Євросоюз засудив переміщення російської ядерної зброї у білорусь

cdf0fed-f14b523-5a81b6e-clipboard01
Фото: GETTY IMAGES

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель засудив угоду між росією та білоруссю про переміщення російських ядерних боєголовок на білоруську територію

Про це йдеться у заяві Борреля, оприлюдненій зовнішньополітичною службою Євросоюзу в п'ятницю, повідомляє "Європейська правда".

"Це крок, який призведе до подальшої надзвичайно небезпечної ескалації", – констатував Боррель. 

Верховний представник ЄС підкреслив, що це рішення суперечить зобов'язанням, які росія взяла на себе в Будапештському меморандумі, згідно з яким білорусь ліквідувала всю ядерну зброю зі своєї території. А також суперечить зобов’язанням, взятим у Спільній заяві лідерів п'яти ядерних держав від 3 січня 2022 року про те, що ядерна війна не може бути виграна і ніколи не повинна вестися. 

"Ми закликаємо росію дотримуватися цих зобов'язань", – зазначив Боррель.

Він додав, що білоруський режим є співучасником незаконної та неспровокованої агресивної війни росії проти України. 

"Ми закликаємо білоруську владу негайно припинити підтримку агресивної війни росії проти України та скасувати рішення, які можуть лише сприяти зростанню напруженості в регіоні та підривати суверенітет білорусі. 

Нагадаємо, як заявив самопроголошений президент олександр лукашенко, до білорусі почали переміщувачи російську ядерну зброю.

25 травня стало відомо, що росія та білорусь домовилися про розміщення російської тактичної ядерної зброї у білорусі. Відповідний документ підписали міністри оборони двох країн.

У грудні 2022 року російський диктатор володимир путін зробив заяву про те, що загроза ядерної війни «наростає».

А напередодні, 5 квітня, міністр оборони рф сергій шойгу заявив, що авіація білорусі отримала можливість завдавати ударів ядерною зброєю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: