Як змінилася ситуація в Бахмуті

111
фото: Reuters

Битва за Бахмут триває. З кожним днем ситуація стає більш критичною. Щоб здобути перевагу, росіяни удосконалюють і використовують старе радянське озброєння. І хоч саме місто вони не контролюють, однак повільно просуваються вглиб регіону.

Як довго наші військові зможуть стримувати ворога на цьому напрямку і чи є шанси його відкинути – дізнавалися «Дивись.Інфо».

фото: AP

Новини з Бахмута

Про ситуацію в місті ми можемо знати лише частково, оскільки витік стратегічно важливої інформації миттєво потрапляє до агресора. Це, відповідно, впливає на успішність проведення військових маневрів з обох сторін. Тож мусимо набратися терпіння й очікувати звісток від компетентних посадовців або відомств. Навіть якщо вони часто суперечать одна одній.

Наприклад, речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий 7 квітня констатував неспроможність загарбників добитися успіху в регіоні. Він зазначив, що Україна контролює ситуацію в місті та розуміє наміри росії.

«Ситуація складна, ворог зосереджує максимум зусиль для захоплення Бахмута. Але він зазнає серйозних втрат і не досягає стратегічного успіху», - сказав Череватий.

фото: Генеральний штаб ЗСУ

А от напередодні Міністерство оборони Британії доповіло, що російські війська просунулися до центру міста і захопили західний берег річки Бахмутка. Це їм не вдавалося з кінця березня 2023 року. Таким чином рашисти можуть перекрити ключовий шлях постачання ЗСУ.

«Існує ймовірність того, що на місцевому рівні пвк «вагнера» та командири російського міноборони призупинили ворожнечу та покращили співпрацю», – йдеться у зведенні.

фото: UA.News

Звичайно, маємо і чим себе на якусь хвильку потішити. Нещодавно Державна прикордонна служба України показала кадри ближнього бою в місті. На відео українські військові виходять з оточення і знищують окупантів. Зазначено, що напередодні вночі ті зайняли будинки, розташовані по сусідству із позиціями наших захисників, а вже вранці розпочався бій. Щоб відбити ворожу атаку, боєць із позивним «Архітектор» виліз на дах та почав закидати ворога гранатами.

Відомо й що армія рф не має новітніх систем ведення бою. Тому їм доводиться використовувати удосконалені керовані авіаційні бомби ФАБ-500, обладнуючи їх крилами і навігаторами GPS. Так окупанти намагаються обійти нашу систему ППО і не витрачати дорогі ракети типу «Калібр» чи «Іскандер». Про це знову ж таки повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. Також, він зазначив, що для ефективного проведення контрнаступу в цьому напрямку нам необхідні винищувачі:

« Ідеальною протидією, звісно, було б надання нам партнерами новітніх літаків типу F-16 з потужними ракетами «повітря-повітря», які можуть збивати ворожі літаки, коли вони намагаються скидати бомби. Відповідно ця проблема швидко вирішилася б. Але в даному випадку ми шукаємо інші належні способи, щоб убезпечитися від наслідків цієї нової загрози».

фото: Technology.org.

Врешті-решт, є відомості щодо Бахмута від Зеленського, оприлюднені після зустрічі з польським президентом Анджеєм Дудою у Варшаві. 5 квітня глава держави підтвердив, що ситуація там залишається найскладнішою на фронті. Але все ж українські сили перебувають у місті, а загарбники його не контролюють. Що важливо, у разі виникнення ризику втратити особовий склад через оточення, українське військове керівництво, радше за все, віддасть наказ відступити:

«Для мене найголовніше – наші військові. І, безумовно, якщо буде момент іще гарячіших подій і небезпека, що ми можемо втратити особовий склад через оточення, обов’язково будуть відповідні правильні рішення генерала на місці. Я в цьому впевнений», – наголосив Президент.

фото: ОП

Бахмут залишається найгарячішою точкою на фронті

За ситуацією в місті можна спостерігати, оновлюючи карти DeepState, каже політолог Андрій Смолій. Щільність російських військ там ледь не критична. Особливо якщо порівняти з іншими фронтовими точками, які теж можна назвати гарячими. Наприклад, з Авдіївкою. Кожного дня є загиблі та поранені українські військові. Загострює ситуацію ще й те, що останніми днями окупанти почали повільно просуватися вперед. Зараз вони контролюють дві третини території міста Бахмут

«Варто розуміти, що головне завдання на бахмутському напрямку – це стримування ворога. По-перше, ми маємо не дати росіянам вийти на Часовий Яр та Костянтинівку, бо інакше вони автоматично отримають вихід на інші міста України. По-друге, в Бахмуті українським бійцям слід протриматися до початку контрнаступу. А вже тоді прибуде підкріплення і можна буде відсунути рашистів подалі. За різними даними, це відбудеться протягом наступних кількох тижнів або місяців».

скріншот карти DeepState з архіву редакції, 07.04.2023
скріншот карти DeepState з архіву редакції, 07.04.2023

Плани ворога вже знищені

Але загалом і Бахмут, і бахмутський напрямок контролюють ЗСУ. Тож навіть якщо війська рф мають там певний тактичний успіх, це все одно не той результат, на який вони розраховували. За стільки часу росіяни не змогли прорватися до стратегічно важливих точок. А зараз вони виснажені, а ми з кожним днем стаємо тільки сильнішими, констатує Смолій.

«Можливо, наступними днями їм таки вдасться зайняти Бахмут або навіть весь бахмутський напрямок. Але це все одно не те. Бо місто вони планували взяти ще до кінця лютого. Тоді була у них можливість разом з цією маленькою перемогою отримати більше маленьких перемог. А зараз навіть ця маленька перемога, скоріше за все, знову закінчиться для них необхідністю ганебно втікати».

фото: знищений російських танк

ЗСУ потрібно більше військової техніки

Перевагу українські військові можуть отримати разом зі збільшенням кількості якісної наземної техніки, зокрема танків та БМП. Бо у рашистів є перевага особового складу. Вони традиційно десятками тисяч людей кидаються в бій, як м'ясо. Така варварська методика ведення війни ХХ століття, зазначає експерт, все ще дозволяє їм бути (в якомусь сенсі) гідним противником на полі битви. Нашою ж перевагою є військова допомога від країн-партнерів.

«Крім того, якби в нас була сучасна авіація, то питання Бахмута, скоріш за все, було би вже вирішене. Бо ми б працювали не за допомогою наземних засобів, яких, до речі, все ще не вистачає, а знищили б ворога з повітря. Це зменшило б людські втрати і зекономило би час. А поки що ми, умовно кажучи, граємося з тими солдатиками за їхніми правилами».

фото: Генштаб

Бої навколо Бахмута точаться місяцями

Інтенсивність бою на цьому напрямку не вщухає доволі давно. Сюди російська армія стягнула великі сили ще на початку повномасштабного вторгнення. Задля збереження позицій, ЗСУ продовжують іти на ризики. Сторони розуміють: від результату зіткнення залежить надто багато.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: