Новий лад вільної автономної України: як Центральна Рада проголосила Перший Універсал

lomrompm
Наприкінці березня 1917-го в Києві відбулась велелюдна демонстрація, у якій узяло участь понад 100 тисяч осіб. Вони вітали Центральну Раду й виголошували вимоги до Тимчасового уряду надати Україні автономію.

Перший Універсал проголосив автономію України. Цим документом 23 червня 1917 року Центральна Рада від імені усіх українців визнала наміри на подальше поступове відділення України від Росії.

Як це було — розповідає ІА Дивись.info.

Створення Центральної Ради

У лютому-березні 1917 року в Російській імперії вибухнула революція, причиною якої стали тривалі продовольчі труднощі. Основні події відбувалися у Петрограді (нині Санкт-Петербург), де солдати гарнізону підтримали повстання мирного населення і відмовилися виконувати накази командування.

Владі не вдалося придушити заворушення в зародку, тож революційні події швидко поширилися країною. 15 березня 1917 року цар Микола ІІ зрікся престолу і монархія впала. Центральна влада опинилася в руках Тимчасового уряду Росії, який мав керувати країною до скликання Установчих зборів.

Це стало поштовхом для активізації національних рухів в Україні. У Києві провідною громадсько-політичною організацією стала Українська Центральна Рада. Її очолили члени патріотричного клубу «Родина», який був на вулиці Володимирській, 42. Вони були діячами Українського наукового товариства та інших громадських науково-просвітницьких об’єднань. Йдеться про Михайла Грушевського, Сергія Єфремова, Симона Петлюри , Володимира Винниченка, Дмитра Дорошенка, Євгена Чикаленка, Іллі Шрага, Федора Матушевського, В’ячеслава Прокоповича.

Саме ці люди на зборах висунули ідею створення головного представницького центру українського руху. Цей центр і отримав загальновідому назву Українська Центральна Рада. Головою УЦР збори обрали Михайла Грушевського (заочно, оскільки він у 1914 році був заарештований російською владою і висланий з України, станом на початок 1917 року перебував у Москві), його заступниками — Дмитра Антоновича, Дмитра Дорошенка, Федора Крижанівського. Невдовзі Дмитро Дорошенко відмовився від посади, і на його місце обрали Володимира Науменка.

фото: Будинок Педагогічного музею, де після 24-25 березня 1917 року засідала Українська Центральна Рада

Проголошення Першого Універсалу

23 червня 1917 року Центральна Рада оприлюднила свій І Універсал. Назва документа відсилала до звернень козацьких часів. Зміст І Універсалу можна передати ключовою фразою «Автономія України»! Центральна Рада закликала «однині самим творити наше життя» і проголосила себе вищим органом влади в Україні до скликання Всеукраїнських установчих зборів. Так називали з'їзд, на якому мали б вирішити всі питання подальшого устрою країни.

Через кілька днів Центральна Рада підтвердила серйозність намірів, задекларованих у І Універсалі. Утворили Генеральний Секретаріат — національний уряд, як нинішній Кабінет міністрів, який мав займатися втіленням у життя рішень Центральної Ради. Очолив його Володимир Винниченко.

«Хай буде Україна вільною. Не одділяючись від всієї Росії, не розриваючи з державою російською, хай народ український на своїй Землі має право сам порядкувати своїм життям. Хай порядок і лад на Вкраїні дають — вибрані вселюдним, рівним, прямим і тайним голосуванням Всенародні Українські Збори (Сейм). Всі закони, що повинні дати той лад тут у нас, на Вкраїні, мають право видавати тільки наші Українські Збори» — з тексту Першого Універсалу УЦР.

Основні положення І Універсалу:

  • проголошення автономії України;
  • УЦР ставала вищим державним органом влади в Україні до скликання Всенародних українських зборів;
  • заклик до населення створювати підпорядковані УЦР органи влади на місцях;
  • створення української державної скарбниці за рахунок спеціального податку з населення;
  • участь представників усіх національностей у державотворчих процесах в Україні;
  • необхідність розробки закону про землю, за яким право порядкувати землю належало б винятково народові України.
фото: Перший Універсал, виданий в друкарні Української Центральної Ради
та розданий учасникам ІІ Всеукраїнського військового з їзду

Переговори з Тимчасовим Урядом та Другий Універсал

Прийняття Першого Універсалу змусило Тимчасовий уряд вислати до Києва свою делегацію в складі міністрів Терещенка та Церетелі. Пізніше до них приєднався міністр юстиції Керенський. З українського боку участь в переговорах брали: Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Симон Петлюра. Результатом стало визнання Центральної Ради крайовим органом управління в Україні. Шовіністичні кола Росії були шоковані «нахабством» українців — Першим Універсалом.

Тимчасовий уряд та преса наввипередки змагалися у звинуваченнях України у «зраді», «сепаратизмі», «прориві фронту» та інших смертних гріхах. 29 червня 1917 року до Києва прибула делегація Тимчасового уряду. Після двох днів дебатів знайдено компроміс — петроградські міністри погодилися, щоб Українська Центральна Рада виробила статут автономії України з умовою, що його буде подано на остаточне затвердження Всеросійських установчих зборів. Отже вироблено текст нового, Другого Універсалу, який мали оголосити одночасно з Декларацією Тимчасового уряду в один день.

У Петрограді відбулося бурхливе засідання Тимчасового уряду, на якому М. Терещенко й І. Церетелі звітували про свою поїздку до Києва. Більшість уряду все ж проголосувала за угоду з Україною. Текст угоди був телеграфований Володимиру Винниченку 3 липня. Телеграма підтверджувала повноваження Генерального Секретаріату як крайового уряду з розширенням його складу за рахунок представників меншин.

Тимчасовий уряд Росії також підтвердив свою прихильність до «розроблення Центральною радою проєкту національно-політичного статусу України у такому розумінні, в якому сама Рада буде вважати це відповідним інтересам краю». Не погодився Тимчасовий уряд лише з одним — українізацією війська: «Що торкається військових українських комітетів на місцях, то вони здійснюють свої повноваження на загальних основах», «Тимчасове Правительство… уважає недопустимими заходи, котрі б могли нарушити єдність організації й управління армією»

фото: Генеральний Секретаріат

Проголошення Народної Республіки

А вже 7 липня 1917 року УЦР оголосила про створення Української Народної Республіки, формально не розриваючи федеративні зв'язки з Росією. Водночас українське керівництво обрало формою правління демократію. Українці отримали демократичні права: свободу слова, друку, віровизнання, зборів, союзів, страйків, недоторканність особи й помешкання, національну автономію для меншин (росіян, поляків, євреїв), скасування смертної кари, а також право приватної власності на землю, а ще — 8-годинний робочий день.

Цікаво, що у Третьому універсалі не було прописано, які саме федеративні зв’язки були б між УНР і тією оновленою демократичною Росією. Тому для багатьох тогочасних політиків і для європейських країн, таких, як Англія і Франція, УНР уже існувала — її сприймали як самостійне державне тіло. Вони посилали до Києва своїх представників, визнавали де-факто самостійну Українську Народну Республіку.

Карта України 1917 року, imbf.org

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: