Як у Львові перша парафія в УРСР вийшла з підпорядкування російської православної церкви

1024px-Львів._Личаківська_82а._Церква_Петра_і_Павла_(1)
Церква святих апостолів Петра і Павла .Це фотографія пам'ятки культурної спадщини в Україні, номер у каталозі конкурсу «Вікі любить пам'ятки»: 46-101-0977

Цього дня 1989 року парафія святих Петра і Павла у Львові першою у тодішній Українській радянській соціалістичній республіці вийшла з підпорядкування російської православої церкви. 34 роки тому вона оголосила себе частиною автокефальної православної церкви.

Що про це відомо —  в матеріалі ІА Дивись.info.

Рух за незалежність української церкви від Москви

Серпень 1989 року. Львів. Священники храму Петра та Павла у Львові Володимир Ярема, котрий через кілька років стане патріархом Димитрієм, та Іван Пашуля роблять заяву: їхня парафія виходить з російської церкви.

Натомість приєднюється до Української антикефальнох православної церкви у діаспорі. Її очолює Мстислав Скрипник, який до того ж є державним та громадським діячем, був Патріархом Київським та всієї України.

Мстислав Скрипник. Фото 1948 року

«Хто би сказав, що 30 років тому почалося преображення нашої Церкви з невеличкого, знаного всіма Петропавлівського храму, коли настоятель протоєрей Володимир Ярема разом з о. Іваном Пашулею проголосили вихід з-під юрисдикції Московського Патріархату і проголошують відродження УАПЦ. Так, це було нечувано для тих, хто гонив століттями нашу національну Церкву Але це була ласка Божа у тому, що преображення почалося із цього маленького храму», — заявив він», — цитує РІСУ слова митрополита Івано-Франківського та Галицького Андрія (Абрамчука) – одного із перших єрархів, висвячених в УАПЦ під час відзначення 30-ліття ІІІ відновлення автокефалії Української Церкви чотири роки тому.

Усе це сталося на свято Преображення Господнього.

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній назвав цей день «поворотним моментом в сучасній історії нашого побожного народу та України».

Епіфаній. Фото: ІА Дивись.info

Цим було покладено початок нового етапу утвердження церкви як помісної і автокефальної.

Третє відродження

Такий вчинок отця Володимира Яреми 34 роки тому релігієзнавці називають історичним. Попри ймовірність репресій від радянської влади, він наважився проголосити незалежність від РПЦ. Місцем відродження Української автокефальної православної церкви став храм святих апостолів Петра та Павла.

Цю пам'ятку архітектури XVII століття звели у стилі бароко. Раніше це була капличка, до якої ніхто не приходив.

«Усе трималося в таємниці. Я теж брав участь в тій підготовці. Навіть покійний Чорновіл тоді був голова ОДА, возив його у приватне помешкання отця Івана, де збиралися таємно, де вирішувалися політичні справи – якось треба шось розірвати з росією. То був великий удар для СРСР», —розповідав отець Микола Кавчак, настоятель храму.

Душпастир Володимир Ярема не побоявся репресій з боку радянської влади, котрі були можливими. Пізніше він став одним із патріархів УАПЦ, назвавшись чернечим іменем Димитрій.

Димитрій (у мирі: Володимир Васильович Ярема; 9 грудня 1915 — 25 лютого 2000) — патріарх Київський і всієї України Української автокефальної православної церкви.

З того часу дату відродження Української автокефальної церкви відзначають у Львові.

Сьогодні її парафії є частиною новоствореної об'єднаної Православної Церкви України.

«Ми, помісна і автокефальна Православна Церква України, є плід євангельського свідчення в наших землях святого апостола Андрія Первозванного, ми – плід проповіді та подвижництва, молитов та мучеництва, просвіти та побожності мільйонів і мільйонів православних ієрархів, священиків, ченців та вірян – від найдавніших часів Київської держави благовірного князя і сповідника віри Оскольда, його наступників на престолі святих Ольги, Володимира Великого і Ярослава Мудрого – і аж до сьогодення»сказав предстоятель ПЦУ Епіфаній.

Нагадуємо, 6 квітня нинішнього року УПЦ МП припинило своє існування у Львові. Цього дня у Сихівському районі Львова демонтували церкву, яку назвали «останнім форпостом мocковcькoї церкви у Львові».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: