Російські підрозділи б'ються за вплив без «перемог» на фронті - американські аналітики

d981f06baed29aa97e292675a2815150
Фото: Associated Press

У російському інформаційному просторі акцент із дебатів про розподіл відповідальності за невеликі тактичні успіхи в районі Бахмута зміщується на триваючу наступальну операцію із захоплення Мар'їнки

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Повідомляється, що один відомий провоєнний блогер, пов'язаний з "Вагнером", заявив, що підрозділи 150-ї та 20-ї мотострілецьких дивізій (8-ї загальновійськової армії Південного військового округу) та "ДНР" несуть головну відповідальність за успіхи навколо Мар'їнки. За його словами, 100-та бригада "ДНР", батальйон "Спарта", а також оперативно-тактичні групи "Каскад" і "Русич" також заслуговують на відповідальність за здобутки навколо Мар'їнки.

Зазначається, що дискусії щодо Мар'їнки збігаються з повідомленнями про прибуття чеченських сил, які візьмуть на себе відповідальність за Донецький фронт і завершать захоплення Мар'їнки та інших населених пунктів у цьому районі.

Ці дискусії, ймовірно, спрямовані на те, щоб підірвати здатність кадирова використовувати будь-які подальші тактичні здобутки для підвищення свого статусу і відновлення своїх воєнізованих формувань як основної нерегулярної наступальної сили після того, як сили "Вагнера" зазнали поразки і були відведені з лінії фронту.

Багато нерегулярних формувань, в першу чергу сили "ДНР", служили на Донецькому фронті і можуть бути обурені спробою кадирова взяти на себе відповідальність за будь-який успіх після місяців виснажливих наступальних операцій.

Дискусії навколо Мар'їнки також збігаються в часі зі скоординованим нападом чеченських командирів на спонсора "Вагнера" євгена пригожина, що викликало суперечки між чеченськими та "вагнерівськими" командирами про те, чиї сили були більш успішними в боях в Україні. Пригожин постійно підкреслював відповідальність "Вагнера" за тактичні успіхи у Бахмуті.

Інші нерегулярні сили, можливо, намагаються повторити цю інформаційну кампанію щодо Мар'їнки та інших міст України, ймовірно, конкуруючи між собою за прихильність з боку кремля.

Захоплення Бахмута, незважаючи на те, що воно не дало жодних оперативних переваг, дозволило кремлю представити російській громадськості, хоча б тимчасово, російську перемогу.

Захоплення Мар'їнки, населеного пункту з довоєнним населенням 10 000 осіб, що не має жодного тактичного чи оперативного значення, ймовірно, принесе кремлю щонайбільше незначну інформаційну вигоду.

З початку повномасштабного вторгнення російські війська просунулися менше ніж на 2 км від контрольованої у 2014 році території навколо Мар'їнки, що свідчить про те, що вся ця розмова передчасна".

Нагадаємо, що у Львові презентували фотовиставку воїна, який загинув під Бахмутом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: