Запорізьку АЕС вперше за 4 місяці під’єднали до резервної лінії електропередач, — МЕГАТЕ

FOTO-ZAES-2
Запорізька АЕС.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС)  вперше за чотири місяці підключили до єдиної доступної резервної лінії електропередач.

Про це йдеться на сайті агентства.

Зокрема гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, що Запорізьку атомну електростанцію знову під’єднали до єдиної доступної резервної лінії електропередач через чотири місяці після її втрати, але ситуація з енергопостачанням на майданчику залишається надзвичайно крихкою та не стійкою під час війни.

За його словами, підключення еконектростанції до лінії 330 кВ є «важливим кроком», оскільки останні місяці Запорізька АЕС покладалася на єдину магістральну лінію 750 кВ для зовнішньої електроенергії. Вона була необхідна для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки. 

У МЕГАТЕ додали, що до початку повномасштабної війни, в лютому 2022 року, в  реакторі було чотири лінії 750 кВ.

Загроза теракту рф на ЗАЕС

Нагадаємо, раніше у воєнній розвідці України заявили, що росіяни повністю розробили та затвердили план теракту на ЗАЕС.

Водойму-охолоджувач станції замінували російські війська, а ядерні реактори без охолодження можуть розплавитися за період від 10 годин до 14 днів.

Після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції, що у Херсонській області, президент України Володимир Зеленський повідомив, що наступною ціллю рф може стати саме ЗАЕС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: