Пережив 15 операцій: захисник, який втратив ногу у боях в Соледарі, готується до протезування у Львові

357719102_595948456008908_7293633244695526803_n
Фото: Перше ТМО Львова

У Львові проходить реабілітацію 32-річний воїн Костянтин Пастухов. Захисник втратив кінцівку у боях в Соледарі на Донеччині. Нині чоловік готується до протезування ноги.

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова, на базі якого діє реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ.

До великої війни Костянтин працював на залізниці машиністом. У листопаді торік пішов до військкомату. Каже, що це був поклик серця: бо відчув, що більше не може стояти осторонь, коли інші воюють. Костя доєднався до танкової бригади, але не в якості танкіста. А очолив взвод стрільців при бригаді, яка згодом тримала оборону в районі Бахмута та Соледара. В останньому захисник і втратив ногу.

Читайте також: Був за крок від смерті: 57-річному воїну готують протези у Львові

Поранення отримав 7 січня 2023 року - у розпал боїв за місто. Там українським військовим протистояли вагнерівці. Вони готувалися до штурму і нещадно «крили» вогнем позиції наших захисників. Артилерійські та мінометні обстріли не вщухали ні на хвилину. Так тривало два дні.

Костянтин пригадує як саме втратив праву ногу: «Я мав перебігти з однієї позиції на іншу, де на мене чекали хлопці, аби замінити радіостанції. І ось мить, не було ні свисту, нічого… а в моїх ногах мінометний снаряд, який підривається. Своїм тілом я закрив трьох хлопців. На 10 секунд я випав з реальності. Свист у вухах і темно в очах. Як прийшов до тями розумію, що треба лізти в бліндаж, але тіла не відчуваю та не можу поворохнутися».

Читайте також: У Львові готують до протезування захисника, котрий втратив ногу через ворожу міну

У бліндаж важко пораненого Костянтина затягнули побратими та надали першу допомогу. Через масовані обстріли впродовж 40 хвилин вони не могли вийти з окопів. Костя каже, що в той момент навіть болю не відчував. Лише благав Бога, аби вижити і повернутися до свого п'ятирічного сина. Коли артобстріл ненадовго вщух, а ворог пішов у піший наступ, побратими поклали важко пораненого в спальний мішок і хутко понесли до точки евакуації. Дорогою їм довелося відстрілюватися від російських штурмовиків.

Позаду в Костянтина 7 лікарень і більше 15 операцій. Нині він відновлюється у Львові. Тут Костя готується до протезування та щодня тренується. Його перша штучна кінцівка вже готова і найближчим часом захисник буде вчитися на ній ходити.

Про Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Протезування у Львові

У березні теперішнього року у Львові відкрили майстерню, що дасть змогу встановлювати сотню протезів кожного місяця.

До команди протезистів уже приєдналися пацієнти, які втратили кінцівки через війну, зокрема, військові. Загалом у команді працюють вісім фахівців. Це як протезисти із багаторічним досвідом роботи, так і молоді спеціалісти. Серед них Ілля Пилипенко – танкіст, що втратив ногу в бою. Захисник лікується у центрі НЕЗЛАМНІ. Невдовзі він отримає протез, а потім, пройшовши навчання, допомагатиме таким, як сам.

Від вересня 2022 року встановлено більше сотні протезів, десять з яких – біонічні протези рук.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: