Військові аналітики прогнозують, як путін використає позицію африканських лідерів

Untitled333
ФОТО: CONTRIBUTOR/GETTY IMAGES

Російський диктатор володимир путін буде використовувати проведену зустріч з африканськими лідерами і їхню риторику для уповільнення західної допомоги Україні

До таких висновків дійшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW), пише Українська правда.

У звіті інституту аналітики нагадують, що делегація сімох африканських держав зустрілася з президентом росії володимиром путіним у санкт-петербурзі 17 червня, після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським 16 червня, щоб запропонувати "загальний мирний план, орієнтований на відновлення міжнародної торгівлі".

На зустрічі з делегацією путін заявив, що кремль вітає "збалансований" підхід африканських держав до вирішення війни в Україні.

Президент Коморських островів і нинішній голова Африканського союзу Азалі Ассумані під час зустрічі з путіним використовував мову, схожу на улюблену кремлем риторику "русского мира" щодо війни в Україні, заявивши, що стабільність у Східній Європі, Африці та світі залежить від "братерських стосунків" між сусідніми слов'янськими "дружніми народами".

Ассумані також підкреслив, що мир в Україні важливий для забезпечення міжнародної продовольчої та енергетичної безпеки.

На думку експертів, коментарі Ассумані та включення до мирного плану гарантій відвантаження зерна свідчать про те, що держави, які беруть участь у цій пропозиції, вважають подолання економічних наслідків війни в Україні своїм першочерговим завданням.

"Делегація, ймовірно, прагне збалансувати Україну і росію, щоб зберегти давні двосторонні відносини з росією, не пов'язуючи себе дипломатично з війною, розв'язаною кремлем", – ідеться в огляді.

Також фахівці додають: кремль, ймовірно, скористається цією пропозицією для просування російських інформаційних операцій, спрямованих на уповільнення західної допомоги Україні у сфері безпеки, і не продемонстрував жодного наміру брати участь у будь-якому мирному процесі.

ISW вже оцінював, що кремль регулярно сигналізує про фальшиву готовність вести переговори про врегулювання війни, щоб спонукати Захід до поступок і відмовити західних лідерів від подальшої підтримки України.

У звіті зазначають: "Раніше кремль активізував ці зусилля, щоб створити умови для свого наступу взимку-навесні 2023 року, і, ймовірно, посилить цю інформаційну операцію, намагаючись послабити підтримку України з боку Заходу під час контрнаступальних операцій".

Кремль уже використав такий же "розпливчастий мирний план", представлений Китаєм навесні 2023 року. І спробував використати заявлену китайську зацікавленість у переговорах щодо врегулювання війни в Україні для досягнення бажаних тісніших зв'язків з Китаєм.

На цей раз "кремль, ймовірно, використає інформаційну роботу з африканськими державами, щоб досягти посиленої двосторонньої та багатосторонньої взаємодії", – підсумовують аналітики.

Нагадаємо, раніше Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса заявив, що очікує на участь російського президента владіміра путіна на саміті БРІКС у серпні попри те, що країна зобов’язана арештувати його й видати Міжнародному кримінальному суду.

Читайте також: У Гаазі створять центр розслідувань злочинів рф проти України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: