Чому потрібно підвищити тарифи на світло, — відповідь «Укренерго»

світлоен
фото ілюстративне

Причиною підняття тарифу на електрику стало те, що від початку повномашстабної війни рф проти України виручка «Укренерго» та обленерго впала приблизно на 30%. В умовах війни енергетичні компанії втратили частину генерації та споживачів.

Про це заявив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в етері «Свобода. Ранок» (проєкт Радіо Свобода).

«Ми втратили частину генерації і також частину споживачів. Наприклад, мережеві компанії, такі як Укренерго та обленерго, у них виручка впала просто автоматично на 30 відсотків просто через те, що споживання сильно скоротилося», — пояснив він.

Читайте також: Яка ситуація в енергосистемі України

Додав, що генеруючі компанії не доотримують коштів через те, що побито багато генерації. При цьому частина генеруючих потужностей розташовані в тимчасовій окупації.

«Найяскравіший приклад — це Запорізька атомна електростанція. Але не тільки вона. Ще є Каховська гідроелектростанція, ще є теплові електростанції в Донецькій, Запорізькій, Луганській області. Втрачено багато активів і звичайно, набагато важче стало зводити кінці з кінцями», — зазначив він.

Разом із тим він заявив, що дефіцит у фінансах в енергетичній системі був давно, але з початком повномасштабного вторгнення він суттєво посилився.

«Упродовж досить тривалого періоду енергетика була недофінансована. Це не почалося вчора чи позавчора. Це така системна проблема, яка тривала роками. Зараз в умовах повномасштабного вторгнення, починаючи з лютого 2022 року, дефіцит фінансового ресурсу в системі посилився», — каже голова правління НЕК «Укренерго».

Що передувало?

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 23 травня, затвердила підвищення цін на електроенергію для населення. Цьому передувало підвищення тарифів на розподіл для більшості обленерго.

Натомість 30 травня стало відомо, що вже з 1 червня в Україні зростуть тарифів на електроенергію для населення до 2,64 грн за кВт-год. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів.

Яка вартість електроенергії зараз?

Сьогодні українці платять 1,44 гривні за 1 кВт-год, якщо споживають до 250 кВт-год на місяць. А якщо споживають понад 250 кВт-год на місяць, то вартість становить 1,68 гривні за 1 кВт-год.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: