У Львові презентували фотовиставку воїна, який загинув під Бахмутом

89

У Львівському палаці мистецтв відкрили виставку робіт полеглого українського воїна Максима Бурди. Фото мають особливу цінність: деякі з них були знайдені на його флешці вже після смерті. На цих кадрах — життя українських військових в найгарячішій точці фронту.

На виставці «Небесний фотограф» представлені понад 200 фотографій. На них зображені побратими Максима, з якими він служив у ЗСУ. Загинув фотограф під Бахмутом, захищаючи рідну землю. У надзвичайно складних умовах він мав ціль: показати життя побратимів крізь призму візуального мистецтва. І до моменту загибелі військовий встиг зробити багато вражаючих знимків.

фото: українські військові святкують новий рік

За словами його дівчини, Марії Лукашук, він був комісований через хворобу хребта, тож міг займатися фотографією у звичайному життєвому ритмі, подалі від реалій війни. Однак Максим обрав інший шлях — документувати події. Він мріяв показати свою творчість вже після закінчення війни, але водночас ніби пророкував відкриття виставки посмертно.

«Своїй подрузі восени він сказав, що якщо його не стане, то після нього обов'язково будуть фотовиставки. Тобто, він хотів, щоб ці фотографії жили і щоб люди бачили в них те, що він хотів показати», - каже Марія.

На виставці представлене й улюблене фото Максима. Ним він особливо пишався. Як зазначила Марія, збираючи компоненти експозиції, вона пам'ятала, що це фото має бути на видному місці. Знимка має назву «Призначення». Її Максим оброблював дуже багато разів.

«Спершу усі фото він робив на звичайний андроїд. Там і обробляв. А потім він усе-таки придбав фотоапарат, професійний, компактний, щоб можна було знімати в екстремальних умовах. Наприклад, під час обстрілів. А незадовго до смерті він купив планшет, на якому він обробляв фото».

Кожне фото має свою назву. Рідні військового таким чином прагнуть змусити глядачів замислитися над суттю самого кадру. Щоб у головах людей виникали якісь нові питання. Деякі фото називала дівчина Максима, слідуючи власним відчуттям, деякі — його друзі й інші фотографи, а деякі — він сам, як, до прикладу, фото на ім'я «Варта».

Хто такий Максим Бурда

24 лютого, у перший день повномасштабної війни, Максим Бурда не задумуючись ні на хвилину, добровільно приєднався до лав Збройних Сил України, хоча був комісований через хворобу хребта, і міг творити далі, допомогаючи армії

Уже в складі «Азова», у 3-ІЙ Окремій Штурмовій Бригаді, прославився тим, що вправно керував БпЛА, філігранно наводив артилерію на ворога, завдяки чому було ліквідовано велику кількість росіян.

Символічним є його позивний «Фотограф», який він обрав для себе під чаc вступу до ЗСУ. Через свої світлини фіксував побут, навчання, портрети своїх побратимів, непрості емоції війни, перебуваючи під постійними обстрілами.

У листопаді 2022 року Максим створив Телеграм-канал «Military photographer», присвячений воєнній фотографії. Своїми роботами надихав не одну тисячу людей.

Збройні Сили України неодноразово публікували його роботи на своїх офіційних сторінках. Вже під час служби отримував безліч пропозицій щодо організацій його персональних фотовиставок у різних містах України.

Після закінчення війни найбільше хотів організувати персональну фотовиставку воєнного фото за весь час свого перебування на військовій службі.

Тепер його давню мрію здійснюють рідні.

Максим Бурда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: