Байден заявив, що не буде спрощувати вимоги для України на шляху до НАТО

1
Фото: GETTY IMAGES

Президент США Джо Байден заявив, що виступає проти того, щоб спростити вимоги для України на шляху до членства в НАТО

Як пише "Європейська правда", про це він сказав журналістам у суботу перед відльотом до Філадельфії, повідомляє CNN.

Коли Байдена запитали, чи спростить він умови вступу України в НАТО, він відповів: "Ні. Тому що вони повинні відповідати єдиним стандартам. Тому я не збираюся робити це".

Водночас американський президент визнав, що українська армія зараз відповідає стандартам країн НАТО, однак він висловив сумнів у тому, чи відповідає стандартам українська безпекова система загалом і чи не є вона корумпованою.

Раніше видання Axios повідомляло, що Байден підтримав пропозицію щодо того, що Україні не потрібно виконувати "план дій щодо членства" (ПДЧ) для вступу в Альянс.

Видання Politico також зазначало, що усе більше держав-членів Північноатлантичного Альянсу підтримують спрощений вступ України, який передбачає відмову від ПДЧ, й це рішення можуть затвердити на саміті НАТО у Вільнюсі.

У свою чергу генсек НАТО Єнс Столтенберг у коментарі Welt заявив, що під час літнього саміту у Вільнюсі НАТО ухвалить пакет довготривалої допомоги, пише ТСН.

Столтенберг наголошує, що НАТО ухвалить пакет допомоги, покликаний привести Україну до стандартів альянсу протягом кількох років. 

"Майбутнє України - в НАТО, але зараз пріоритетом для України є утвердження себе як суверенної та незалежної держави - інакше немає сенсу обговорювати членство", - сказав він.

У НАТО кажуть, що після закінчення війни повинні бути домовленості щодо безпеки України, щоб росія з часом не змогла переозброїтися і напасти знову.

Як відомо, на липневому саміті НАТО у Вільнюсі Україна прагне також домогтись чітких формулювань щодо перспективи отримання членства в Північноатлантичному альянсі, натомість критикуючи рішення Бухарестського саміту, яке "максимально відірване від реальності".

Президенти дев’яти країн Північноатлантичного Альянсу з Центральної та Східної Європи опублікували спільну заяву, в якій засудили анексію Росією українських територій і закликали НАТО суттєво збільшити військову допомогу Україні.

Водноча заява України про прискорений вступ до Північноатлантичного альянсу стала несподіванкою для адміністрації президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: