Перше читання: Рада підтримала збільшення відпустки українським військовим

331603597_1050893712966978_7680930924626084459_n
Фото: Генштаб ЗСУ

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроєкт щодо збільшення відпустки військовослужбовцям.

Про це за підсумками засідання повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у вівторок, 30 травня.

«За» проголосували 333 нардепи. Згідно із законопроєктом, під час воєнного стану військові зможуть взяти 30 днів відпустки (замість 10 днів зараз) і ще 10 днів за сімейними обставинами — без урахування часу на дорогу в межах України (не більше двох діб в один кінець).

«Дуже важливе рішення нарешті ухвалено. Для цього було зроблено багато роботи, як другий автор законопроєкту, вважаю, що справедливість нарешті відновлено. Ми маємо допомагати військовим і надавати їм можливість відпочити», — написав нардеп.

Демобілізовані військовослужбовці, імовірно, отримають право відпочинку тривалістю 60 робочих днів. Держава при цьому здійснить двомісячну грошову виплату.

Щорічна відпустка для військових

В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Що передбачає право військовослужбовця на відпустку

Згідно з законом, до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються такі відпустки:

  • щорічна основна відпустка (здійснюється за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу);
  • канікулярні відпустки: зимова – тривалістю до 14 календарних днів та літня – 30 календарних днів (для курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки);
  • відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, але не раніш як через 3 місяці проходження ними строкової військової служби (для військовослужбовців строкової військової служби за весь період проходження військової служби);
  • відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин (надаються із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: