У розвідці заявили, що росіяни мають готовий план підриву ЗАЕС: що відомо

tyty
ЗАЕС. Фото: REUTERS

Після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції, що у Херсонській області, президент України Володимир Зеленський заявив, що наступною ціллю рф може стати Запорізька атомна електростанція, яка перебуває під тимчасовою окупацією з березня минулого року.

Нині розмови про ймовірний теракт на ЗАЕС ряснішають, а воєнній розвідці України переконані, що країна-агресорка вже завершила підготовку до організації підриву, а росіяни розмістили вибухівку поблизу чотирьох енергоблоків із шести.

ІА Дивись.info розповідає, що про це відомо.

Очільник останнього відомства, про яке згадується, Кирило Буданов в інтерв'ю британському виданню The New Statement, яке оприлюднили 23 червня, сказав: «(План теракту на ЗАЕС - ред.) повністю розроблений та затверджений. Аби прискорити катастрофу вони (російські окупанти - ред.) можуть використати технічні засоби».

З його слів, водойму-охолоджувач станції замінували російські війська, а ядерні реактори без охолодження можуть розплавитися за період від 10 годин до 14 днів.

До аварії на ЗАЕС також може призвести підвищення росіянами напруги на лініях електропостачання до станції.

«Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз», — акцентував Буданов.

Так, за даними воєнної розвідки України, окупанти розмістили заряджену вибухівкою техніку біля чотирьох із шести енергоблоків.

Чи буде наказ про підрив, залежить від того, як росія бачить потенційні вигоди від ядерної катастрофи на півдні України. Буданов вважає, що таких є дві.

  • Перша — підірвати електростанцію, якщо сили рф виб'ють з лівого берега Дніпра. Тоді рф створить зону відчуження, щоб запобігти просуванню України.
  • Друга — росія використає ядерну катастрофу як «превентивний захід», аби зупинити наступальну операцію України та заморозити лінію фронту в нинішньому вигляді.

Раніше, 22 червня, у своєму відеозверненні Зеленський сказав, що розвідка та Служба безпеки України отримали інформацію про можливий терористичний акт з боку росії на Запорізькій атомній станції з викидом радіації.

«Ми передаємо всю наявну інформацію нашим партнерам — кожному у світі. Всі докази. Європа, Америка, Китай, Бразилія, Індія, арабський світ, Африка — усі країни, абсолютно всі мають це знати. Міжнародні організації. Абсолютно всі», — наголосив він.

Напередодні, 24 червня, в «Енергоатомі» прокоментували ситуацію на ЗАЕС. За даними відомства, рівень води у ставку охолоджувачі станції є стабільним, незважачи на підрив росіянами греблі Каховської ГЕС вдосвіта 6 червня.

Так, станом на ранок суботи, 24 червня, рівень води у ставку-охолоджувачі АЕС залишається на попередньому рівні, себто 16,60 метрів. Там пояснили, що цього достатньо, аби забезпечувати потреби станції.

А рівень води у каналі ТЕС, звідки підживлюється ставок ЗАЕС, є на рівні 11,15 метрів.

«Упродовж певного часу рівень води в каналі суттєво не падає, його показники вже не залежать від Каховського водосховища. Енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, тож відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається», — нагадали в «Енергоатомі».

А минулого тижня, 15 червня, на станцію приїжджав генеральний директор Міжнародного агенства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі. Тоді він заявив, що рівень води у відвідному каналі ЗАЕС сягає понад 17 метрів. В Агенстві вважають, що вода у цьому каналі забезпечуватиме охолодження реакторів упродовж багатьох тижнів. Однак загроза здійснення росіянами терористичного акту не минула.

Розгортають штаби порятунку

Минулого тижня міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко зробив заяву: у разі теракту на ЗАЕС розгорнули штаби, до яких увійшли енергетики, представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, поліція, медики.

Водночас він закликав зберігати спокій та дотримуватися інструкцій від органів влади.

«У разі аварії радіоактивний фон зберігатиметься приблизно одну добу. Вже протягом 24-х годин ми зменшимо його на 80%», — пояснив очільник МВС.

З його слів, найближчими днями будуть проведені відповідні навчання із перекриттям доріг, розгортанням санітарних блокпостів тощо.

Усе обладнання для виміру радіації, яке має Україна, готове до використання, додає Крименко. Глава відомства також зазначив, що всім громадянам, які захочуть виїхати з цієї території, нададуть таку можливість. Йдеться про 200-кілометрову зону навколо ЗАЕС і близько пів мільйона населення, уточнив Клименко.

Що буде у разі теракту на ЗАЕС?

Наукова співробітниця Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України Олена Паренюк розповіла про можливі сценарії катастрофи на станції. В інтерв'ю Radio NV 22 червня вона окреслила два ймовірних.

З її слів, якщо реактор не вибухне негативні наслідки можуть бути для річки Дніпро, а потім і Чорного моря. Або ж це буде «друга Фукусіма», якщо ж реактор вибухне.

За її словами, у разі аварії з вибухом реактора (як і на Фокусумі) радіонукліди будуть перенесені вітром у той напрямок, куди дме вітер. Паренюк додала, що це підтверджує і слова президента Володимира Зеленського про те, що радіація не знає кордонів: «Якщо вітер подме на росії, то все це туди й понесе».

Якщо повернутись до першого сценарію, Дніпро може зазнати значного забруднення радіоактивними речовинами через їх витік. Паренюк Радіобілогиня зазначила, що якби Каховська ГЕС та водосховище залишилися недоторканими, радіонукліди переважно осіли б у мертвій воді Каховської ГЕС, що є внизу поблизу дамби. Але Каховської дамби вже не існує. Тож якщо відбудеться витік радіоактивних речовин, це може призвести до забруднення берегів Дніпра і насамперед Чорного моря. Внаслідок цього радіонукліди з ЗАЕС можуть розповсюджуватися по басейну Чорного моря, поширившись на такі країни, як росія, Туреччина, Молдова та Болгарія.

Що робити і не робити у разі теракту на ЗАЕС?

Тим часом Міністерство охорони здоров'я оприлюднило рекомендації для українців, що варто робити, якщо виникне радіаційна небезпека.

Йдеться про дотримання головних правил:

  • Перебувайте в укритті (приміщенні).
  • Слідкуйте за офіційними джерелами інформації.
  • Знезаразьте себе.
  • Помийтесь, якщо є така можливість.
  • Одягніть чистий одяг.

Там також додали, що йодна профілактика потрібна лише у випадку аварії, яка відбулася. Тому йодид калію є токсичним для організму та «не працює» наперед.

«Нині немає причин вживати таблетовані препарати йоду чи його розчини. Безпідставне вживання пігулок калію йодиду загрожує вашому здоров’ю. Проковтування настоянки йоду, Бетадину або розчину Люголя можуть викликати серйозні опіки слизової та отруєння. Жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики», — заявили у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки України.

Не ковтайте йод

Йодна профілактика – це насичення щитоподібної залози стабільним йодом для унеможливлення поглинання нею радіоактивних ізотопів йоду та попередження її опромінення, пояснюють фахівці.

Кажуть, що радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності. Тобто, тоді, коли енергоблок АЕС генерує електроенергію.

Останній діючий енергоблок Запорізької АЕС вивели у стан зупину у вересніторік. А це означає, що енергоблоки ЗАЕС перебувають у такому стані щонайменше 9 місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу.

Найдовший період напіврозпаду, коли кількість радіоактивної речовини зменшується в два рази, з ізотопів йоду має йод I-131, котрий становить близько 8 діб. Решта ізотопів радіоактивного йоду має ще коротший період напіврозпаду.

«Це означає, що з моменту зупину енергоблоків ЗАЕС пройшло щонайменше 34 періоди напіврозпаду даного ізотопу йоду. Тобто, його активність в останньому зупиненому реакторі на ЗАЕС зменшилась в мільярди разів порівняно з вереснем 2022 року», — уточнюють в центрі.

Наголошують. що йодопрофілактика має сенс тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм. А його на ЗАЕС немає.

При гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому йодопрофілактика не потрібна, кажуть фахівці.

Вживання препарату калію йодиду за таких умов є не лише марним, але й шкідливим. Однак, його варто прийняти, якщо таке рішення ухвалили місцеві органи влади зважаючи на прогноз радіаційної обстановки та на підставі наданої місцевим органам виконавчої влади інформації від представників експлуатуючої АЕС організації, Міністерство охорони здоров'я чи Держслужба із надзвичайних ситуацій України.


Запорізька атомна енергостанція розташована в Енергодарі Запорізької області і є найбільшою у Європі та входить до десятки найпотужніших у світі. На станції є шість енергоблоків. У ніч проти четвертого березня 2022 року росіяни почали обстрілювати станцію. З того часу АЕС перебуває під тимчасовою окупацією.

На початку повномасштабного вторгнення в Україну зупинили два енергоблоки, а ще через пів року, у вересні торік, — решту. Майже всі енергоблоки зараз перебувають у режимі «холодного зупину». Ідеться про проміжний стан ядерного реактора між роботою та перевантаженням палива. Під час «холодного зупину» реактор не генерує електроенергію. У такому стані він може перебувати нескінченно довго, якщо під'єднаний до енергоживлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: