Інститут вивчення війни ставить під сумнів здатність армії рф ефективно реагувати на контрнаступ України

шойгу
Фото з відкритих джерел

Російське військове керівництво намагається перекласти відповідальність за різні ділянки фронту в Україні різним російським командирам.

Про це йдеться в останньому звіті ISW (Інституту вивчення війни).

На думку аналітиків, можливість генерала армії рф валерія герасимова контролювати своїх командирів погіршилася та, ймовірно, доведеться ще більше обмежити здатність російських військових проводити узгоджені операції у різних зонах відповідальності. 

«Президент рф володимир путін навряд чи змістить герасимова з посади головнокомандувача з репутаційних міркувань. Публічна критика герасимова з боку начальника “вагнера” євгена пригожина і лідера Чечні рамзана кадирова може мати довготривалий вплив на авторитет посади головнокомандувача театру воєнних дій. Путін може спробувати винагородити командирів, яким він надає перевагу, відповідальністю, що виходить за рамки їхніх офіційних посад, замість того, щоб просто призначити їх на вищу посаду», — вважають експерти. 

Також аналітики Інституту вивчення війни проаналізували заяви пригожина щодо виведення «групи вагнера» з Бахмута і дійшли висновку, що російський Генштаб має вкрай обмежені можливості здійснювати вплив на дії нерегулярних підрозділів. 

«Ці події викликають сумніві щодо здатності рф координувати послідовну оборонну кампанії по всій лінії фронту» - підсумували аналітики. 

Що передувало?

5 травня пригожин заявив, що ПВК вийде з Бахмута 10 травня через нестачу боєприпасів.

У заяві ПВК «Вагнер» йдеться, що їхні бійці нібито хотіли захопити Бахмут до 9 травня, але тепер передадуть свої позиції підрозділам міноборони росії, а найманці, які вижили в боях, перейдуть у тилові табори.

Пригожин також поскаржився, що «вагнерівцям» нібито давали лише 10% необхідних боєприпасів. А з 1 травня майже повністю припинилися постачання.

Бої за Бахмут тривають з літа торік. До міста рф кинула найбоєздатніші підрозділи «вагнерівців». У кремлі заявили, що знають про таку заяву, втім відмовились давати з цього приводу коментарі.

Натомість речник Східного угрупування військ Збройних сил України Сергій Череватий у коментарі ВВС Україна у п'ятницю, 5 травня сказав, що заява пригожина щодо виходу найманців із Бахмута на Донеччині має окрему мету та зроблена із кількох причин.

За його словами, у «вагнерівців» закінчуються найманці і продовжується внутрішнє протистояння у російському військовому керівництві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: