Річниця Скнилівської трагедії: як це було

890
фото: вікіпедія

У Львові вшановують пам'ять жертв Скнилівської трагедії, яка сталася 27 липня 2002 року. Це наймасштабніша катастрофа в історії авіашоу. Внаслідок падіння військового літака у натовп глядачів загинули 77 людей, понад три сотні були поранені, чимало постраждалих отримати статус людини з інвалідністю.

Сьогодні у храмі Воскресіння Христового УГКЦ відбулося поминальне Богослужіння. Родичі загиблих поклали квіти до «Сегменту пам’яті» жертв трагедії. А напередодні міська рада повідомила про одноразову матеріальну допомогу постраждалим сім'ям.

Отож, сьогодні 21-річниця трагедії.

фото: УНІАН

Наймасштабніша катастрофа в історії авіашоу

Тієї суботи 21 рік тому 14-й авіаційний корпус Військово-повітряних сил України святкував 60-річчя, на честь чого організували масштабне авіашоу. На аеродромі зібралося щонайменше 10 тисяч глядачів — люди з’їжджалися з усієї Львівської області родинами.

Для демонстраційного пілотування з Івано-Франківська мав вилетіти винищувач МіГ-29. Але через несприятливі погодні умови його замінили на Су-27. Керували літаком полковники Володимир Топонар і Юрій Єгоров.

Близько опівдня винищувач виконував складну фігуру під назвою «коса петля з поворотом» на низькій висоті — фактично над глядачами. Літак не набрав необхідної висоти і почав падати. Пілот намагався вирівнятися й триматися горизонтально, близько до землі, однак зачепив дерево та врізався в землю, а потім — в інший літак. Внаслідок цього Су-27 перекинувся, влетів у натовп глядачів, які знаходилися на злітній смузі, і загорівся.

Обидва пілоти катапультувалися одразу після контакту із землею і майже не постраждали. Серед глядачів загинули 77 осіб, в тому числі 28 дітей. Багато людей були важко травмовані — понад 350. До лікарень прибували десятки швидких, а біля моргу утворилися черги. Кількох людей так і не вдалося ідентифікувати.

Фото: documentingreality.com

Покарання винних

Розслідуванням трагедії зайнялася Генеральна прокуратура України і спеціальна комісія Міністерства оборони України. Висунули декілька версій причин аварії: технічна несправність літака, помилка пілотів, а також помилка в плануванні польотів, організації та розміщенні глядачів на летовищі. Прес-центр Генеральної прокуратури зробив заяву, в якій причинами трагедії назвав погану організацію, підготовку та проведення авіашоу.

Звинувачення висунули більш ніж десятьом особам, але реальні тюремні терміни отримали пілоти, які виконували трюки. Йдеться про Володимира Топонаря, засудженого на 14 років ув'язнення, і Юрія Єгорова – засудженого на 8 років. Що цікаво, пізніше експрезидент Віктор Ющенко помилував одного з них і зменшив термін відбування покарання другому. Покарали й трьох військових 14-го авіаційного корпусу: командувача генерал-майора Анатолія Третьяков (відсидів 5 років з 6), помічника керівника польотів Юрія Яцюка (відбув майже 3 роки з 5), начальника служби безпеки польотів Анатолій Лукіних (4 роки умовно).

Їм інкримінували відхилення від льотного завдання, низький професіоналізм і недбальство. Однак жоден із них своєї провини не визнав. 

Крім того, після Скнилівської трагедії пілотажна група «Українські соколи» була розформована, а авіашоу в Україні заборонили.

Фото зліва направо: Володимир Топонар, Юрій Яцюк і Юрій Єгоров, obozrevatel.com

На місці трагедії створили меморіал

У 2003 році до 1-ї річниці трагедії на вході до Скнилівського летовища на кошти жертводавців з усього світу була споруджена каплиця всіх Святих українського народу, яку освятили священики УГКЦ, УАПЦ, УПЦ КП та УПЦ МП. Біля неї встановлено 77 каменів, які символізують жертв катастрофи. Щорічно у день катастрофи тут відбуваються екуменічні богослужіння. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: