У Львові протезували воїна, який втратив обидві ноги у полоні рф

IMG_8011
Фото: Перше ТМО Львова

У Львові встановили протези ніг 32-річному захисникові Іванові Дзюбі, котрий втратив кінцівки у російському полоні.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова у понеділок, 24 липня.

Він родом із Хмельницької області. До повномашстабного вторгнення чоловік працював у Києві на автосервісі. Торік у вересні Івана мобілізували. Він став розвідником. Спершу його група несла службу в Бахмуті, а потім, вже взимку, їх перекинули в район Соледара.

У перший бойовий вихід на новому місці Іван з побратимами потрапили в поле зору противника. Їх обстріляли та відрізали всі можливі шляхи для відступу. Протягом тижня хлопці переховувалися від ворога у лісосмузі. Запаси води та їжі швидко закінчилися, тож вже на восьмий день наважилися ризикнути і вийти з укриття. Та майже одразу натрапили на вагнерівців. Одного з трьох українських розвідників російські бойовики розстріляли, двох – забрали в полон та утримували десь на Луганщині. Івана відразу почали катувати.

Через тортури струмом, мізинець на правій руці, фактично, згорає. Полоненого також нещадно били по ногах та тримали у холоді. Кінцівки вразив некроз – тканини стрімко відмирають.

В місцевій лікарні Іванові ампутували ноги. Після цього за ним доглядає та робить перев’язки інший поневолений – український військовий медик. Після 13 днів перебування в полоні, Івана передали українській стороні – без двох ніг та пальця на руці.

Лікували розвідника у Дніпрі та Києві. До центру НЕЗЛАМНІ у Львові Іван приїхав на реабілітацію. Тут він отримав протези та зараз вчиться на них ходити. Завдяки щоденним заняттям із фізичним терапевтом, Іван вже ходить без милиць. Ба більше, за можливості допомагає пересуватися іншим воїнам, які ще на кріслі колісному. Після завершення реабілітації Іван хоче повернутися у стрій.

Нагадаємо, у Львові проходить реабілітацію 32-річний воїн Костянтин Пастухов. Захисник втратив кінцівку у боях в Соледарі на Донеччині. Нині чоловік готується до протезування ноги.

Про Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: