Зернова асоціація підрахувала, скільки тонн українського зерна викрали росіяни

зерно

Українська зернова асоціація підрахувала, що з початку великої війни росіяни вкрали з України близько 4 мільйонів тонн зерна.

Про це розповів президент УЗА Микола Горбачьов.

За його словами, покупцями вкраденого зерна стали підсанкційні країни. Але навіть вони обережно ставляться до вкраденого в України зерна. Зокрема, був випадок, коли відмовилась купувати крадене зерно Лівія.

«За краденим зерном кораблі заходять як злочинці — вночі: відключають GPS-трекери, проходять як невидимки, вантажаться, а потім йдуть у невідомому напрямку. Однак програма marine traffic дає змогу відстежити, куди ці кораблі прямують, скільки і що перевозять. Усі факти Україна фіксує», — пояснив Горбачьов.

І додав, що росія краде не лише українське зерно, а й покупців.

«Під час війни росія використовує механізм блокування України як великого експортера, щоб самій працювати в країнах нашого традиційного збуту. Якщо Україна платить мільярди за простій, то у РФ простоїв немає. Їхня пропозиція для клієнта може видаватися кращою», — розповів він.

Саме таким способом вона зміцнила свої позиції на ринку найбільшого імпортера пшениці Єгипту, куди наростила поставки.

Голова УЗА пояснив, що покупці зерна потребують ритмічних поставок, щоб завантажити роботою свої млини. Вироблене на них борошно потрібне для випічки хліба. Покупець змушений обирати більш надійного постачальника — це основна причина втрати Україною своїх ринків збуту зернових.

Цього місяця Офіс Генпрокурора України наклав арешт на 5 морських суден рф, які причетні до перевезення через окупований півострів награбованого українського збіжжя.

Читайте також: Злочинна оборудка: до крадіжки українського зерна причетні окупанти та російські та сирійські судна

17 травня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про продовження на два місяці Чорноморської зернової ініціативи.

Росія саботує продовження «зернової угоди»

Росіяни ще з листопада торік під різними приводами саботують і затягують час проведення інспекцій у межах «зернової ініціативи», за якою експортують зерно з України. За даними Мінінфраструктури, саботування інспекцій росією вже призвело до скорочення обсягів експорту української агропродукції на світові ринки на 15-18 млн тонн.

Що передувало

16 травня заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань - координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс заявив, що тривають зусилля для продовження угоди, яка дозволить безпечно експортувати зерно з чорноморських портів України.

15 травня посол МЗС з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева зазначила, що Україна отримує суперечливі сигнали щодо експорту українського зерна Чорним морем. Туреччина начебто пообіцяла продовження угоди до 18 травня. Але цього тижня додаткових перемовин не заплановано.

11 травня завершилися багатосторонні перемовини за участю України, Туреччини, росії та Організації Об’єднаних Націй щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи. Відомо, що українська делегація вкотре наголосила про необхідність продовження ініціативи на більший термін, а також її розширення. Але Сторони не домовилися про продовження самої угоди. Однак перемовини ще мали б тривати в онлайн-форматі.

У відповідь у кремлі заявили, що на фронті переговорів про продовження зернової угоди про постачання зерна з України через Чорне море «поки немає про що повідомляти».

Про «зернову угоду»

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія. Однак 29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: