Наскільки небезпечними є кліщі в Україні

Tick
Фото: digoarpi. Джерело: Depostphotos.com.ua

У багатьох містах України щовесни обробляють парки та відпочинкові зони від кліщів. Натомість колишня очільниця управління екології міськради Львова заявила, що у Європі такого не роблять, мовляв, хімікати, якими опрацьовують насадження, є доволі небезпечними для інших тварин та птахів.

ІА Дивись.info запитала у медиків, чи дійсно це так, та дослідила, наскільки небезпечними можуть бути кліщі в Україні.

Олександра Сладкова, котра нині є заступницею директора департаменту економічного розвитку міськради, а колись — головна екологиня Львова, розповіла, що в ЄС вже давно відмовились від такої практики. І пояснила, чому не варто обробляти парки від кліщів.

«Уявіть собі, в ЄС парки не обробляють від кліщів! Кліщі є, але якихось хімікатів не лиють. По-перше бо це не має жодного разючого впливу на самих кліщів, не більше, ніж на всіх комах і птахів, що їх їдять. А що ж якщо кліщ вкусить? Кажуть, що відповідальність людини. Можна користуватись спреями, треба оглядати себе і дитину після прогулянки», — написала Олександра Сладкова.

Також вона зазначила, що знає особисто людей, що від кліщів отримали хвороби.

«Колеги в Брно кажуть, що політики часом піднімають цю тему, але природоохоронці щоразу обґрунтовують, що обробка шкодить біорізноманіттю і не допомагає позбутися кліщів. Колеги з інших міст ЄС підтвердили. Всі дуже дивувалися, невже у нас обробляють. Переворот свідомості? В мене так», —  каже вона.

Необробка парків від кліщів виправдана у тому сенсі, що все одно всіх не виведемо, а хімікати шкодять іншим жителям рослинності, розповідає ІА Дивись.info Вікторія Роднікова, докторка біологічних наук, професорка кафедри фармації Вінницького національного медичного університету, викладач медичної паразитології з 25 літнім стажем.

«Насамперед це комахи, але можуть бути і інші дрібні тварини, а також страждають самі рослини, що їх обробляють хімікатами. Тут потрібно пам'ятати, що кліщі — не комахи, а павукоподібні. На відміну 6-ногих комах, у кліщів, як і у павуків, 8 ніг. З іншого боку, щоб сказати напевне, чи потрібно обробляти рослини проти кліщів в Україні, потрібно провести аналіз співвідношення ризиків довкіллю з ризиком від укусів кліщів. Адже саме кліщі стоять на 2 після комарів місці за масштабами перенесення інфекційних хвороб від тварин до людини», — каже фахівець.

Пояснює, що йдеться про бореліоз або хворобу Лайма, випадки якої значно почастішали в Україні.

«Ця хвороба є потенційно смертельною. Також певні хвороби кліщі можуть передавати домашнім улюбленцям, першою чергою, собакам. І це - також клопіт для господарів. Напряму кліщ від домашньої собаки до людини хвороби переносити не може, але опосередковано - так. Бо кліщі підтримують існування інфекційних хвороб у природі. І тому потрібно порахувати втрати від хвороб та порівняти з ймовірними втратами довкілля саме в умовах України, бо поширеність хвороб, які передаються кліщами в Європі та у нас може бути різною», — додає Вікторія Роднікова.

Вона вважає, що вже після порівняння ризику і користі ухвалювати рішення, чи потрібні нам протикліщові заходи. Зі слів фахівчині, проблема переносу інфекційних хвороб кліщами в Україні стоїть гостро, але й довкілля також сильно потерпає від людини.

Натомість у Центрі громадського здоров'я України пояснюють: щороку навесні із настанням тепла і пробудженням рослин активізуються іксодові кліщі. Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні у квітні–червні та серпні–жовтні.

Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві, на висоті 20–60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.

«Іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща», — розповідають фахівці.

Як уберегтися від кліщів

  • Подбайте про відповідне вбрання перед прогулянкою. Обирайте закрите взуття й одяг: найбільш безпечним буде вбрання із довгими рукавами, світлого кольору, бажано вдягнути штани й заправити їх у шкарпетки.
  • Покривайте голову головним убором — кепкою, панамкою, косинкою — і закрийте шию.
  • Перед прогулянкою для захисту скористайтеся репелентом — спеціальним засобом, найчастіше у вигляді аерозолю, що відлякує кліщів. Дотримуйтеся інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно, коли час мине.
  • На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву обабіч: саме там кліщів найбільше.
  • Звільніть місце для привалів від хмизу, гілок, сухої трави в радіусі 20–25 м.
  • Увага: коли кліщ чіпляється до одягу, то залишається нерухомим, аж доки припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла — повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хв до трьох і більше годин, ба навіть - кілька днів.
  • Оглядайте себе та своїх близьких щодвігодини прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус. Потрібен ретельний огляд, оскільки вкусити може й так звана німфа — молодий маленький кліщ.
  • Одразу після повернення додому ще раз огляньте близьких, дітей і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням. Ретельно обстежте своє тіло, особливо ділянки, покриті волоссям.
  • Удома виперіть і попрасуйте одяг. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а і згодом, перекочувавши з одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.
  • Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
  • Якщо на природу брали домашнього улюбленця — його також слід оглянути на наявність кліщів.

Як проводити огляд

Почніть огляд знизу, від ступень, і поступово піднімайтеся вгору:

  • лінія шкарпеток;
  • підколінна впадина;
  • нижня лінія трусів (пах), верхня лінія трусів;
  • нижня лінія бюстгальтера, верхня лінія бюстгальтера;
  • комір сорочки;
  • лінія волосяного покриву на голові, вуха;
  • волосся та шкіра голови — промацайте їх руками.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах, пояснюють у ЦГЗ.

Які захворювання можуть викликати укуси кліща?

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами. Найбільш небезпечні з них:

  • Кліщовий вірусний енцефаліт;
  • Хвороба Лайма;
  • Гранулоцитарний анаплазмоз;
  • Моноцитарний ерліхіоз;
  • Крим-Конго геморагічна гарячка;
  • Геморагічна гарячка з нирковим синдромом;
  • Туляремія.

Читайте також: Солодка кров: чи стали комарі жорстокішими та як і з ними боротись

Хвороба Лайма: що відомо?

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який може потрапити на ваше тіло з землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Що робити, якщо виявили на тілі кліща?

  • Одразу зверніться до лікаря. У травмпункті допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій.
  • Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальний пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках («кліщосмик»). Треба притиснути його до шкіри, підсунути під кліща, акуратно розхитати «кровопивцю» з боку в бік (адже хоботок надійно «зацементовано» в ранці слиною тварини), а тоді повільно викрутити нападника (крутити можна в будь-який зручний для вас бік).
  • Якщо пристрою немає, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща поволі — без ривків!
  • Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою.
  • Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Що робити далі?

Видаленого кліща необхідно помістити у флакон, пробірку, іншу чисту посудину, покласти туди ж маленький шматочок травини та щільно закрити кришку. За направленням лікаря-інфекціоніста в лабораторній мережі здійснюють дослідження кліщів на наявність збудників.

Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

Що робити, якщо укусив кліщ?

  • Не тиснути;
  • Не виривати;
  • Не заливати олією або спиртом;
  • Акуратно викрутити обертальними рухами пінцетом або через марлю;
  • Продезінфікувати місце укусу;
  • Віднести кліща в лабораторію;
  • Здати кров на антитіла;
  • За потреби пройти імунотерапію.

Щороку близько 20 тисяч людей звертається з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я.

За даними Центру громадського здоров’я, у квітні 2022 року зареєстрували 81 випадок хвороби Лайма та 2 випадки кліщового енцефаліту. і випадки пов’язані із рецидивами (повторне інфікування без зараження). Випадків кліщового вірусного енцефаліту за два місяці 2021 року не зафіксовано.

Ризики для громадського здоров’я, які щотижнево оновлюються, можна переглянути тут.

Фото: Depostphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: