У Львові знесли «останній форпост мocковcькoї церкви»: що відомо

340073390_1276303223093640_6289352001509091494_n
Фото: Любомир Зубач/Facebook

Вранці 6 квітня у Сихівському районі Львова розпочали демонтаж церкви УПЦ (МП). Святиню звели незаконно.

ІА Дивись.info зібрала головні факти.

Усе за законом

У четвер заступник мера Львова із містобудування Любомир Зубач розповів, що після ранкової молитви розпочали зносити церкву моськовського патріархату святого рівноапостольного князя, що на проспекті Червоної Калини, 89.

«Громада ПЦУ проводить благоустрій території, забираючи наявні незаконні конструкції споруди московського патріархату на Сихові. На одному з фото — отець від ПЦУ, власне після молитви та благословення якого роботи розпочали. Сподіваємося, обійдеться без провокацій. Вони нікому насправді не потрібні», — написав чиновник.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Дивись новини Львова й України (@dyvys.info)

І додав, що роботи відбуваються згідно із законом.

Як розповів у коментарі ZAXID.NET Євген Бойко, який є директором департаменту гуманітарної політики міськради Львова, перед тим, як розпочати демонтаж, провели інвентаризацію майна, а у присутності свідків склали описи.

Ідеться про церковне начиння, ікони та інші богослужбові речі. Вони тимчасово зберігатимуться у будівлі храму ПЦУ. Натомість, додав Бойко, конструкції самобуду передадуть на тимчасове зберігання на територію одного з підприємств. Таким було прохання священнослужителя.

Відео, як ліквідовують «останній форпост мocковcькoї церкви» у Львові, показав очільник військової адміністрації регіону Максим Козицький.

Що відомо про цю церкву?

Нагадаємо, у липні торік віряни вирішили перейти до ПЦУ, а, втім, настоятель самобуду назвав таке розпорядження очільника ОВА «зловживанням владою», яка зареєструвала відповідні зміни. Цьому передувало те, що парафіяни самі організували збори щодо такого рішення. 

Так, у розпорядженні ОВА йшлося про реєстрацію змін до статуту релігійної організації «Релігійна громада Української православної церкви Сихівського району Львова» та викладення статуту у новій редакції як релігійної організації «Релігійна громада Львівсько-Сокальської єпархії Української православної церкви (ПЦУ) парафії Святого Володимира у Сихівському районі міста Львова».

Сам храм від початку називали незаконною спорудою та неодноразово намагались демонтувати. Окрім цього, там спалахували пожежі, які парафіяни та настоятель називали підпалом. Востаннє церква на Сихові горіла у ніч проти 20 червня торік.

Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Також, ймовірно, активісти неодноразово обклеювали святиню «радянськими листівками» та по-різному намагались обмежити роботу церкви через приналежність до московського патріархату.

Уже в березні нинішнього року ухвалили рішення, що землю під церквою, яку незаконно звели на проспекті Червоної Калини, 89, віддадуть ПЦУ. Таким було рішення сесії Львівської міськради. «За» проголосували 52 депутати.

А 9 березня надали Релігійній громаді Львівсько-Сокальської єпархії ПЦУ парафії Свято-Преображенського кафедрального собору у Сихівському районі міста Львова дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на просп. Червоної Калини, 89. 

Це земельна ділянка площею 0,7640 га, де розташовані дві церкви:

  • храм святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ПЦУ
  • дерев’яна церква святого Рівноапостольного князя Володимира УПЦ МП.

УПЦ МП у Львові: що відомо?

Громада Свято-Георгівського Кафедрального Собору Львівської єпархії УПЦ (МП), що на вулиці Тараса Бобанича, 5 квітня проголосувала за перехід до Православної церкви України. Після голосування декан Львівської єпархії ПЦУ отець Олег Древняк у співслужінні духовенства єпархії здійснив богослужіння українською мовою.

Напередодні вранці під стінами собору зібралась люди, які проголосували за перехід до ПЦУ. Були сутички та суперечки. Таким чином громада поставила остаточну крапку в існуванні тут московського патріархату.

Та не все так однозначно. Міський голова Андрій Садовий назвав ситуацію довкола цієї церкви складною, адже майно належить релігійній громаді, яка на словах відрікається від московського патріархату.

«Тому тут є два варіанти: офіційно стати Українською церквою, або ж пройти процес націоналізації. Всі необхідні для цього документи вже підготовлено», — пояснив мер.

Він додав, що приміщення на Пекарській приймуть на баланс міста. Тут розвинуть систему реабілітації: «Ініціатива важлива, "богоугодна", тому, думаю, ніхто не буде проти». 

Напередодні небайдужі львів'янини вийшли на протести під стіни самобуду московського патріарахту. Городянка Анастасія стояла під храмом із плакатом «Скільки ще має загинути, аби ви перестали ходити до РПЦ» на тлі того, що у Хмельницькому московські попи побили військовослужбовця ЗСУ, який прийшов до храму ЦПЦ МП, аби поставити аналогічне питання. У відповідь двоє парафіянок облаяли дівчину, поміж іншим заявивши, що це українці розпочали війну.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Дивись новини Львова й України (@dyvys.info)

«Ну що, друзі, сьогодні я відвідала будку РПЦ на Сихові. Мене «радо» зустріли прихожани цієї будки. На одному з відео, ви можете почути тези цих прихожан і відповідно РПЦ. Це неприпустимо, щоб на 9-й рік війни, коли гинуть наші захисники, вбивають дітей, жінок звірськими методами, РПЦ в Україні процвітає», — написала дівчина 3 квітня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: