектуально теж. Тому люди на другому році повномасштабного вторгнення можуть давати «слабинку» там, де її раніше не давали», — пояснює співрозмовник.

Будь-яка дезінформація націлена в першу чергу цільову аудиторію, яка не вміє перевіряти факти, має низький рівень інформаційної освіти. Та й освіти загалом, бо неосвіченими людьми легше керувати.  Хоча про рівень освіти та знань самого ворога також не слід забувати, тому деякі «вкиди» цілком можуть бути щирими, але від того не менш безглуздими, заперечує Коваленко.

Зображення: telegraf.com.ua

Навіщо це рф?

Зі слів Василя Гулая, котрий також є завідувачем кафедри міжнародної інформації у Львівській політехніці, внформаційне протиборство в перебігу широкомасштабної агресії рф проти України не втрачає свого значення для реалізації стратегічних воєнно-політичних цілей держави-агресорки.

«Під інформаційним протиборством розуміється боротьба в інформаційній сфері, яка припускає комплексну деструктивну дію на інформацію, інформаційні системи і інформаційну інфраструктуру протиборчої сторони з одночасним захистом власної інформації, інформаційних систем і інформаційної інфраструктури від подібної дії. Кінцевою метою інформаційного протиборства є завоювання і утримання інформаційної переваги над протиборчою стороною», — пояснив чоловік.

Отже, додає, російські інформаційні атаки як спроби цілеспрямованого впливу на інформаційний простір України, завдання шкоди нашим  інформаційним системам, процесам і ресурсам, засобам для досягнення інформаційної переваги держави-агресорки триватимуть, набуваючи модифікованих форм. 

«Ну і, зрештою, а що таке безглузде ІПСО? Чи істерія навколо маркування фарбою нібито для прицілювання ракет рік тому не було безглуздям? Але люди на це велися, і вороги зловтішалися, як їм ефективно вдалося це провернути. Зрештою, якесь «безглузде ІПСО" насправді може бути тільки частиною якогось більшого, набагато продуманішого плану, тож хоче це "безглузде" відволікти увагу. Ост ми з вами зараз говоримо про це, значить, витрачаємо час, можливо, так і кимось плагувалося. Саме цим - продуманим планом і великим масштабом охоплення і використання великого набору інструментів і відзначається ІПСО. Тому будьмо обачними, не втрачаємо пильність. Холодний розум для нас , ретельний відбір перевіреної інформації - це наша ефективна  зброя», — ставить риторичне пан Штурхецький.

Вас може зацікавити:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: